Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 18., péntek

Téli zöldségleves, ahogyan én készítem: húsos csonttal, édesen, krémesen







Különböző húsnyársakat készülök készíteni, ehhez vettem többek között egy gyönyörűséges darab csontos tarját. A sertés, marha és borjúhúst szinte mindig csontosan veszem meg, mert a csontból alapleveket főzök. Mostanában már nagyon kívántam egy kis zöldséglevest, gondoltam itt az alkalom, a húsos csontból zöldségleves lesz. Most többen meglepődnek, de nálunk családi hagyomány, hogy szinte mindenféle levest csontlé alapról főzünk. Érdemes megnézni a nyáron készítetett disznófarkas karalábélevesemet, itt meséltem egy kicsit ez irányú családi hagyományainkról. Még két disznófarkat is vettem a leveshez, és egy egyszerű csontlevest főztem a tarjacsontból és a darabolt disznófarkakból. Csak egész hagymát, fokhagymát, zöldborsot és sót adtam a leveshez, gyenge tűzön három órán át főztem. Hagytam a húsos csontokat a lében kihűlni, majd a levest leszűrtem, a húsos csontokat lefedve félretettem.
Összesen 40 dkg zsenge leveszöldséget apróra vágtam, répát, gyökeret, zellert és egy kisebb fej karalábét. Felforrósított vajon sóval, borssal és egy evőkanál barna cukorral megpirítottam a zsenge zöldségeket, majd lefedve kis lángon roppanósra pároltam. Hozzáadtam 40 dkg fagyasztott, zsenge zöldborsót és készre pároltam együtt a zöldségeket. Közben 2 dkg lisztből, 3 dkg vajból és fél liter hideg tejből híg besamelt készítettem. A pirított-párolt zöldségeket felöntöttem az egy liternyi csontlével, hozzáadtam egy csokor apróra vágott petrezselymet, felforraltam, a levével a besamelt elkevertem, és ezzel habartam be a zöldséglevest.















A családunkban kedvelt karalábé és zöldborsó leves mindig édeskés, éppúgy, mint a spenótfőzelék. Ez a zöldségleves is kellemesen édeskés, a végső íz harmóniát a sós csontlé állítja be. Visszatettem a levesbe a megfőtt húsos csontokat és ezzel együtt tálaltam fel.
Ebben az összefüggésben ez a zöldségleves csaknem egytálétel a húsos csont betéttel.


A fenti adag 4 főre elégséges. Zsenge tavaszi-nyári ízek vannak ebben a levesben, a besameltől krémes, a barna cukortól édeskés, a főtt, húsos csont pedig teljessé teszi.

3 megjegyzés:

  1. Nevamesza: "Most többen meglepődnek, de nálunk családi hagyomány, hogy szinte mindenféle levest csontlé alapról főzünk."
    Én a kisebbséghez tartozom - nálunk sem unatkoznak sokáig a mélyhűtőben az alaplevek. :))
    A fenti levesed is hamarosan az asztalunkra kerül, mivel meggyőző és kellemes tapasztalataim vannak a korábbiak reprodukálása kapcsán... :))

    VálaszTörlés
  2. Spájzcetli: ...valljuk be, a "modern" szakácskönyvekben a zöldségelevesek úgy kezdődnek, hogy 1 liter víz, vagy leveskockából húsleves...
    Nálam is csak a csirke és borjú alaplé kerül lefagyasztásra, hiszen abból nagyobb mennyiségeket főzök le. Egyébként igyekszem mindenhez frissen, a saját csontjából, húsából nyesedékéből alaplevet készíteni.
    Örülök, ha kipróbálod ezt a levesemet is, örülök neki, hogy hajlamos vagy túlszárnyalni a mesteredet...:))

    VálaszTörlés
  3. A "modern" szakácskönyvek olvasója meg mérgelődik:

    "Végy két tojást... jópofa, miért nem adja meg a legközelebbi vegyesbolt címét, kínálatát, árfekvését...? Most kénytelen leszek kiguglizni!"

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails