Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 26., szombat

Magyaros húsgolyók nyárson sütve, kevert salátával – karcsúsítás élvezettel! (lisztmentes recept)




Még mindig nem költöztettem ki a konyhámat a kertbe. Két dolog miatt. Az egyik az, hogy az időjárás kiszámíthatatlan, a másik, hogy bizony-bizony, bármennyire is egyszerűek a bográcsban és grillen készült ételek, ezeknek meg kell adni a módját, illetve elő kell készülni rá, így időigényesek. Most éppen időből van a legkevesebb.

Azért nem esek pánikba, hiszen konyhai körülmények között is tudok grillezni, mi több, füstös ízeket is elő tudok állítani.
Érdemes utánajárni és beszerezni spanyol füstös fűszerpaprikát, például a házi készítésű BBQ szószomat is ezzel „füstölöm” füst aroma helyett. Utóbbit ugyanis nem tudom, hol lehetne beszerezni.
Mostanában kétféle nemzetközi ízesítéssel is készítettem nyárson grillezett húsgolyókat:

Keftedes - nyárson sült görög fasírtgolyók (tojás és lisztmentesen.) Lepénykenyérrel, tzatzikivel


Sis köfte – nyárson sült török fűszerezésű húsgolyók csípős szósszal, lepénykenyérrel, káposztasalátával


Most úgy döntöttem, hogy egyszerű, magyaros fűszerezéssel készítem, de nem fasírt lesz belőle. A fasírthoz ugyanis illik adni egy kis lazító adalékot, ami lehet frissen őrölt morzsa, vagy áztatott zsömle. Mostanában törekszem arra, hogy minél több ételből kispóroljam a lisztet vagy a kenyeret.
Egyrészt mert vannak liszt érzékeny olvasók, akik nagyon örülnek és meghálálják nekem, hogy gondolok rájuk is, illetve a szelektív étkezés jegyében minél több fehérje alapú ételből érdemes el is hagyni a liszt alapú hozzávalókat.
A tojást nem hagytam el, mert azt akartam, hogy a húsgolyók szépen megtartsák a formájukat a grillnyárson, biztos, ami biztos, egy tojással összefogtam a húsmasszát.
Marha-sertés vegyes húsból készítettem, ami nagyon ízletes párosítás, bár a sertés hús most sokkal soványabb volt, mint utóbb, így kicsit szárazabbak is lettek a húsgolyók.
Szoktam mondogatni, hogy a sovány hús nem mindig a jobb választás, sertés vagy marha combbal nem is szoktam „dolgozni”. A sütési-főzési folyamat során a kis mennyiségű zsírosabb részek eltűnnek, viszont omlós, szaftos végeredményhez vezetnek.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

½ kg marhahús (nyak, lapocka, rostélyos)
½ kg közepesen zsíros sertéshús (lapocka)

Magyaros fűszerkeverék 1 kg vegyes húshoz:

2 teáskanál fűszerpaprika (1 teáskanálnyit én lecseréltem füstös spanyol fűszerpaprikára  Pimentón de la Vera)
1 evőkanál fokhagymapor
½  teáskanál frissen őrölt bors
½  teáskanál frissen őrölt kömény
2  teáskanál finomszemcsés tengeri só (ízlés szerint)

2 evőkanál összevágott snidling
2 evőkanál összevágott petrezselyemzöld
1 tojás

A húsmasszát összeállítottam, két órán át pihentettem, hogy összeérjenek az ízek. Diónyi golyókat formáztam és felhúztam őket nyársra. Fóliával lefedve még fél órát pihentek a hűtőben, majd grill programon, egyszer átforgatva pirulásig sütöttem őket. Sütés előtt a grill tepsi betétet és a húsgolyókat is megspricceltem olajjal, ami lehet napraforgó vagy olívaolaj is. 







Kevert salátával tálaltam, melyet egyszerűen készítettem el. Jégsalátát tépkedtem, piros retket, zöldhagymát, piros kaliforniai és zöldpaprikát, szilva paradicsomot daraboltam és összekevertem.


Egyszerű csípős öntetet kevertem hozzá, melyet a gyroshoz szoktam készíteni, görög joghurt és tejföl keverékéből ketchuppal és csípős darált paprikával. Most kifejezetten enyhe változatát készítettem, mert ilyenem volt, de nagyon jól passzolt a salátához és a húsgolyókhoz.



Hadd emeljem ki, hogy a magyaros húsgolyók kevert salátával kiváló fogása a szelektív étkezésnek/diétának!
Egyszerű, nagyszerű vacsora volt, igazán illik ez a változat is a nyárson sült fűszeres húsgolyók sorozatomba!

Hamarosan kerti grillen készítve is folytatom a sorozatot.

Érdemes bepillantani korábbi fasírt/fűszeres húsgolyó receptjeimbe is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails