Vannak napok, amikor különösen megszáll az ihlet. Megkívánok egy ízt, egy színt, egy alapanyagot, vagy egyszerre többet, és elindul a fantáziám. Ma pontosan egy ilyen ételt készítettem. Délután leveles pogácsát sütök, ezért tartalmas, de könnyű ételt akartam főzni ebédre. Ma a szalonna, a krumpli és a babérlevél ihletett meg.
Míg előkészítettem a hozzávalókat, addig kitaláltam a fűszerezést, az állagot, és a tálalást, majd neki álltam megfőzni ezt az egytálételt.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra vágtam, 5 dkg füstölt, és 10 dkg kolozsvári szalonnát felkockáztam, a bőrét is az ételhez készítettem. Egy cikk zellert és 30 dkg sárgaburgonyát is felkockáztam, 4 gerezd fokhagymát megpucoltam, két karika citromot és 4 kisebb babérlevelet készítettem elő, valamint szerecsendiót, kurkumát, és a borsőrlőt.
Először a füstölt szalonnát sütöttem üvegesre, majd hozzáadtam a kolozsvári szalonnát. Amikor már kiengedte a zsírját, de még nem sült ropogósra hozzáadtam a hagymát, a babérleveleket, és együtt sütöttem. Ami illatfelhő ekkor felszabadul, az a szakács ajándéka, mennyei!
Míg előkészítettem a hozzávalókat, addig kitaláltam a fűszerezést, az állagot, és a tálalást, majd neki álltam megfőzni ezt az egytálételt.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra vágtam, 5 dkg füstölt, és 10 dkg kolozsvári szalonnát felkockáztam, a bőrét is az ételhez készítettem. Egy cikk zellert és 30 dkg sárgaburgonyát is felkockáztam, 4 gerezd fokhagymát megpucoltam, két karika citromot és 4 kisebb babérlevelet készítettem elő, valamint szerecsendiót, kurkumát, és a borsőrlőt.
Először a füstölt szalonnát sütöttem üvegesre, majd hozzáadtam a kolozsvári szalonnát. Amikor már kiengedte a zsírját, de még nem sült ropogósra hozzáadtam a hagymát, a babérleveleket, és együtt sütöttem. Ami illatfelhő ekkor felszabadul, az a szakács ajándéka, mennyei!
Ezt követően hozzáadtam a zellert, pár perc múlva a krumplit, az átnyomott fokhagymát és a szalonnabőrt, és így pörköltem pár percig az alapot. Ez után szűk mokkáskanálnyi szerecsendióval és kurkumával ízesítettem, megsóztam, valamint frissen őrölt borssal megszórtam.
Mivel előre előkészítettem a krumplit, az vízben állt, mindvégig a krumpli áztató levét használtam a hígításhoz. Ebből annyit öntöttem az alapra, hogy a hozzávalókat elfedje. Így főztem majdnem készre a krumplit, az utolsó 5 percre egy karika citromot is hozzáadtam. Az ekkor a fazékban lévő íz, és illat koncentrációjáról talán mesélni sem lehet, ezt meg kell érezni, tapasztalni.
Levettem a leves alapot a tűzről, kidobtam belőle a szalonnabőrt és a citromkarikát, a babérlevelet félretettem. Az alapot botmixerrel pépesre törtem. Visszatettem a fűszeres burgonyakrémet a tűzre, és folymatosan, kevergetve meghígítottam annyi vízzel, hogy nem híg, nem sűrű, hanem kellemes krémes állagot nyerjek. Közben beletettem a másik karika citromot, és visszatettem bele a babérleveleket, óvatosan kevergetve felforraltam.
Elég ízes volt az alap, így még utána sóznom sem kellett. Eddig a leveshez összesen 1 liter vizet használtam fel.
2 dl tejfölt és egy 1 dl tejszínt elkevertem és hagytam szobahőmérsékletűre melegedni, a forró krémlevest most ezzel habartam be.
Közben 4 közepes krumplit karalábé vájóval szétvájtam darabjaira, hogy krumpli forgácsokat kapjak belőle. 4 csík kolozsvári szalonnát gyufaszálra vágtam. Kárpát rozskenyeret megpirítottam, durvára reszelt sajttal megszórtam.
Ez alatt a leves elkészült, a habarással már csak éppen felforraltam, ilyenkor már nem szabad hosszasan forralni, főzni.
Fontos volt, hogy mindent frissen legyen egyszerre készen.
Ez alatt a leves elkészült, a habarással már csak éppen felforraltam, ilyenkor már nem szabad hosszasan forralni, főzni.
Fontos volt, hogy mindent frissen legyen egyszerre készen.
Forró, vaj-olaj keveréken a krumpli forgácsokat átpirítottam, csak a végén, enyhén sóztam és borsoztam. Egy másik serpenyőben eközben egy kis libazsíron megpirítottam a szalonnát, miközben a pirított rozskenyérre ráolvasztottam a sajtot grill programon.
Nevamesz, én már nem mondok semmit...
VálaszTörlésAz utolsó kép a túlcsorduló sajttal ez annyira Te vagy (és annyira én...) :)))
Na de hol van Spájzcetli?
Bea:...annyira nagyon finom volt...ha lenne fényposta...:)))
VálaszTörlésIgen, az a túlcsorduló sajt, azon a ropogós kenyéren...mint egy szerelmespár...:)
Spájzcetli?...remélem ma eljön közénk, érzem, hogy ma eljön!...:)
Majd Skandihoz is benézek, mert Mormogival nyomtuk a sódert rendesen...:)
Most megjön a kisfiam, az okoz itthon némi zűrzavart, de most már leszek részlegesen!
Amúgy jól Vagy Beus? Mesélhetsz, ha van kedved!
:)))
Bea: itt vagyok én, már késő délután itt voltam... Ehhez a leveshez nem tudok, nem lehet mit hozzáfűzni... Talán csak annyit, hogy ismételten Nagyanyáim emléke idéződött fel bennem Nevamesza puritán levese kapcsán. (Micsoda silány, nedvszívásra alkalmatlan papírzsebkendők készülnek mostanában!...) A puritán jelző a leves alapanyagaira vonatkozik és nem konyhai technológiára... Ők tudtak hasonlókat rögtönözni egyszerű, mindennapos összetevőkből...
VálaszTörlésBea!, szerintem az első képsorozat utolsó -hetedik- képén vagytok "felismerhetőek", már mint Te és Nevamesza... :))
... Közben ezt mondjátok: -Olyan jó vagyok, hogy lágy kenyérre olvadok,... és az emberek kenyeret ne magába' egyenek!... :))
Spájzcetli:...mintha csak összebeszéltünk volna...éreztem, hogy ma hallunk Felőled...ha csak nem Bea hívó szavára jöttél, és nem pedig a krumplilevesem illatára?!...:))
VálaszTörlés...ebben a percben göndörítettem fel utolsó fürtömet a hajcsavaróra, és mit látok?...itt vagy velünk!...:)
Ha egyszer megfőzöd ezt a levest, pontosan ezzel az összetétellel, akkor tedd meg nekem, hogy beszámolsz róla! Kíváncsi vagyok véleményedre!
Hárman ebédeltünk belőle, így egy adag megmaradt...hidegen ettem belőle, olyan, mint a savanyú krumplifagylalt! Igazi desszert, csemege!...:)
Mit lehetne szólni hozzá? Jelentkezem előkóstolónak :-)
VálaszTörlés"Ami illatfelhő ekkor felszabadul, az a szakács ajándéka, mennyei! " Sokszor mondták a konyha hölgyei, hogy "Óh, én már jól laktam a szagával!"
Hogy eben mennyi volt az igazság és mennyi az önmegtartóztatás - nem tudom.
Rendelhetek? :-)))
Semmi bonyolultat, csak jóféle "arató" ételeket :-)))
Mormogi Papa: Januárban arató ételeket? No, de ha ezt kedvelnél, akkor ez van!...:)
VálaszTörlésSavanyú káposztás, házi kolbászos, füstölt oldalassal dúsított habart levesre gondolsz, és társaira? Hááát legyen, nyelvész kollégának mindent!
:)))
Én nem lakom jól pusztán az ételek illatával...:)...viszont ez amolyan előjáték, ami folyamatosan izgalomban tart míg főzöm az ételt...ez jelzi, hogy a végeredménytől nem kell félnem, mert nagyon jó lesz!
:)))
Hogy lehet, hogy a főzésről
VálaszTörlés"mindig az jut" :-)))))
Egyébként csak afféle nagyon kiadós egytálételre gondoltam, aminek gyakran alapja a kolompér.
Vagy annak a lisztje :-) De nem ragoznám - a Te fantáziád már ennyitől is nekilódul :-D
Komolyra fordítva...:)...szerintem, aki szívvel és érzéssel főz, az pontosan így írná le az élményeit - fájó szívvel mondom ki :) - anélkül, hogy "rosszra" gondolna...
VálaszTörlésEgyébként is az a huncut, aki rosszra gondol!
:)
Rendben, főzök kolompér alapú ételeket a kedvedért...az, hogy Skandi ebbe még csak bele sem szagolhat...végül is ő nem rendelt, majd ha rendel, akkor paradicsom és krumpli nélküli ételeket főzök majd!
:)))
Jó éjt mára :-)
VálaszTörlésSzerintem a te receptjeid mellé teljesen felesleges tintapazarlás odaírni hogy "gazdagon"! :))
VálaszTörlésStockholmból jelentik: Szállnak a darvak...
VálaszTörlésilletve más madarak, de beugrottak a filmcímek:
A svéd, akinek nyoma veszett (Bacsó Péter 1980)
http://www.imdb.com/title/tt0081117/
Nézz be egy pillantásra :-)