Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 20., vasárnap

Csirkemell steak olaszosan – paradicsommal, bazsalikommal, (bivaly)mozzarellával sütve. Karcsúsítás élvezettel!





Újabb rém egyszerű fogás, melyet a napokban készítettem a karcsúsítás élvezett – szelektív étkezés jegyében. Már a főcímből lejön szerintem, hogy sem az összetevőkkel, sem a végső íz élménnyel nagy mellényúlást nem követhettem el.

Ha öt pontot ér maga az étel, akkor plusz két pont jár a prémium mozzarellának, mely ez esetben bivalytejből készült. Az ára körülbelül duplája, melyet minőségben, íz élményben is megszolgál.
Nem olyan régen beszélgettünk gasztroblogger fórumon arról, hogy hol lehet bivalymozzarellát kapni, és arra jutottunk, hogy hellyel-közzel beszerezhető.
Természetesen tehéntejből készült mozzarellával is „éri a pénzt” ez a fogás, én úgy fogalmaznék, hogy a Mozzarella di Bufala a hab a tortán.

Hozzávalók 5 adaghoz:

- 5 fél csirkemell, egyenként 16-18 dkg-osak
- 50 dkg mozarella vagy Mozzarella di Bufala (jelen esetben Mozzarella di Bufala Campana-t használtam, ez a legértékesebb, teljes bivalytejből készült mozzarella. 20 dkg-os kiszerelésben 769 Ft-ért vásároltam az Intersparban)
- 10 friss bazsalikomlevél
- só, frissen őrölt öt bors keverék

Megérdemelte ez a fogás, hogy a csirkemellet ne szeleteljem, hanem egy-egy fél csirkemellre halmozzam az élvezeteket. Most dupla fólia alatt óvatosan klopfoltam, de az is elégséges, ha nyújtófával megnyújtjuk a melleket. A csirkemell így fantasztikusan szaftos marad, én amúgy sem hiszek a papírvékonyra döngölt húsok élvezetében.

Az így előkészített csirkemell steakeket közvetlenül sütés előtt sóztam és borsoztam (frissen őrölt színes borssal) vastagaljú serpenyőben, forró olívaolajban oldalanként 1-2 perc alatt elősütöttem.
Tepsire rendeztem és meglocsoltam a visszamaradt zsiradékkal.
Kicsit vastagabbra szelt paradicsomkarikákkal és vékony csíkokra vágott friss bazsalikom levelekkel megszórtam, majd befedtem az ujjnyi vastagra szelt bivalymozzarella korongokkal.

Grill programon addig sütöttem, amíg a mozzarellán kis barna pöttyök nem jelentkeztek.
Frissen, forrón tálaltam, a sütés alatt keletkezett és jól besűrűsödött rendkívül ízletes pecsenyelevét mellé szolgáltam fel.













Stílusosan, kevert salátát kínáltam mellé: madársalátát, szilvaparadicsom cikkeket, tépett jégsaláta leveleket és egy kevés zöldhagymát kevertem össze.
A fokhagymás öntetet görögjoghurt és tejszín keverékéből, egy kis gerezd zúzott fokhagymából egy csipet sóval ízesítve készítettem el. 





A kisfiam kedvéért készült még egy változat, az elősütött csirkemell steakekre édes, új főzőhagyma karikákat halmoztam, baconnal betakartam, majd a vastag mozzarella korongokkal fedtem be. Ez a variáció is szenzációsan finom lett.

Nagyszerű ízek és illatok, kitűnő hangulat lengte körbe ezt a családi vacsorát. Egy biztos, hamarosan ismételnem kell. 




1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails