Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 26., szerda

Pórés-parmezános brokkoli krémleves szezámos Pretzel csavarral






Ez a legfinomabb brokkoli krémleves, amit életemben ettem. Ez a recept nem úgy kezdődik, hogy feltettem sós vízben főni a brokkolit …

Ennek a levesnek a kapcsán jutott eszembe, hogy mennyire sokféle természetes ételízesítő létezik, csak kicsit leleményesnek és kreatívnak, no és igényesnek kell lennünk.
Amikor meglátok egy Knorr, Maggi, Vegeta ételízesítő por vagy leveskocka reklámot, görcsbe szorul a gyomrom. Irritál az ízük, illatuk, jelenlétük. 
A legnagyszerűbb ételízesítő például az alaplé. Ez lehet maradék húsleves, csontleves, füstölt lé vagy csülök lé.
Elsőrangú ételízesítő például a szardella, vagy a parmezán sajt. Néhány deka parmezán, gruyére, vagy pecorino romano sajt nagyságrendeket formál, emel az ízeken.

A brokkoli nem a legkarakteresebb ízű zöldségek közé tartozik. Alapvetően nagyon egyszerű ez a brokkoli krémleves, csak úgymond kifinomultan raktam össze, ami egy másik dimenzióba repítette az ízeket. Valami hihetetlenül finom lett! J

Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg brokkoli rózsákra szedve
1 nagy póréhagyma a sötétzöld részét elhagyva
4 dkg vaj
5 dl erős húsleves
2 dl tejszín 30% zsírtartalmú (nem főzőtejszín!)
2 dl tejföl
5 dkg pecorino romano sajt (csaltam a főcímben, mert féltem, hogy a pecorino sajt kevésbé ismert, mint a parmezán, egyébként a pecorino az „juh parmezán” így karakteresebb az íze)
Himalája só, frissen őrölt színes bors


A brokkolit párolóedényben puhára pároltam. A vajon megdinszteltem a vékony fél karikára vágott póréhagymát. Hozzáadtam a párolt brokkolit, sóztam, borsoztam, felöntöttem 1 dl alaplével és turmixoltam. Felöntöttem a maradék alaplével és felfőztem. A tejszínt a tejföllel elkevertem és szűrőn keresztül a leveshez adtam. Így jól működik a hőkiegyenlítés is és gyorsabban oldódik a levesben a habarás. Végül hozzáadtam a finomra reszelt sajtot, amikor felolvadt a levesben, lehúztam a tűzről.




A reggel sült Pretzel szezámos csavarral tálaltam. Szerintem erős langyosan a legfinomabb. 



1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails