Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 5., vasárnap

A kedvenc Tex-Mex: színes csirke fajitas guacamoleval, salsával, és miegymással…















Ez az a nemzetközi, Tex-Mex ételféleség, amit a pizza, és a tészta mellett héten belül kétszer is szívesen látna az asztalon a családom. Annyira nem nagy varázslat, de, ha meg akarom adni a módját, márpedig mindig megadom, akkor bevallom, hogy van vele munka.
Eredetileg a fajitas alapja egy nagy szelet grillezett steak, amit felcsíkoznak, de van „hivatalos” változata apróban is. Én így gyakrabban készítem. Szeretem a húst a hagymával és a paprikával összepirítani, ennyi az oka. Egyszer bemutatom az egészben készült verziót is.

Maga az étel több részletből áll, melyet egyszerre tálalok fel, és mindenki maga készíti el a saját töltött lepényét. Mexikói fűszerezéssel pácolt húsból, pirított kaliforniai paprika és hagyma csíkokból áll a töltelék gerince. Ezt a tölteléket tortilla lepénybe kell tölteni, és különböző feltétekkel lehet kiegészíteni. Jelen esetben egy könnyű guacamolét, színes salsát, vörös babpürét, fokhagymás-avokadós tejfölt, sima tejfölt, reszelt cheddar sajtot, és csíkokra vágott salátát kínáltam hozzá.
A csirke fajitast, most csíkokra vágott csirkemellből készítettem, bevallom, nem csak a családom, én is jobban kedvelem csirkéből, mint marhából. Nem bonyolult a fűszerkeverék, mely a páchoz szükséges, chilit, cayenne borsot, vörös és fokhagymát, koriandert, oregánót, kurkumát tartalmaz a fűszer alap. Mivel magam is elő tudom állítani a fűszerkeverékeket, ezért ritkán használok előre összeállított fűszerkeveréket. Most viszont nem régen akciós volt egy egészen jó fajitas fűszerkeverék, vettem is belőle, most ezt egészítettem ki a hús mennyiségének, és az általam kedvelt fűszer arányok függvényében.
Egy teáskanál oregánóva, korianderrel és spanyol édes pirospaprikával egészítettem ki, valamint 2 gerezd áttört fokhagymával. Mogyoróolajjal kevertem a pácot krémesre, és két napig pácoltam benne a csirkemell csíkokat, összesen 60 dkg-ot.
Ez a mennyiségű hús 12 db 20-22 cm átmérőjű lepény töltésére elegendő, és nagyjából 6 főre egy főétkezésre.
A 12 db tortilla lepényhez 20 dkg sima, és 10 dkg kukoricalisztet átszitáltam, egy teáskanál sót tettem bele, és 2,2 dl forró vízzel, először egy gumi fejű torta spatulával kevertem masszává, míg össze nem állt. A legideálisabb a masa harina lenne, melyet kukoricából hőkezeléssel és egyéb eljárásokkal nyernek, de én még nem jutottam ilyen őrleményhez, úgyhogy marad a jól bevált saját módszer.
A tészta legyen közepesen kemény, de semmi esetre sem lágy. Alaposan, erős kézzel kell dagasztani. Rudat formálni, 12 részre vágni, lisztezett deszkán papír vékonyságúra nyújtani, és egymástól fóliával elválasztva tálra rendezni a sütéshez. A fólia lényeges, ugyanis a vékony tésztalapok a lisztezés ellenére is azonnal összeragadnak, illetve óvni kell a tésztát a kiszáradástól. A nyújtáshoz inkább sima lisztet használok, mert, a kukoricaliszttől még ropogósabb lesz, a sima liszttel pedig tartással bíró lepény marad.
Forró, száraz palacsintasütőben egyik oldalán 40-50, másik oldalán 30-40 mp-ig sütöm, míg pöttyösödik, és gyengén átsül. A lepény nem szentírás, hogy meleg legyen, amikor feltálaljuk, de melegíthető, ezért előre is nyugodtan elkészíthető.














Salsa, guacamole, és babpüré nélkül nálunk nincs fajitas. Most mindenhez színes kaliforniai paprikát használtam.
A hús alaphoz zöldet és pirosat csíkoztam, a salsát pedig sárga, és piros paprikából készítettem. Most mindenhez lilahagymát használtam.
A salsához apró kockákra vágtam a piros, és sárga paprikát és egy kisebb, kimagozott chilit (ha van jalapeno, az még jobb) valamint a lilahagymát, pár csepp citrommal ízesítettem, megszórtam kevés apróra vágott koriander zölddel, és egy evőkanál extra szűz spanyol olívaolajjal elkevertem. Én szeretem meghinteni egy csipet szárított korianderrel is.
A guacamoléhoz apró kockára vágtam avokádót, kemény paradicsomot, lilahagymát, egy nagyobb piros chilit (jalapeno még jobb) meglocsoltam kevés friss citromlével, egy csipet sóval szórtam meg, és koriander zölddel.
A babpüréhez konzerv vörös babot használok, melyet átöblítek. Apró kockára vágott hagymát dinsztelek két evőkanál olíva, vagy mogyoróolajon, ráteszem a babot, és rövid ideig együtt párolom. Vagy villával, vagy botmixerrel rusztikusra töröm. Sózom, borsozom.

A fokhagymás-avokadós tejfölhöz avokadót pépesítettem, egy kevés fokhagymával, sóval, borssal ízesítettem, és tejföllel közepesen töményre kikevertem.
A többi hozzávaló csak előkészítést igényelt. Került még a kínálóba sima tejföl, reszelt sajt, és csíkokra vágott jégsaláta.


















Amikor minden készen van, és meg van terítve, a húst csakis akkor sütöm ki, hiszen ezt sistergőn, tűzforrón, teszem az asztalra.
Most nagyobb mennyiség készült, így nem a grill serpenyőmet használtam, pedig ehhez az a legjobb. Először a húst pirítom meg, úgy, hogy csak majdnem fehéredéskor keverem csak meg, rádobom a cikkekre vágott hagymát és paprikát, és amikor átpirult azonnal az asztalra teszem.
Most három részletben tudtam kisütni a hús csíkokat, majd a visszamaradt zsiradékon sütöttem át a hagymát és a színes paprika csíkokat. Végül visszatettem rá a húst, nagy lángon összepirítottam és azonnal tettem az asztalra.














Többféle elkészítési mód is szóba jöhet, a hagymát, és a paprikát külön-külön is süthetjük a hústól, amikor a hús egyben készül, akkor ez egyértelmű.
Most ezt az elkészítési módot mutattam be, legközelebb igyekszem egy másikat, ugyanis télen gyakrabban rá tudnak venni, hogy fajitas kerüljön az asztalra.
Félkész alapanyagokból lényegesen gyorsabban elkészíthető ez az étel, de most a különbséget nem kommentálnám.
Íme, néhány korábbi felvétel egy fajitas vacsoráról.






11 megjegyzés:

  1. Gyermekkoromban a Mikulás mindig hatodikán, Miklós napjának estéjén érkezett. Ma már sokan máskor tartják (esetleg éppen a vasárnap miatt :-) és én nem is okvetetlenkedem. A lényeg, hogy a krampuszok már a spájzban ólálkodnak :-)))

    Ez egy altatódal - de nem minden napra, csakis Miklós napjára :-) Igaz, kanadai az énekes - magyarul nem tud :-D

    http://www.youtube.com/watch?v=wl-mtTzZVjE

    "Piros-fehér kabátjában,
    Szelek fújta szánkójával
    Jön, lekúszik majd a kéményben...
    Kisfiú, ideje aludni menned már

    Hallgasd a csillagokat
    Homályosuló tekintettel
    Minden csendben, nyugalomban
    Hallod, a harangocskák csilingelnek

    És majd reggel, kisfiú,
    Megtalálod a harisnyaszárban
    Mind a játékot, amiről álmodtál
    Kisfiú, ideje aludni menned már..."

    Szép jó estát mindenkinek!

    VálaszTörlés
  2. Szép estét Mindenkinek!

    Kedves Mormogi, nagyon aranyos ez a dal, tényleg igazi Mikulás hangulatot idéztél vele...mi is ma Mikulásoztunk, már elment a család (már a többi része:-)...pihenek egy kicsit, utána romeltakarítok...
    Az éves, kapott édesség mennyiség felét most is megkapták a gyerekek...ezt a szokást nem lehetne eltörölni? Vagy egységesíteni, hogy összesen egy csomagot kapjanak?

    Én félek a krampuszoktól!
    :-DDD

    VálaszTörlés
  3. A krampusz nem olyan veszélyes.
    Ellenben van a falánkságnak is amolyan ördögféléje - nem tudom, honnan származik, de a neve...
    Szagodakvusz.
    (Hogy hogyan kell írni, azt nem tudom. Mindig csak hallottam :-)

    VálaszTörlés
  4. ...én már láttam leírva: Sagodacvus...:-DDD

    Sütöttem délután egy tonna pizzát...tényleg jók lettek, újabb variációkat találtam ki...a kisfiamnak holnapra csirkeszárnyat kell pácolnom még ma...keddre megint fajitast kért...azt mondta anya, szépen kérlek, annyira szeretem...
    ...ma ezek miatt kimaradt a húslevesem, én pedig állandóan pörköltet, húslevest és csülök péknét ennék...meg hurka-kolbászt, meg bablevest...
    Vajon kódolva vagyunk, hogy mit kívánunk enni?
    Szeretem én ezt is, azt is, csak néhány nap után ideges leszek, ha nem ehetek "hagyományos" ételt...pedig nem falun nőttem fel és mindent megeszek, ami jól van elkészítve...

    VálaszTörlés
  5. Nevamesza: …nem hittem volna, hogy egy fajitas-ban ilyen sok lehetőség rejlik!.. Persze ehhez a Te színesen szárnyaló fantáziád szükségeltetik!... Olyan képességekkel, adottságokkal, mellyel Te rendelkezel, persze „könnyű” elkápráztatni az asztali örömökre áhítozókat!... pl. engem… :))
    A beszerkesztett hivatkozásokat külön köszönöm, innen tudhattam meg, hogy pacal (menudó) is lehet alapanyaga a fajitas-nak…
    Mormogi Papa: …miután gyakorta esem az ételekben való tobzódás bűnébe, bármelyik pillanatban várhatom Szagodakvusz „eljövetelét”… Mondjuk, én a spájzba menekülnék előle, magamra zárnám az ajtaját… :))

    VálaszTörlés
  6. Spájzcetli: ...kicsit zavarba hoztál...de örülök, ha elkápráztathatlak!...:-)))

    Nos, valóban, fantáziának nem vagyok híján...

    Én maradok a körömös pacalnál, de csirkéből nagyon rendben van a fajitas.

    VálaszTörlés
  7. Nevamesza: ...igen! körmös pacal,.. velővel... Kardiológusok álma!... :))

    VálaszTörlés
  8. Hmmm, Te is kardiológus Vagy?...
    :-)))
    Istenem! Ilyen késői órában ilyen földöntúli élvezeteket emlegetni! Nem szép dolog!
    ...körmös pacal velővel...még kimondani is csodálatos!
    Most már a héten főzök egyet, vagy egy csülkös körömpörköltet, mert azt a legjobb barátnőimnek ígértem meg, hogy azzal én következek. Kicsit csípősen és jó cupákosan...

    VálaszTörlés
  9. Nevamesza: ...óóóóó! ezzel a csülkös pörömkörpölttel (is!) nagyon felizgattad a gyomornedveimet, ízlelőbimbóimat!... Ideje aludni térnem, mert különben a hűtőszekrény és a spájz ellen vonulok!...
    Szép álmokat...

    VálaszTörlés
  10. Jelentem: a krampuszok még mindig a spájzban vannak, de csatlakozott hozzájuk néhány karácsonyi angyalka is :-)
    Hogy hogyan férnek el, én azt nem tudom...
    De nekem egyre nehezebb bejutnom :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails