Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 15., szombat

„Ham & Swiss” szendvics svájci gyökérkenyéren (Pain Paillasse)






Ezt a szendvicset vettem célba, amikor svájci gyökérkenyeret sütöttem.

A világ – egyik - legfinomabb és legnevesebb sajtválasztéka a svájci. Méltán. A hegyi legelőkön nevelt tejállatok első ragú hozamából tradicionális, védett recept alapján készülnek a sajtok már ősidők óta itt.

Lehet fanyalogni, hogy ezek a sajtok többszörös árban vannak, mint a gumi trappista és társai. Tessék kipróbálni, hogy ahhoz, hogy íz élményhez jussunk, melyikből, mekkora adagot kell elfogyasztanunk. Az arány egyenes, és, ha már ötöd annyi kiváló minőségű sajtot fogyaszthatunk, ugyanannyi pénzért, a megfelelő íz élményért, akkor miért ne tennénk ezt.
Sajnos a beszerzés nem mindig könnyű, kivétel, ha a fővárosban élünk, de nem megoldhatatlan. Jobb volna, ha egész sajtgurigákból frissen szelt sajthoz juthatnánk, de ennek híján a Metroban 20 dkg körüli kiszerelésben, előre csomagolva egészen jó sajtokhoz juthatunk. Gruyere sajtot például 1400 Ft-ért kapunk 20 dkg-ot, de kínálnak érett Provolone DOP sajtot, Montasio-t, Ementálit, holland Gouda-t, ír cheddart. Többek között. Jobb híján örülök, hogy hozzájuthatok.

Ez egy nemzetközileg közkedvelt sonkás-sajtos szendvics, ahol a sonka „igazi” (francia vagy olasz - természetesen lehet magyar sonka is, ha találunk ilyet) főtt sonka, nem préselt. A sajt pedig valamilyen svájci fajta, amilyenhez hozzájutunk. Mind nagyszerű.

A többi töltelék opcionális, sztenderd hozzávaló még a kiváló minőségű vaj használata, amely ugyancsak képes egy egyszerű szendvicset is egy másik dimenzióba repíteni.

Megérdemelte hát a kompozíció, hogy alapjául svájci, kovászos gyökérkenyeret süssek, és ezzel koronázzam ünnepivé ezt az egyszerű, sajtos-sonkás szendvicset. J


Nagyon finom olasz főtt sonkát, Ementálit, jégsalátát, normandiai vajat, paradicsom karikákat használtam fel a szendvicshez. Dijoni mustárt lehet még hozzá kínálni.

Ennyi! J




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails