Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 28., hétfő

Omlós borjúbélszín és grillezett kecskesajt falatok mediterrán salátaágyon





Nincs sok időm mostanában, de a Szega Foods receptverseny kiírása annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, élek az alkalommal.
Olyan összetevők felhasználásával hirdettek receptversenyt, ami felhívás volt keringőre. Szinte sugallta, hogy letisztult, egyszerű ételeket készítsek, melyeket a nagyszerű alapanyagok emelnek piedesztálra.

Az alábbi alapanyagokat választottam ehhez a recepthez a Szega Foods nagyszerű termékkínálatából:

-         Buche Chevre Blance kecskesajt
-         citromos olívaolaj
-         steakbors
-         Chardonnay borecet

Ez már a harmadik receptem, mellyel nevezek a versenyre, most, hogy már el is fogyasztottuk az ételeket, magam sem tudom, melyiket emelném a másik elé:

Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre


Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre



Hozzávalók 4 adaghoz:

1 db borjúbélszín – 40-50 dkg-os
1 evőkanál olívaolaj
steakbors
frissen őrölt tengeri só

12 dkg kecskesajt

20 db koktélparadicsom
16 dkg rukola


Bazsalikomos vinaigrette:

1 teáskanál dijoni mustár
1 mogyoróhagyma, apróra vágva
1/2 teáskanál só
1 teáskanál nádcukor
1/2 csésze apróra vágott bazsalikom
1/4 csésze Chardonnay borecet
3/4 csésze citromos olívaolaj

A mustárt, a mogyoróhagymát, a sót és a cukrot turmixoltam a bazsalikom levelekkel. Csak gyorsan, mert a bazsalikomnak sem a hő, sem a levegő nem tesz jót, ha össze van vágva. Hozzáadtam a borecetet és azzal is alaposan turmixoltam, majd az olajat lassan adagolva turmixoltam. Természetesen gránit mozsárban is lehet készíteni, műkedvelőknek külön ajánlott!

A vinaigrettet zárt üvegben, hűtőben tároltam felhasználásig. 1 hétig felhasználható, de minél előbb, annál jobb.

A bélszínt lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk és az olívaolajon hirtelen körbepirítjuk minden oldalán. Cserépedénybe tesszük és 80 C fokos sütőben 2,5 órán át sütjük.

A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd nagyjából egyforma, falatnyi darabokra szeleteljük.

Tipp: Kiválóan alkalmas ez a saláta a borjúbélszín „leeső” részeinek felhasználására. Ez esetben a javából szeletelt érméket egy másik ételhez használjuk fel, például ehhez:

Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre



A kecskesajtot nagyobb kockára vágjuk és 2-3 perc alatt grillezzük grillsütőben vagy grill programon a sütőben.

Mélytányérba rukolát szedünk, elhelyezzük benne a 4-4 részre vágott koktélparadicsomokat és meglocsoljuk a bazsalikomos vinaigrettel. A salátán eloszlatjuk a bélszíndarabokat, végül a grillezett kecskesajtot.
Azonnal tálaljuk ezt az egyszerű salátát, melyet a kivételes összhangban lévő ízek és a hideg-meleg találkozása tesz ínycsiklandóvá és különlegessé.

Nem akarok hazabeszélni, de az egyik legnagyszerűbb étel, amit valaha készítettem. 

4 megjegyzés:

  1. Minden ételed megcsodálom, még ha régen jöttem is. :)))
    Ötletes és mennyei étek! Hajrá a versenyen! Lehet rád ott szavazni?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Petra! :)

    Nem tudom, hogy lehet-e szavazni, ha igen, akkor majd úgyis értesítéssel élek! :)
    A helyzet az, hogy bármi is lesz a végeredmény, itthon jöttek, láttak, győztek az ételek egytől, egyig! :)

    Érdemes kipróbálni őket, hiszen a puding próbája az evés! :))

    VálaszTörlés
  3. Látványnak is kitűnő :-)))
    Nyalogatom a virtuális ujjacskáimat :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Virtuális ujjacskáidat? Miért, a valódiak hová lettek? Tövig rágtad?! :))))

      Viccet félre, köszönöm szépen! Nekem ez a saláta most az eddigi legélvezetesebb, amit valaha készítettem ... :)
      Ilyet pedig ritkán mondok! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails