Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 10., szerda

Szendvicsvarázs: egyszerű, de nagyszerű chorizo szalámival, mozarellával, és piros kápiával töltött pirítós







Igen, ez egy "francia pirítós", azaz a hétköznapi életben hazánkban ennek nevezzük. Viszont a főcímben a francia pirítós megnevezés mellőzésével több helyreigazító kommentet megspóroltam. Klasszikus értelemben ugyanis a francia pirítós olyasmi, mint a "mi" bundáskenyerünk, főként édes, szirupos változata ismert, a svédasztalos szállodai reggelik kedvelt fogása. Tulajdonképpen én sem értem, hogy nálunk - a hétköznapi életben -hogyan ragadt rá a töltött pirítósra a francia pirítós elnevezés, de tagadhatatlanul rajtaragadt.

Szerintem a legegyszerűbb és a legbonyolultabb ételeket is a jól összeválogatott, egymáshoz illő alapanyagok, fűszerek, technológiák egybekelése teszi élvezetessé. Én mindig hagyom, hogy a fantáziám vezéreljen, gondolatban engedem barátkozni, incselkedni egymással az általam elképzelt alapanyagokat, ezáltal rátalálok a nekik leginkább tetsző környezetre, fűszerekre, végső megjelenésre, hogy aztán ennek a nagyszerű kapcsolatnak a végeredménye gyönyörködtesse ízlelőbimbóimat. Nem kedvelem a túlzott, protokolláris rendet az ételeimben, a szigorú szabályokat, teret engedek az egyéniségnek, szeretem, ha maguktól barátkoznak össze, hiszen rajtuk múlik, hogy a végső ízhatás mennyire lesz tökéletes.

Érdekes, hogy nem egy bonyolult étel kapcsán törtek elő belőlem ezek a gondolatok, azt hiszem ennek oka az, hogy a dolgok egyszerűségében néha kevésbé találjuk meg a tökéleteset, gyakran bonyolult formációkban gondolkodunk.

Ez a francia pirítós egy nagyon egyszerű formáció, az ízek, a küllem, a frissesség emeli élménnyé.

Ezt a szendvicset is egy éjszakai farkaséhség keltette életre, ki nem szeretné ilyenkor kényeztetni magát?
Friss kovászos kenyeret szeleteltem, Lurpak vajjal kentem meg. A Hertz dobott piacra egy új termékcsaládot (nem reklám, magamtól ajánlom!), kíváncsi voltam, hogy milyen chorizot gyárthatnak, nem is olcsón, így vettem belőle. Ezt a gyönyörűen hajszálvékonyra szeletelt szalámit készítettem elő hozzá. Piros kápia paprikát választottam a friss zöldségek közül hozzá, ezt is vékony karikákra szeltem, a sajtok közül pedig mozarellát.
Összeraktam a francia pirítóst és aranybarnára sütöttem a kontaktgrillben.

Egyszerűségében is kívánatos volt a kész szendvics külleme, a sajt enyhén megfolyt, a chorizo szalámi kiengedte egy kicsit a zsírját, ezzel pompás ízeket vitt a szendvicsbe, az enyhén átsült piros kápia paprika pedig friss, édes ízével tette tökéletessé az összhangot.

Egy kis fantázia, játékossággal és nagyszerű alapanyagokkal fűszerezve csodás élményekhez juttat minket, akár egy éjszakai farkaséhség csillapítása kapcsán is!




12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és biztos finom is lehet, hajnali éhség ellen is! ;)
    A képeidtől mindig éhes leszek, és a leírásaid meg mindig adnak valami pluszt az ételhez... :)))

    VálaszTörlés
  2. Chanti, igazán nem irigyellek - mondd, alszol is néha? Esti kukorék, hajnali ködben készülődés... Én is felriadtam ugyan, de meggyőztem magamat a továbbalvás hasznosságáról.
    Igaz, reggel 3/4 nyolcra már kiteregettem a ruhát, mert este nem feledtem meg megkérni Mormoginét, hogy indítsa be a bekészített mosógépet ;-)
    A szendvics gyönyörűséges, megyek is elkölteni (jóval szerényebb) reggelimet. De mitől francia? Nem kötözködni próbálok, lehet ez tudatlanságom beismerése is, de a kifejezést most hall.. olvastam először. Az utóbbi két és fél évben pedig többször is laktam szállodákban, de ilyen nem ajánlottak :-(
    (Korábban csak munkaügyben, de jó pár magyar szállóban laktam legalább egy ideig...)

    VálaszTörlés
  3. Erre szokták mondani, "anyám borogass". Ez egyszerűen csak nagyszerű!

    VálaszTörlés
  4. Ebbe bűn beleharapni. Szemmel kell enni, azt is óvatosan :-)))

    Skandi

    (a blogspot ma nem veszi be a http címemet)

    :-(

    VálaszTörlés
  5. Mormogi Papa: ...ha bemész egy kávézóba M.o.-on, akkor, ha francia pirítóst kérsz, akkor valami ilyesmit..... fogsz kapni, azaz két pirítós közöztt szelet sonkát és sajtot kontaktgrillben megsütve.

    Ugyanakkor a francia pirítós, az édesített, felvert tojásban megforgatott szendvicskenyér, vajban, olajban kisütve, gyakra fűszerezik fahéjjal, adnak hozzá szirupot, és nem csak itthon, hanem az egész világon gyakorta előfordul a szállodai reggelik kínálatában. Én, sós szájú létemre elég hamar megtanultam, hogy ne válasszak reggelire a szállodákban "bundáskenyeret"...:-))

    VálaszTörlés
  6. Haranglábbisztro: nagy öröm számomra, ha mások is ugyanazt érzik az ételeim kapcsán, pedig csak szavakra, és képekre korlátozódnak a lehetőségeim.....köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Drága Chanti!:...nagyon igyekszem, főleg azzal az összetevővel, amit csak én tehetek bele....ha átmegy Neked, Nektek, amit közvetíteni szeretnék, akkor jól használom a fűszereimet....:-)))

    VálaszTörlés
  8. Skandi: ...most én hatódtam meg...:-)

    VálaszTörlés
  9. Mormogi: alvás kb. 23-5-ig. Kevés, de ez jutott, ha élni is szeretnék kicsit, no meg Veletek beszélgetni. :))))

    VálaszTörlés
  10. Szép napot!

    Akkora egyenes kifliket kaptam reggelire, hogy majd' belegörbültem, akkor is csak egyet tudtam megenni... :)
    Hogy marad ilyen az alakom? A végén még fogyni fogok :)

    Skandi, persze, hogy úgy olvastam, hogy ezt a szendvicset szemmel kell VERNI... :)))
    Ha nincs más megoldás... :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails