Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 30., kedd

Görögös szűzpecsenye csíkok oregánós-parmezános szendvicskenyérben, mézes-mustáros szósszal








Ez a saját fejlesztésű oregánós, parmezános szendvicskenyér annyira lenyűgözte a családomat, hogy már a teryaki csirkés szendvics sikerén felbuzdulva újabb húsfélén, újabb fűszerezésen járt az eszem.
Nem is tudom, hogy igazán görögös ízesítés-e az oregánó, a koriander és a fokhagyma összefüggése, de az én ízlelőbimbóim éreznek hasonlóságot a görögös fűszerezésű sültekkel.
A szendvicsgyártásban számomra az a nagyszerű, hogy a variálhatósága végtelen.
Ami még inspirálólag hatott rám az, hogy több olvasóm is elkészítette a teryaki csirkés szendvicset, és nagyszerű végeredményről, élményekről számoltak be nekem.
Nekiálltam hát az elgondolt, új formációnak.
A körülbelül fél kilogrammos szűzpecsenyét csíkokra vágtam, és bepácoltam só nélkül egy teáskanál oregánóból, korianderből, kakukkfűből, 20 szem zöld, és 5 szem feketeborsból, 2 gerezd fokhagymából és egy kis fej reszelt hagymából álló fűszerkeverékben.

















Az első bemutatott szendvics formációm a mézes-mustáros szósz leírásával a
Főételek szendvics-köntösben. 2. rész: Teriyaki csirkemell oregánós, parmezános szendvicskenyérben, friss zöldségekkel, mézes-mustáros szósszal bejegyzésemben található.




Ez esetben részben hasonló, részben új feltéteket állítottam össze. Hagyományos salátát vágtam csíkokra, közepesen mérges zöldpaprikát, paradicsomot, paprikával töltött olívabogyót, lilahagymát, és csemegeuborkát szeleteltem vékonyra, gouda sajtot reszeltem durvára, és feta sajtot vágtam apró kockákra.






Amikor a feltétekkel is elkészültem, és az első adag szendvicskenyér is a sütőben sült már, akkor sütöttem ki a pácolt szűzpecsenyét. Előtte azonban bacont sütöttem ropogósra, ez a feltét nálunk sohasem hiányozhat.
A fűszeres szűzpecsenye csíkokat wokban, a bacon zsírjában sütöttem ki, ezzel tovább emelve a hús ízösszefüggéseit. Sütés közben azért jó ízesre sóztam frissen őrölt tengeri sóval a piruló húscsíkokat.
Frissen, forrón, azonnal feltálaltam.











Mindenkinek kívánsága szerint tömtem meg feltétekkel a szendvicskenyerét az asztalnál.












Egy kicsit idegenkedtem ehhez a felálláshoz is a mézes-mustáros szósztól, én inkább egy kevéssé rusztikus tzatzikit tálaltam volna, de a családom a mézes-mustáros szószhoz kitartóan, és határozottan ragaszkodott.
Tulajdonképpen nem is annyira meglepő a ragaszkodásuk, hiszen a mesterkonyhákban is divatos az édes ízt becsempészni a sós, savanyú összefüggésben a fűszeres ételekhez.

Mondhatom nem vallottam szégyent ezzel a szendvicsformációval sem, alaposan kikenekedtünk belőle, és másnap is jutott egy-egy szendvics uzsonnára mindenkinek.

Most nagyobb léptékben készülök elragaszkodni a formákban, és az ízekben, ebben a tárgykörben, mégis egy igen nagy klasszikus következik, meglátjuk, hogy az a formáció hogyan szerepel majd. Valahogyan mégsem tartok tőle!

6 megjegyzés:

  1. Nem ér, nem ér! Ilyennel heccelni az ember fiát :-)))

    Már el is tűntem, mert lett itten gyomroknak korgása, fogaknak csikorgatása…

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mormogi!

    A fénypostával kacsolatban beerősíthetnénk, nagyon szívesen küldenék kóstolót....
    Remélem azért finomat ebédeltél!...teli hassal azért még visszanézhetsz...:)))

    Beus: tegnap kicsit elvoltam....most egy érdekes (?) témán dolgozgatok, úgyhogy vagyok....ha erre jársz!

    Spájzceti: ...tudom, tudom, hogy nem Vagy szendvicses, de ha működne a fényposta, és lenne lehetőségem a kóstoltatásra, akkor szerintem meg tudnálak győzni!
    :))

    VálaszTörlés
  3. Beus: ...láttam, hogy Skandi előkerült...:)...voltam arrafelé, de nem volt kedvem kommentelni...nem kell állandóan jártatnom a számat:)
    ...talán holnap...

    Mondjuk nálam sem járt már egy ideje...:((

    VálaszTörlés
  4. Istenien hosszú nevek-elvész a lényeg :(

    VálaszTörlés
  5. Nevamesz, kíváncsi vagyok az érdekes dologra.
    Majd csak holnap, mert ma nagyon fáradt vagyok.

    Szép álmokat!

    VálaszTörlés
  6. Szia Beus! ...semmi extra, csak írtam egy nem szokványos bejegyzést...mostmár jövök a falusi alapanyagokkal, magyaros ízekkel, és CSN-vel...
    Holnap találkozunk!

    Szép álmokat Neked is!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails