Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 8., szerda

Olasz ízek, egyszerű olasz ételek a konyhámból. Töltött pizza maradék pizza tésztából, paradicsomos spagetti maradék paradicsomszószból








A maradékok felhasználásának nagy mestere vagyok, sőt, kifejezetten „utazok” a maradékokra, hiszen nálam már nem haszontalan fejtörő ez, hanem izgalmas újrahasznosítás.
A vasárnapi pizza tésztából egy nagy pizzára valót nem sütöttem ki, mert soknak éreztem. Mivel már a pizza tészta teszten túl vagyok, tudtam, hogy rosszul semmi esetre sem járok, napok múlva is fel tudom használni.
Azonnal hűtőbe tettem fóliában. Az egyszerű hűtés alatt nem állnak le egészen a kelési folyamatok, így megváltozik valamelyest a pizza tészta állaga, térfogata, tulajdonságai, de nem kifejezetten az élvezeti érték rovására.
Be kell vallanom, hogy töltött pizzát még sohasem rendeltem magamnak pizzériában, és nem is készítettem még, valahogy nem nyert értelmet bennem ez a verzió, nem izgatott fel. Nem is értem, hogy mostanában hogyan jutott eszembe, hogy kipróbáljam, de már többször gondoltam rá, amikor pizzát készítettem mostanában.
Most éreztem úgy, hogy elérkezett az idő. Nem akartam sablonok szerint dolgozni, ezért nem is kutakodtam, megpróbáltam magam összerakni azt, hogy hogyan, és mitől lesz finom egy ilyen pizza.
Egyértelmű volt, hogy a feltéteket elő kell sütni, hiszen a tészta belsejében nem képesek a megfelelő végeredmény elérésére teljes mértékben maguktól felkészülni.
Kis darab kolozsvári szalonnát és paprikás kolbászt kockáztam, egy mogyoróhagymát, egy kisebb paradicsomot, és egy nagyobb fej fokhagymát vágtam apróra. Volt még pár szép bazsalikom levelem, ezt csak a végén vágtam fel, mert a bazsalikom nagyon érzékeny a korai előkészítésre.
Nagyok kevés olívaolajon megsütöttem a szalonnát, a kolbászt, a hagymát csak éppen átpároltam vele, a paradicsommal, és a fokhagymával, nem akartam kisütni sem az ízeket, sem a jótékony nedveket. Csak borsoztam és elkevertem benne az apróra vágott friss bazsalikomot.
A pizza tésztát egy nagy szögletes, olíva olajjal kikent, kukoricaliszttel megszórt tepsiben szépen kihúztam, kinyújtottam jó vékonyra.
Megkentem a közepét maradék, fűszeres paradicsomszósszal, átlósan megraktam a paradicsomos rész felét a lecsöpögtetett raguval. Egy gombóc mozarellát kockára vágtam, és a ragura halmoztam. Megszórtam frissen reszelt parmezánnal és kevés oregánóval, és kereszt irányban félbe hajtottam.











Villával alaposan lenyomkodtam a széleit, szép nagy, szalvéta alakú batyut kaptam. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütöttem, enyhe barnulásig.
Egy nagyobb tálra tettem a forró pizza batyut és középen kettévágtam. Mesés látvány tárult elém, mesés illatok szabadultak fel, és végül mesés íz élményben volt részünk!





Nagy baj, ha mostanában több töltött pizzát mutatok be?
A maradék fűszeres paradicsomszószhoz pedig spagettit főztem, a kitálalt adagokat frissen reszelt parmezánnal szórtam meg. Két adag tészta, két adag töltött pizza került még az asztalra a vasárnapi Mikulás pizza maradékából.

Mindenki jól járt, a kecske is jól lakott, és a káposzta is megmaradt:-)))

17 megjegyzés:

  1. Ahogy ígérted, Nevamesz, igazán izgalmas lett a töltött pizzád. Jó gondolat :)
    Sajnálom, hogy nincs annyi időm, hogy kipróbáljam a receptjeidet és már most tudom, hogy a téli szünet sem csak főzőcskézéssel fog eltelni, bár nagyon vágyom arra, hogy a konyhában sürögjek-forogjak és megörvendeztessem a családtagokat finomabbnál finomabb étkekkel. Nagyjából összeállt a menüsor illetve menüsorok, legalább tíz napra. Így marad majd a tavaszi és a nyári szünet, illetve hétvégék egy része.
    Legjobban azt várom, mikor gyúrhatok tésztát, amikor a kezemtől összeáll az "anyag", amikor megérinthetem, belenyúlhatok, simogathatom.
    Szeretem ezért a fasírozottat is, mert ott szintén közvetlen érintkezésbe léphetek a hússal. Vagy amikor pácolok-bekenek valamit. Sokáig fakanalat, szilikonos ecsetet stb. használtam, de sokkal finomabb lesz, ha kézzel masszírozom be a fűszereket, az olajat, a tejfölt...
    Lehet, hogy az ÁNTSZ idegrohamot kapna, de azért a tisztaságra nagyon ügyelek. Sőt, már lassan fóbia a családban, hogy idegen helyen nem hajlandó senki enni, mondván az otthoni körülmények a biztosak :)
    Egyszóval a leírásaid mindig előhozzák a háziasszonyt belőlem, amit oly sokáig nem fedeztem fel magamban, amit rejtegettem és tagadtam, de most már szégyentelenül előbújik innen belülről és nagy örömmel süt-főz, ha teheti, hisz aki etet - az szeret :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Beus!

    Ma jó kis tempós napom volt, no és ma nyelvvizsgázott a lányom...az elérhető legmagasabb fokozaton...és...úgy érzi, hogy eléggé jól sikerült neki:-)))...holnap megy szóbelizni...kívánjatok neki Ti is sok kalappal légy szí'!

    Jó sokat szaladgáltam délután, és most roskadtam le a fotelbe...

    Annyira örülök a főzés iránti növekvő érdeklődésednek és szeretetednek, és mint nemmester:-))) megmondom Neked, hogy fényes jövő áll előtted!
    Érződik belőled a vonzalom, az eltökéltség, és a szeretet...ez az egyik legfontosabb!
    A parmezános zsömlét vagy a pizza tésztát próbáld ki először, ezek jól variálhatóak és nagyon, nagyon finomak.
    Ez aranyos, hogy írod az "önkezűséget", én semmihez nem használok mást, csak a apró, de annál erősebb kezeimet...csak habveréshez és egyes dolgok felveréséhez, habosításához...még passzírozni is jobban szeretek mint turmixolni, lehet, hogy a küzdelem varázsa....:-)))

    Ha van kedved, áruld már el miket főzöl, mert annyira szeretem olvasni, ahogyan írsz róla!
    Én most annyi mindent elterveztem, bevásároltam, hogy már több kolbász mint nap (megint:-) holnap gulyás levest akarok főzni, cserépben. Mióta Spájzcetli feldobta a cserépben készült libalábat, azóta nagyon vonz ez az edény/technológia. Csodaszép, jó koncos marhalábszárat vettem ma. Borjúpörköltet is fogok cserépben készíteni, ahhoz juhtúrós kapros (vagy köményes:-) tészát...nagy kedvencem!
    Illetve új paella is következik, egy új alapanyaggal, és újabb ázsiai kompozíció...és már itt a Karácsony.
    Trisztán szülinapjára szombaton pedig a családi ebédre elkészítem végre a töltött, levesben főtt tyúkot, utána pedig kisütöm...hétvégén anyósommal is konzultáltam ez ügyben...

    No, most én is jó sokat meséltem...mostmár Te következel megint!

    Hol vannak a fiúk?
    Mormogi Papa?
    Spájzcetli?
    Skandit már napok óta nem láttam...elfordult a gasztronómiától, vagy neki nem tetsző ételeket készítek újabban?
    :-)))

    VálaszTörlés
  3. Vagyok, kérem, vagyok :-)
    Csak tegnap és ma hosszasabb elfoglaltságaim támadtanak...

    Legelébb is: Nagy kalap sz... amócát (vagy SzaMozart?) kívánoik az érdekeltnek!

    Másodszor: a rengeteg káposztás étel közül, amik a töltött kápira hasonlítanak, meglehetősen előkelő helyen áll nálam a többféle hóst-kolbász tartalmazó elzászi Choucroute... szerencsére volt hozzá szerencsém házilag kivitelezve is. Étteremben már rizikós... (A konzervről nem is beszélve :-( )

    Ízvilágban, sokféle húsban és fűszerezettségben (itt kapcsolódom a gondolatmenetedhez) rokonítanám a Szeged városában egyszer evett
    "Tápéi kemencés káposzta"
    fedőnevű étellel. A lényege (az idegenforgalmi jelleggel hozzá mellékelt miniatűr bugylibicskától eltekintve) az, hogy egy apró mázas edénybe tesznek egy adagot, majd az edény száját letapasztják tésztával és beteszik a kemencébe. Vagy sütőbe, ennek híján.
    A tészta rögtön megsül (forró kemence!) és attól kezdve az egész úgy működik, mint Papin fazeka - minálunk Kuktafazék.
    Az ízhatást képzelje el ki-ki magának :-)))

    VálaszTörlés
  4. Nevamesza; Bea: …itt vagyok én!... többnyire szeretek a hátérben maradni, onnan hallgatni, figyelni Titeket. Számomra az okos nők odaadó, visszafogottan szenvedélyes, szeretetteli diskurzusa a gasztronómiáról: harmonia caelestis. :))
    Amilyen tisztelettel, anyáskodó gyöngédséggel bántok az alapanyagokkal...!... Elmélázva „irigykedek” rájuk: ejjj!, de szeretnék egyszer átpasszírozandó paradicsom, vagy duzmankodó kelt tészta lenni erős, de simogató kezeitek alatt!... :))

    VálaszTörlés
  5. Mormogi Papa: annyira örülök neki, hogy itt "nálam" mindenkiből előbújik az ínyenc:-)))

    Nos, nekem van képzelőerőm rendesen, itt érzem az ízét a számban:-)

    Én a cassoulet-re fenem a fogamat már egy ideje, olvastam is róla, és láttam hogyan készítik az eredeti változatot, igaz, csak felvételről...mind a káposzta, mind a bab nagy kedvencem, még fejtett babból tervezek ételt mostanában (no, de mikor?:-)))
    A káposztára itt lesz az Újév első napja...

    Ezek a tésztával lefedett ételek egészen különlegesek lehetnek. Én még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  6. Spájzcetli: itt az alkalom az Újévi kívánságok kapcsán, hogy mi szeretnél lenni a következő életedben:-)))
    A kovászos kenyeret szoktam a legtovább dagasztani, hajtogatni, simogatni...
    ...lassan itt az ideje, minden nap tervezem, hogy el kezdem nevelni a kovászt a kenyérsütéshez...
    ...a kenyérsütés 9-10 órás elfoglaltság, inkább időszak, mert azért nem szükséges minden percben simogatni....:-)))

    Imádok kovászos kenyeret sütni! Júliusban sütöttem az utolsót. Nyáron már nem olyan "buli" a kenyérsütés...de ilyenkor már vágyom rá!

    VálaszTörlés
  7. Nevamesza: …Mormogi Papa Choucroute-a mellett épp említeni akartam a„Cassaulet”, az occitan (délfrancia) konyha egyik kulcsételét,... vagy a „Boeuf Bourguinon”…, és a sóletről se feledkezzünk meg!... Jujj!, ki ne maradjon a sorból a „Bigos”!... És ezek mind cserépedényben!...

    VálaszTörlés
  8. Nevamesza: "...a kenyérsütés 9-10 órás elfoglaltság, inkább időszak, mert azért nem szükséges minden percben simogatni...."
    ... nana!, nem tudhatod, kelt tésztaként milyen igényeim és elvárásaim lennének a "simogatás" időbeli intervallumát tekintve!... :))
    ...nekem már "fellőtték a pizsamát"! Szép álmokat mindenkinek!...

    VálaszTörlés
  9. "mi szeretnél lenni a következő életedben"

    "- Befizettem egy reinkarnációs tanfolyamra. Rettentő drága volt - de hát egyszer élünk!"

    VálaszTörlés
  10. Ez a "Fellőtték a pizsamát" nem országos érvényű kifejezés :-)))
    Pesten születtem, jártam a Dunántúlon sokat, több évet töltöttem Szegeden (előbb meg egyet Hmvásárhelyen...) - de ilyet jóval negyven fölött hallottam először. A kolléga Szilvásváradról érkezett :-)

    VálaszTörlés
  11. Spájzcetli:...ha fellőtték, hát fellőtték, nincs mit tenni!...:-))))

    Szép álmokat!

    Mormogi Papa: :-)))...látom, ma is elemedben vagy!
    No, egy gasztro oldalon a francia tapasztalataiddal nem fogsz soha felsülni!...:-)))

    VálaszTörlés
  12. Ezúttal a legkevésbé sem francia az étek... de nem is német :-) Nem is képzeletbeli párbeszéd:
    - Maguk hová valósiak?
    - Elzásziak vagyunk.
    - Szóval franciák?
    - Nem, elzásziak.
    - Akkor németek?
    - Nem, elzásziak...

    Na, valami régi...
    http://www.youtube.com/watch?v=kTO7DtTggio&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=5GQV5r1CUm0&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=F9ARcLTcqoA&feature=related
    (gyermekdalból - figyeljétek a ruhákat is :-)
    és a megkerülhetetlen
    http://www.youtube.com/watch?v=lPeX1LqEvuE&feature=related

    VálaszTörlés
  13. Még:
    http://www.youtube.com/watch?v=1X6GGtG9mvw

    És egy másik - ébresztőnek:-)
    http://www.youtube.com/watch?v=zc9wIzi96_E

    VálaszTörlés
  14. Végül két felvétel az összehasonlítás végett egy másik Nyáridő-ről:

    http://www.youtube.com/watch?v=1j6avX7ebkM&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=MIDOEsQL7lA&feature=related


    Másként:
    http://www.youtube.com/watch?v=aTFF-BaT0MM&feature=related

    vagy:
    http://www.youtube.com/watch?v=mzNEgcqWDG4&feature=related

    Mert múlt héten elhangzott egy khmmm... változata péntek este...

    VálaszTörlés
  15. Szép álmokat az álmodóknak.
    A vigyázónak meg eseményektől mentes szép éjszakát :-)

    VálaszTörlés
  16. Jó ébredést, jó reggelit!
    Már megyek is tovább :-)

    VálaszTörlés
  17. Szép napot!

    Nevamesz örülök, hogy örülsz :) A menüsorok nem lesznek olyan izgalmasak, mint a Tieid vagy bárki másé, úgyhogy szerintem mindenki szívesebben olvas a Te kreációidról. Nekem más a "szakterületem" :)
    Spájzcetli, jó tudni, hogy néhanapján Te is olvasgatod a végeláthatatlan bejegyzéseimet. Köszönöm.
    Mormogi, mentes éjszaka volt, sajnos alvásmentes is... No de sebaj, régen olvastam már annyit, mint mostanában :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails