Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 6., vasárnap

Medvehagymás fűszervajban sült csirke – egészben, cserépben








A Starfitól kapott hatalmas adag csodásan friss medvehagymát megpróbáltam szűkös időkeretemen belül jól hasznosítani. A medvehagyma történetéről itt írtam:

Rakott krumpli ínyenc módra: medvehagymás-baconos tojáskrémmel, ízesen, krémesen



Az előző hivatkozásban említett medvehagymás rakott krumpli után készült ez az egyszerű, de annál finomabb fűszervajban sült csirke. Ahogyan az előzőleg bemutatott ropogós fűszeres csirkeszárnynál is említettem, az egyszerű megoldások néha meglepően nagyszerű végeredményhez vezetnek. Egyébként is azt tartom, hogy a vajban sült csirkétől nincs finomabb. Számtalan vajban sült csirkevariációt mutattam már be az oldalon.
Érdekes, hogy nálunk nincs nagy kultusza a vajban sütésnek, pedig én mondom nem hiába a vaj a francia konyha egyik fő alapanyaga. No, és valljuk be, a franciák tudnak valamit a gasztronómiában.

A csinos, 1,5 kilós tanyasi csirkét megtisztítottam és úgy készítettem elő, ahogyan a cserépben sült grillcsirkéhez szoktam:

Grillcsirke – ahogyan Édesanyám készítette


Kardra hányt grillcsirke héjában sült krumplival, füstölt sajtos-zöldhagymás öntettel



6 dkg vajat hagytam szobahőmérsékleten meglágyulni. Egy nagy csokor medvehagymát (30-40 levél) megmostam, leszárítottam, összevágtam. Botmixerrel turmixoltam.
Hozzáadtam ½ teáskanál frissen őrölt színes borsot és két teáskanál sót. Alaposan elkevertem és elkészült a fűszeres vaj.

A csirkét alaposan bebalzsamoztam vele, a fűszervaj több mint felét a combnál és mellnél a bőre alá kanalaztam. Kivajazott cseréptálba raktam.

180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig pirítottam, majd fóliával lazán betakartam és 160 C fokon 50 percig sütöttem. Levettem a fóliát és 180 C fokon 15 perc alatt megpirítottam. 







Deszkán a fóliával ismét lazán betakartam és 15 percig pihentettem, addig elkészítettem a vajas kukoricát, mellyel tálalni szándékoztam.
A csirkét feldaraboltam, vajas kukoricával és őszibarack befőttel tálaltam.

Egyszerű, nagyszerű vacsora volt. Kár, hogy hamarosan vége a medvehagyma szezonnak. Ugyanakkor a fent leírt fűszervajban, vagy egyszerűen leturmixolva és lefagyasztva jól átmenthető az egész nyári szezonra.

A csirke alól felfogott fűszervajból és pecsenyelevéből pogácsát sütöttem. Mondhatom meglehetősen rendhagyó variáció, ami kisült belőle. Legközelebb erről mesélek. 





1 megjegyzés:

  1. Valóban egyszerűnek tűnik :-)
    A pogácsa meg igen jó lelemény! Régen minden otthonban tudtak pár receptet vagy trükköt a "visszamaradt alkatrészek" hasznosítására :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails