Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 16., szombat

Baked potatoes, azaz egyben sült, fóliás burgonya majdnem amerikai módra






Gyermekkoromban gyakran vacsoráztunk egyben, fóliában sült burgonyát, csak akkor rengeteg vajjal, és egyszerűen csak sózva. Nagyon szerettem.

Nem is Amerikában ettem először egyben sült burgonyát amerikai módra, hanem Budapesten a Wendy’s-ben. A kedvencem a snidlinges-joghurtos, és a ropogós bacon - cheddar sajtos volt.

Amikor Belekben megnyílt a Topkapi Palace szálloda, akkoriban ez nagyon különleges témaorientált szálloda volt, ott volt az ultra all inkluzív ellátás egyik attrakciója, hogy délután, egy kocsin kitoltak egy nagy csomó fóliában, egyben sült burgonyát, természetesen melegen tartva, és az éhes népek maguk válogathatták össze, hogy milyen feltétet szeretnének a krumplira kérni.
Akkor tudtam meg, hogy ez a török változata volt az egyben sült burgonyának. Ugyanis háromféle nevezetes, fóliában sült burgonya „stílus” létezik, az angol, az amerikai, és a török.

Egészen leegyszerűsítve, az amerikaiak cheddar sajttal, ropogós bacon-el, és fűszeres krémsajttal, az angolok majonézes tonhallal, sajttal és babbal, vagy chili con carne-al, a törökök pedig kasar krémsajttal, csemegekukoricával és virslivel kínálják, fogyasztják leggyakrabban.

Egyébiránt olyan feltéteket készítünk elő hozzá, amilyeneket csak szeretünk.

Engem egy egészen hirtelen ötlet vezérelt, egyszerűen a gyermekkorom egyben sült krumplija jutott az eszembe, sok vajjal, és arra gondoltam, hogy miért is ne ez legyen a vacsora egy kicsit felturbózva!

Csak közepes szemű, vékony héjú sárgaburgonyám volt itthon, nem ez a legideálisabb ehhez az ételhez, de ez sem szegte kedvemet. Egyszerűen fóliába csomagoltam 10 db krumplit a nagyobbacskák közül, és betettem 200 fokra a sütőbe kereken egy órára.






Közben minden félét, amit a hűtőben találtam, virslit, chorizot, lilahagymát, piros húsú paprikát kisebb kockákra vágtam.






3 dl zsíros tejfölt habosra kevertem, hozzá adtam két gerezd átnyomott fokhagymát, megsóztam, és apróra vágott snidlinggel és petrezselyemmel elkevertem.



10 dkg gouda sajtot durván lereszeltem, 10 dkg Lurpak, enyhén sózott vajat habosra kevertem.






A bacon szalonnát csíkokban sütöttem ropogósra, majd ollóval durvára vágtam, a zsírjában kisütöttem először a virsli, majd a chorizo kockákat.








A fóliából kicsomagolt burgonyáknak lehúztam a héját, kettévágtam, és mindenkinek kívánsága szerint, alaposan megpakoltam.







Mindenkinek nagyon tetszett a hirtelen jött ötletből készült vacsora, alig győztem tölteni a család kívánsága szerint az egyben sült krumplikat.

A maradék feltéteket pedig szépen elcsomagoltam, és másnap használtam fel, egy egyszerű, de nagyszerű késői reggelihez.

Így duplán jól jártam:-)

12 megjegyzés:

  1. Nevamesza: …hogy Te minő egyszerű „kiegészítőkkel” fel tudsz „dobni” egy egyszerű hajában sült krumplit!...
    Mi nem csomagoljuk fóliába, simán a sütő rácsára téve készítjük. Majd egy tálba konyharuhát teszünk, erre kerül a sült krumpli, kicsi vízzel „megszenteljük”, másik konyharuhával befedjük. Ilyenkor a héja „megereszkedik”, könnyebb lesz tisztítani, na meg a melegentartás is megoldott. Nálunk vaj, liba- vagy kacsazsír és hidegen sajtolt tökmagolaj (gyerekkoromban hidegen sajtolt napraforgóolaj) a „kenőanyag”, kisérőnek füstölt hasaalja szalonna hidegen, házi füstölt kolbász és savanyúkáposzta (saját „taposású”) kerül az asztalra. Na, mostantól –Neked köszönhetően- kicsit cifrázni fogom… :))

    VálaszTörlés
  2. A sült krumplit mikroban lehet "utánozni". Töredékannyi időbe telik, az íze és állaga majdnem ugyanaz. Ha jól emlékszem akkor 4-5 darab, lefedve, 10-15 percet maximumon forgatva... ki kell/lehet kisérletezni.

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó, valóban. Eddig mi is csak max. tejföllel és hagymával bolondítottuk meg, de eztán... :)
    Skandi, a lefedett azt jelenti, hogy jénai+teteje és úgy?

    VálaszTörlés
  4. Ez a mennyire klassz!!!
    Ezer éve nem ettem ilyet.. húú a Wendy's-ben, hogy szerettem a töltött krumplit. Milyen kár, hogy megszűnt, nekem hiányzik.
    Ez pedig egy szuper ötlet/recept!

    VálaszTörlés
  5. Bea: Jó kérdés. Nem, hanem lapos tányéron, és azzal a mikrohoz tartozó, műanyag "hogynespricceljeösszeaz egészet" likas fedővel lefedve. Hogy a víz menjen ki belőle, ne csöpögjon má vissza.
    :-)

    VálaszTörlés
  6. Tízszer gyorsabb ma a kommentelés! Köszi! Ha belepiszkáltál, akkor sikerült!

    VálaszTörlés
  7. Spájzcetli: a spriccelésre és konyharuhában tartásra én is emlékszem, tényleg így tartottuk melegen! Később, szerintem már a "hidegháború után":-)kezdtük fóliába csomagolni:-)

    Skandi: nekem vannak fenntartásaim (bocsika:-), hogy, amennyiben mikrózzuk, akkor inkább fő, mint sül. Én a mikro fedőt (nyitott állásban is) "párásításra" használom, hogy ne is fröcsögjön az étel, de ne illanjon el a nedvessége.

    Szerintem a "baked potatoes" akkor a legjobb, ha kicsit megkapja a krumplit a hő.

    De ezt csak úgy gondolom......:-)még nem próbáltam.

    Nem nyúltam még bele a technikába a kommentetéshez, szerintem csak kisebb ma a forgalom, és azért megy most gyorsabban, is kevesebb hibával.

    Szerintem akkor van gond, amikor nagy a forgalom, a kommentek kiütik egymást, van, amikor a szerkesztő sem működik, mert szerintem mindenki szerkeszt:-D

    Elkészült a svéd sárgaborsó leves, nos, megér egy misét! Valami fantasztikusan finom, hamarosan bemutatom:-))))

    Annyi anyagom van szerkesztés alatt, hogy karácsonyig nem végzek vele:-)

    VálaszTörlés
  8. "Szerintem a "baked potatoes" akkor a legjobb, ha kicsit megkapja a krumplit a hő.

    De ezt csak úgy gondolom......:-)még nem próbáltam.

    "

    Próbáld ki akkor :-) A cél 10-15 perc után egy fonnyadt kinézetű krumpli(halom), amely majdnem olyan száraz-nedves, mint a másfél órát babusgatott :-)

    VálaszTörlés
  9. Skandi: félelmetes, hogy milyen könnyen meg tudsz győzni!
    ;-)

    Kipróbálom, és más tipusú feltétekkel bemutatom. A "forrásra" is fogok utalni, és nyilatkozom majd a különbségről. Már, ha lesz:-)

    VálaszTörlés
  10. Egy picit átalakítottam a receptet és tegnap ez volt a gyors ebédünk. Nagyon finom lett, köszönöm az ötletet!
    (Burgonyát nem sütöttem, hanem héjában, sós vízben megfőztem, utána pedig lefejtettem a takaróréteget róluk, szalonnát kockáztam, kisütöttem, a félkörös hagymát megdinszteltem a szalonna zsírján meg egy kis olívaolajon, ehhez raktam a feldarabolt kolbászt, amíg színt nem kapott a hagyma. A fél krumplikra pakoltam a hagymás kolbászt, mindegyikre egy csapott kanál tejföl került és a tetejére pedig a pici szalonnák.)
    Szerintem köretként is használom majd, egyszerű, fűszermentes sült húsokhoz.

    VálaszTörlés
  11. Bea: nem rossz, az egyéni stílusod:-))

    Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy kinyitod a hűtőt, elengeded a fantáziádat, és rossz nem sülhet ki belőle!
    Nem szükséges pontosan követni a receptet, én például állandó késztetést érzek egy kis egyéni változtatásra, bármilyen tökéletes leírással állok is szemben.

    Ugyanakkor, annak is segítséget tudok nyújtani, aki nem szeretne rögtönözni, hanem megnézi a leírást, kijegyzeteli és elkészíti.

    Mondtam már, hogy szeretem, amit csinálok?:-)))

    VálaszTörlés
  12. Bea: kifelejtettem, hogy jól látod, köretként is fantasztikus ez a fajta burgonya!
    Én is beiktatok majd egy-kettőt a sorozatba:-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails