Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 13., csütörtök

Leveles pogácsa háromféle olasz ízesítéssel - pizzás, medvehagyma pesztós, oregánós- mozzarellás










Olyan nagy sikere van itthon is, és az olvasóim körében a leveles pogácsáimnak, hogy újabb, és újabb ízesítések jutnak állandóan az eszembe. Készítettem már vegyes sajtosat, dupla sajtosat, salottásat, tepertőset, joghurtos-köményeset, most pedig háromféle olaszos ízesítéssel próbálkoztam.
Nagy várakozással néztem a projekt elé, hiszen fogalmam sem volt, hogy hogyan fog a tészta reagálni az elképzeléseimben összeállított ízesítésekre, kenőanyagokra, feltétekre.
Bevallom őszintén, hogy nem volt szándékos a színek kiválasztása, de amikor a három ízesítésű tészta előttem volt az első hajtogatásnál, akkor döbbentem rá, hogy a véletlen hozott még egy érdekességet a színeiben. Nem hagyhattam ki az olasz és a magyar konyha közti fúziót nem csak az ízek, de a színek tekintetében sem a pogácsával összefüggésben.
Pizzás, pestos, és mozarellás-oregánós pogácsákat terveztem.
Először a paradicsomszószt készítettem el a pizzás pogácsákhoz. Ebből jó sokat készítettem el egyszerre, mert a pogácsákhoz csak kisebb részét használtam fel, viszont a paradicsomszósz megy tovább egy pasta „ahogy tetszik” elképzelésemhez.
Most „illatos” paradicsomszószt készítettem, több fűszerrel és reszelt citromhéjjal illatosítva.
A klasszikus paradicsomszószomhoz képest, amit készíteni szoktam a mennyiségben és néhány fűszerben tértem csak el. 1 nagy fej vöröshagymából, 2 hatalmas gerezd fokhagymából, 1 dkg sűrített paradicsomból (körülbelül két evőkanál) 2 doboz hámozott, olasz paradicsomból készítettem. A frissen őrölt bors mellett sót, 1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot használtam és egy fél citrom héját lereszelve. Az olívaolajon mindig először a sóval elkevert fokhagymát, a fűszereket, és jelen esetben a citromhéjat pirítom kicsit meg, vigyázva, hogy le ne égjen. Utána hozzáadtam a vöröshagymát, amikor a hagyma kellően megpirult a sűrített paradicsomot, majd végül a a kezemmel rusztikusra moncsolt hámozott paradicsomot a levével együtt. Közepes tűzön körülbelül 30 percig főztem a mártást.
Hagytam hűlni, közben összeállítottam a pogácsa tésztáját.

50 dkg átszitált finomlisztből, 3 dl zsíros, lecsöpögtetett tejfölből, 2 tojássárgájából, 10 dkg langyos, olvasztott vajból, állítottam össze a tésztát, miközben 1 dl langyos tejből, 3 dkg élesztőből, 1 teáskanál porcukorral felfuttatott kovászt és 3 csapott teáskanál sót adtam hozzá, és alaposan összedolgoztam.
10 perc pihentetés után alaposan megdagasztottam. 40 percig hagytam kelni, majd 1 cm magasra kinyújtottam a tésztát és három részre osztottam.






Előre, finomlyukú reszelőn lereszeltem 25 dkg sima és 15 dkg füstölt pizza mozarellát. Szárított oregánót készítettem a kezem ügyébe. Elővettem a medvehagymás pestot, amit korábban kaptam egy ismerősömtől, ez darált medvehagyma olívaolajban. Bármelyik zöld pesto alkalmas erre a célra, természetesen mindig a frissen készült házi pesto a legfinomabb.
5 dkg vajat felolvasztottam a rétegek kenegetésére.

Pizzás rész: vékonyan megkentem először vajjal, majd a paradicsomszósszal és vékonyan megszórtam a kevert, reszelt sajttal, majd megszórtam egy kis morzsolt oregánóval és meghajtogattam. Fentről lefelé lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra. Ez után mindig ezt a sorrendet alkalmaztam ez a legfontosabb.
Pestos rész: vékonyan megkentem vajjal, majd pestóval, majd vékonyan megszórtam a kevert, reszelt sajttal, és megintettem morzsolt oregánóval. Meghajtottam ugyanúgy, mint a pizzás részt.
Mozarellás rész: vékonyan megkentem vajjal, majd gazdagabban megszórtam a kevert, reszelt sajttal, és megintettem morzsolt oregánóval. Meghajtottam ugyanúgy, mint a pizzás részt.

20 perc múlva óvatosan kinyújtottam a tésztát olyan 1,5 cm magasra és elvégeztem újra a fenti műveleteket.
Újabb 20 perc múlva kinyújtottam 2 cm magasra a tésztát, de ekkor már csak vajjal kentem meg mindhárom résznél a tésztát, és sajttal szórtam meg, valamint oregánóval hintettem meg, és újra meghajtottam.













Megint 20 perc múlva nagyon óvatosan kinyújtottam a tésztát 3 cm magasra, most csak egy irányban a tetejét éles késsel bevagdostam, és kiszaggattam a pogácsákat. A lehulló részeket nem gyúrtam össze, hanem rózsaszerűen megformáztam, így szépen megsülnek ezek a részek is.
Kivajazott tepsire raktam a pogácsákat nem túl szorosan egymás mellé. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Az aktuálisan következő tepsi pogácsát közvetlenül sütés előtt pár csepp tejjel elkevert tojássárgájával megkentem, és a pestós pogácsák kivételével a maradék reszelt sajttal szórtam meg. A pestósat frissen reszelt parmezánnal fedtem be. A pogácsákat még egy kis morzsolt oregánóval megszórtam, és az első adag pogácsát 200 fokon 15 percig, a következőket 190 fokon 13 percig sütöttem.





















Azonnal, frissen feltálaltam.




Az első tepsi pogácsa már hamarabb elfogy, mint ahogyan a következő adag kisülne, ez már nálunk gyakorlat, különösen, hogy a pogácsákat vacsorára szántam. Az utolsó tepsi pogácsának van mindössze esélye, hogy másnapra megmaradjon. Még másnap is kiválóan hozza formáját ez a pogácsa!
Összesen 4 tepsi, 80 db kisebb pogácsa sült ki a fenti mennyiségből.

Olyan illatfelhő lengte körbe a pogácsakészítést, hogy a családom teljes transzban várta az első adagot (utána a többit is:). A befektetett energiám kamatos kamattal térült meg, így hulla fáradtan, de nagyon boldogan feküdtem le. És nem volt szükség éjszakai evészetre sem…

21 megjegyzés:

  1. Kérhetek az illatfelhőből egy szippantást?

    :-)

    VálaszTörlés
  2. Skandikamera: Te csakis abból kérhetsz...hmmm, csak nehogy még az is megfeküdje a gyomrodat!...:)

    VálaszTörlés
  3. Szép napot!

    Kissé sok a dolgom, de figyelek-olvasok.
    Nem tudom, mikor tudok írni is, de ennél a pogácsánál muszáj jelentkeznem, hogy itt vagyok, szagolom a levegőt és sóhajtozom nagyokat. Ezzel a sóhajjal még Spájzcetlinek is be kell érnie most... :)

    VálaszTörlés
  4. Beus:...tudod, hogy nálam sóhajtozhatsz nyugodtan, én meg csak szuszogok a sok pogácsától! :)
    Én is belefáradtam a mai napba, de most már hellyel-közzel gép közelben vagyok, míg nyugovóra nem térek...
    ...és az nem mostanában lesz! :)

    VálaszTörlés
  5. Most jutott az eszembe, hogy holnap reggelre beállítottam egy kitalálósdit!
    :)
    Inkább vicces, mint nehéz...
    Nagyon kíváncsi vagyok a megfejtésekre...vagy a próbálkozásokra!
    :)))

    VálaszTörlés
  6. Meg kell tanítanod pogácsát sütni!!!Csak ilyet akarok ezután!!

    VálaszTörlés
  7. Dió Bisztró: Távoktatásban is tudok segíteni! :)

    Azért merültem el ennyire a leveles pogácsák világában, mert (azt hiszem meséltem már az egyik bejegyzésemben:) a - baráti - házi gyerekorvosunk férje süt nekünk minden évben Éva napra tepertős, leveles pogácsát. Kinéztem egy receptet egy szakácskönyvből anno (évekkel ezelőtt)...kétszer próbálkoztam, és ízletes, kemény gubicsokat kaptam leveles pogácsa helyett:(
    Gondoltam egyet, és kiksísérleteztem azt a tésztát, amiben nem csalódhatok soha!
    Így, én már együtt lélegzek a saját leveles pogácsáimmal...
    Ezt csak azért írtam le, hogy bármit kérdezel, az "anyja" vagyok ennek a kedves leveles pogácsa gyermeknek, úgyhogy besegítek Neked a gyermeknevelésbe!
    :)

    VálaszTörlés
  8. Sürgősen meg kell tanulnom teleportálni! Esetleg meglapulnék, mint kisegér az éléskamrában... Már az illat is megérné :-)
    A poszt legutolsó mondata nekem szól, nem ? :-)))
    Jó sok dolgom lesz holnap - majd azért benézek.

    VálaszTörlés
  9. Mormogi Papa:...ismétlem magamat: Hehe! :)
    Téged a pogácsából is megkínállak, mert jó étvágyú kosztos vagy! Szeretem, akinek jó étvágya van, mert annak jó főzni!
    A kitalálósdira fened a fogadat? Nem fogsz csalódni bennem! :)))

    VálaszTörlés
  10. Arra majd holnap reggel :-)
    Egyelőre csak a "poszászára". (Nem teli szájjal írom, ez gyerekszáj neve :-)

    VálaszTörlés
  11. Mormogi Papa: ...kerestelek az éléskamrában, de nem találtalak...:)
    Pedig van még egy pár darab "poszásza" :)

    VálaszTörlés
  12. No, ugye milyen jól elbújtam? :-)
    A rejtevényt még nem látom - nyolckor benézek újra.

    (A fogamat viszont nem fenem, nem szeretnék olyan "vendégfogadóhoz" menni :-)))

    VálaszTörlés
  13. Bocs, de mennem kell. Majd később benézek.

    VálaszTörlés
  14. Jó reggelt!

    Épp elkerültük egymást Mormogival...
    Szép napot Neked!

    Nevamesz, a Kifőzdén is kérdeztem, Téged is faggatlak a következőkről:
    Van két tégely Mascarpone sajtom, fél kiló tarjám. Arra gondoltam, hogy hamis vadast készítenék. Laskára vágnám a húst, sóznám+borsoznám, úgy sütném meg. Aztán mustárt nyomnék a Mascarponéba és ezzel összerotyogtatnám a husit. Szerinted, szerintetek jó lenne? Gondoltam rizst vagy tésztát (talán inkább ez utóbbit) főznék mellé.
    Holnapután lejár a Mascarpone szavatossága, muszáj felhasználnom. Más egyéb ötletet is szívesen veszek :)

    VálaszTörlés
  15. Bea, én biztosan nagyon szívesen ennék belőle, szívem szerint rizzsel, szerintem nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  16. Drága Bea! Ennyi mascarponéval én tiramisut készítenék...
    Sok mascarponéval lazackrémet és szárított paradicsomos krémet szoktam készíteni...
    Más ételekhez csak egy-két kanállal használok...
    Próbáld ki a mustáros mascarponét, de nem igazán erre való ez a sajt...
    Ide-oda egy kanállal, vagy a füstölt nyelv alá kenve...vagy vivőanyagként a kaviárhoz...
    Tedd, amit a szíved és ízlésed diktál...én ezt szoktam tenni!

    VálaszTörlés
  17. Bea, egyébként a szavatosság nem jelenti azt, hogy azonnal megbuggyan az a mascarpone, csak eddig vállal a gyártó feltétlen felelősséget...

    Nem értem hogy nem láttam a kérdésedet, pedig ma elég sokat voltam bejelentkezve :(
    Úgyhogy bocsánat a késői válaszért!
    :)

    VálaszTörlés
  18. Kedves Mézeskalács!
    Köszönöm a biztatást, egy életem, egy halálom, szerintem kipróbálom, ahogy elképzeltem. Beszámolok a végeredményről.

    Nevamesz, nincs semmi gond. Köszönöm, hogy adtál tanácsot.
    A család nem kér Tiramisut, bár lehet, hogy megfelezem és mégis készítek, mert én szeretem.
    Szóval mindenképp kipróbálom a hamis vadast. Most már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz :)

    VálaszTörlés
  19. Hát ez nagyon guszta, mind a leírásában mind a kinézetében, asszem ezt én is kipróbálom ma! Köszi

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails