![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgf0yAfcofV7DYnWvgsT7M-YzsVgeFBezoem-AmCPrQaIlZowQH9WT5uKroQIOegnmhOZ8DOvylJizff-F542metinGdWSQZFT8UwBlXS_vdDLUNRvDIULJMJDb8EIXK36CZD16rSXNGro/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+076.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjo86TfeVtXTkbYrh_OANgmm64xnKIuSRnLjrR8cajpO7G5SekT_WXpXWm6VHAcTAPdAntxXZHigk_trI40xe-o7AsbbgbgTNKZYf8428vRvX_CtHamJrjVAvOUhc9eDneGQnmkUKF58HE/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+065.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJpPJ287L_1R8m2gIezl9tWmed3H-9iwNkO7_fr73cIrBJTtyvBg2zf9pTjKtAzU9-p30LtLY3RRAilS0WgLfpFWarZFWs7wNELsglNMSJEABdG58Od4btIZy3fv9IGnBjQbrBOv1eotc/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+064.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT1km7yebyph5B0T29KatZRtcWTO9_jXJprnCCKe0u7f8TYw89MrbdEtz_Rj6sIN1UwuUtIFR_64zxbR_H8EcmbzoamMR38pBUZNbkaBVJfqjUJ568yfZZbrK6YTHEgomHHk4jbAKRKMA/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+049.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-FbaKU2ioJxE4CKIWTAHSHk316dTXAgJTibywRIHKsWI_WO3dpOVG22-hHaUASKHDbEbcd9utbGYzuexfL6SdZVoADIpcqhyphenhyphen8iCzsABknQgTX4uL3th8Ki5t5a5Ce-_cvLUlP69dBgUc/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+072.jpg)
A vendégfogadásban is vannak fokozatok. Van, amikor a vendégek különböző ízlésének kell megfelelnünk. Van, amikor pedig jó étvágyú, jó ízlésű, kiváló szakács vendégkörnek. Ilyenkor már a menü tervezése is fogas kérdés: legyen a vacsora elegáns, vagy legyen különleges, vagy legyen egyszerűségében nagyszerű?
Az utóbbit választottam. Legutóbb hasonló társaságnak konyakos kacsamáj pástétomot, tatárbifszteket, Wellington bélszínt készítettem.
Most valami egészen más témakör volt a szándékom. Magyaros, évszaknak megfelelő menüsorra törekedtem, így egy újabb leveles pogácsa mellett döntöttem előételként. A főétel egészben sült ropogós malaccomb, édes-savanyú párolt káposzta, zöldséges-gyümölcsös tepsis burgonya és mákosguba volt. Erről legközelebb számolok be.
Számtalanféle saját fejlesztésű leveles pogácsámat mutattam már be, meg kell mondanom, ez a pogácsa sem vall szégyent a sorban.
1 kg bőrös libahájat sütöttem ki, hiszen a zsírjára, és a tepertőre is szükségem volt. 8 dl libazsír és 15 dkg tepertő lett belőle.
A tepertőt ledaráltam, sóztam, frissen őrölt borssal fűszereztem.
Leveles pogácsám alaptésztájában mindössze a vajat helyettesítettem libazsírral.
50 dkg átszitált liszt
1 dl langyos tejben, 1 teáskanál porcukorral megfuttatott 3 dkg élesztő
3 dl zsíros, lecsöpögtetett tejföl
2 tojássárgája
8 dkg libazsír
3 teáskanál só
Összeállítottam a tésztát, letakarva hagytam 10 percet pihenni. Alaposan megdagasztottam a tésztát és 50 percig kelesztettem szobahőmérsékleten.
Kinyújtottam 1 cm vastagra, megkentem vékonyan libazsírral, megszórtam a tepertő felével és meghajtottam. Fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ezután mindig ebben az iránnyal szükséges hajtani a tésztát. Letakartam.
20 perc múlva kinyújtottam 1,5 cm-esre. Megkentem libazsírral és megszórtam 5 dkg finomra reszelt enyhén füstölt sajttal. Meghajtottam a tésztát. Letakartam.
20 perc múlva 2 cm-esre kinyújtottam a tésztát, megkentem libazsírral, megszórtam a maradék tepertővel és utoljára meghajtottam.
Az utóbbit választottam. Legutóbb hasonló társaságnak konyakos kacsamáj pástétomot, tatárbifszteket, Wellington bélszínt készítettem.
Most valami egészen más témakör volt a szándékom. Magyaros, évszaknak megfelelő menüsorra törekedtem, így egy újabb leveles pogácsa mellett döntöttem előételként. A főétel egészben sült ropogós malaccomb, édes-savanyú párolt káposzta, zöldséges-gyümölcsös tepsis burgonya és mákosguba volt. Erről legközelebb számolok be.
Számtalanféle saját fejlesztésű leveles pogácsámat mutattam már be, meg kell mondanom, ez a pogácsa sem vall szégyent a sorban.
1 kg bőrös libahájat sütöttem ki, hiszen a zsírjára, és a tepertőre is szükségem volt. 8 dl libazsír és 15 dkg tepertő lett belőle.
A tepertőt ledaráltam, sóztam, frissen őrölt borssal fűszereztem.
Leveles pogácsám alaptésztájában mindössze a vajat helyettesítettem libazsírral.
50 dkg átszitált liszt
1 dl langyos tejben, 1 teáskanál porcukorral megfuttatott 3 dkg élesztő
3 dl zsíros, lecsöpögtetett tejföl
2 tojássárgája
8 dkg libazsír
3 teáskanál só
Összeállítottam a tésztát, letakarva hagytam 10 percet pihenni. Alaposan megdagasztottam a tésztát és 50 percig kelesztettem szobahőmérsékleten.
Kinyújtottam 1 cm vastagra, megkentem vékonyan libazsírral, megszórtam a tepertő felével és meghajtottam. Fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ezután mindig ebben az iránnyal szükséges hajtani a tésztát. Letakartam.
20 perc múlva kinyújtottam 1,5 cm-esre. Megkentem libazsírral és megszórtam 5 dkg finomra reszelt enyhén füstölt sajttal. Meghajtottam a tésztát. Letakartam.
20 perc múlva 2 cm-esre kinyújtottam a tésztát, megkentem libazsírral, megszórtam a maradék tepertővel és utoljára meghajtottam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsm3e3f8Abav-EEEXelNfbJNZYPQlg-BnePArhVQnmEyLM6OWUNaXZH9jAoiX54ZIlEOe2_DtvHwUhSgCsYvxnEBUKFzLS0_mTafjOiQGAqS1QbY-15MVk5t86csiUr1fkGqZZS7_broA/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+022.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKJm8EyCsygrvt1FqN4swL5-fSoJzQeB6VwYtkd54hWnylcoNJGSTHTEFsVquAIdJTx5iSe67EKXHLGKHqHFASiET9gVX8HMChG5Nk0_0fuJHnGumcZ9_ok5VHrBOqmSCkqTe4SlZeUpU/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+026.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3C6JANFQ7OQcVhzTT-q32ppXK0Rv1OS6amLvh7LWdI8SGcB_IcrC8dPqyGNO47LAO41vmFqsOjgUe6Or1xgmdN4TvLdk-0QgCrTR5OeWIYrWUhdgK43ZVm9sAt1rCQ0q4M8z8GcbT1QI/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+027.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhePFrt5cDU9xkngrg4KJ3EWMDU3fWm32vgM1_3IXIcIi6eBA5Xiyo_m1G9EcIWIc5XoVFSG3fm-Cb9-pMbaNlX1w1-mC8J0-s1jLqf1DTl_rrXyyl9v2xsGYMt_Sa5BiomrjNCareKaZw/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+031.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXQUOSTqhcypMBk8ndFQsU5xt-OOTZJT7aJvclFQIxabX3O631SmpGHAvg6lHZUXHVBWaG_Ps-EIl1wZMzjTIDwchz3J4YVqRBYV1bsontJRghqzE7H-PLQxVJPT6toOx-848kG5bgYRg/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+035.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYdtogupUWs-teQgYkCxI6EYZKOPNbvU0xhRuEs1KwQjLYC7tVZHCb8Zs5RmRuEfwz6Jg0s9DH8uNRsgXdrrEp_V9emcOEOJ-zl3goFXBJOCkMPr4ClkhY1PlQ78hIou5WicggisRDwDI/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+038.jpg)
30 perc múlva 2,5-3 cm-esre kinyújtottam, éles késsel berácsoztam a tészta tetejét és most nagyobb, 5 cm-es formával kiszaggattam a pogácsát. A hulladékból finoman rózsákat formáztam, hiszen ezt a tésztát nem lehet újra gyúrvaformázni.
A pogácsákat egy teáskanál tejjel kikevert tojássárgájával megkentem és durvára reszelt gouda sajttal gazdagon megszórtam. Összesen kb. 10 dkg sajtot használtam ehhez fel.
200 C fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöttem az első tepsi pogácsát, a másodikat 17 percig, a 10 perctől 190 C fokon.
A pogácsákat egy teáskanál tejjel kikevert tojássárgájával megkentem és durvára reszelt gouda sajttal gazdagon megszórtam. Összesen kb. 10 dkg sajtot használtam ehhez fel.
200 C fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöttem az első tepsi pogácsát, a másodikat 17 percig, a 10 perctől 190 C fokon.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLHYoFfjF4qhq48kjU86ZbRYkUZvRb_f4zQ_AZpurju4OdhNxxMKkgZRSapRGMNAp8SpF3BazzQePqXVVFWCvnZtyH1AQMWnH-uE45S1BEu7dI6Y00TSqfumb5qsLaok2D25ORWHucNsw/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+043.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb9Od56Zqynm6iZbgqlVVU9WZuJGm3Zy6ppiX0Na20g9bnOEEN6M91wcpvUbnHx4T-uAuCdOfy61qQP8mxJIOIqgSRroY2T61z2QisUydHPuEtlompVG0dw4UV72OVAiVo9m_xR3HpazQ/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+044.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4YYDZzqRA_yqadXwoM_Sqx9JkmpV9zuPoGhPkHQNUe-Czg1Ycg6LLjpMPG7-npw7AoZQI-TjIbddII8mBGor5GCgOnfrDZcYoep7T3ZXbceTG0E6bPhehAj8GmGzy6SLtv15_t4VWyJA/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+048.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDbi8VhhsceFUKMGcK-niqdxtb4aer9pjYG_2mGBuQDo77whfBxAZQY-oiWrpHirThyphenhyphenYXks1B_clYDJnW2Hx-5kNb4Kg2geOAgV6qkarjShMIYPMdraiS1dTdU_cIf9LgwuCxRHH071LQ/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+052.jpg)
Forrón, langyosan, hidegen, minden állapotában isteni ez a fajta pogácsa. Éjszakára elfelejtettem lefedni a pár darab maradékot, viszont a zsírtartalom miatt friss és ropogós maradt. Elképesztő.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEia-K6ikNet9MYN5Gl9me3Uwt4H-CV2gXnJNcaIYT5Dix6w3LlLXWZgnLn7NRJM_VqNmGBNn5ovV3pALcIDAgSQ8ytv-vxEwocf_8dXfEZcp2SSAK_6PFKvtx4UrDg_Yv8qyUSXFsA_gbw/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+056.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJoIKD56s90ZaPZ-MN0gva6rW6TBROPmMBcRxzAMLUlR6qWfFdihxvjO-yQOU_6IcHY_IaENsRgTU9WDvbFNXsy3gRvVIzVqwl4XFYClnyTMsQf9w1SpzeAm0xVmzJXNLypcd0waehggY/s400/%25C3%2589telek+2011+janu%25C3%25A1r+5.+079.jpg)
Örülök annak, hogy meg bírtam állni, és nem faltam fel a libatepertőt amikor kisült, hiszen akkor ez a pogácsa nem készült volna el. Komoly kísértésnek voltam kitéve.
Nagyon nagy kár lett volna érte. Aki nem hiszi, járjon utána! :)
Nagyon nagy kár lett volna érte. Aki nem hiszi, járjon utána! :)
Nagyon szépek lettek!:)
VálaszTörlésKérlek látogass el hozzám, van számodra itt valami:)
VálaszTörlésHihetetlen szépek és guszták a pogácsáid:-)
VálaszTörlésCsamm-csamm-nyamm-nyamm-hakapeszik_Móricka :-)
VálaszTörlésIdáig képzelem az illatát, ízét :-)))
Mennél többféle sajt van benne, annál inkább í:-D
Hű ez nagyon ütős, szívesen ennék belőle
VálaszTörlésPogácsaféle nem épp a kedvencem, de ezt... ezt nagyon megkívántam.
VálaszTörlésSkandikamera: Egyszer mesélhetnél a kedvenc ételeidről a rókagombán kívül! :)
VálaszTörlésNem csodálom, hogy megkívántad, szó, ami szó, csinosak!
:)
Hűűűű, ezt muszáj lesz megcsinálnom!!!:)
VálaszTörlés