Ez az egyik kedvenc ételem, amit sohasem „gondolnék újra”.
Apró fortélyokat leszámítva, ugyanúgy készítem, mint Schneider nagymamám. Nagymamám, szinte mindent levest - úgy neveztük - „abalével” készített. Minden csont és nyesedék ételére talált a konyhájában, a leveseibe pedig tartalom.
A karalábé levest hol húsos csonttal, hol nyesedékkel, hol pedig színhússal készítette. A kész karalábé leves pedig kifejezetten, édes.
A süldőfarok, már az édesapámtól származó újítás, melyet én is honosítottam a karalábé levesembe.
Mindig, nagyjából fele-fele arányú csontos és színhúsból készítem.
Most 1 kg vegyes húst (sertéslapocka és farok), 20 dkg apróra vágott, kevés olajon párolt vöröshagymán fehéredésig pörköltem. A vöröshagymához 2 gerezd, áttört fokhagymát is tettem. Frissen őrölt zöldborssal ízesítettem.
Mindig, nagyjából fele-fele arányú csontos és színhúsból készítem.
Most 1 kg vegyes húst (sertéslapocka és farok), 20 dkg apróra vágott, kevés olajon párolt vöröshagymán fehéredésig pörköltem. A vöröshagymához 2 gerezd, áttört fokhagymát is tettem. Frissen őrölt zöldborssal ízesítettem.
Megvártam, míg levet enged, azt kicsit elfőztem, és csak ekkor sóztam, jó ízesre. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és a húst nagyon puhára, kisebb lángon főztem készre.
Közben a 80 dkg karalábét 8-8 darabra vágva szeleteltem tovább, a karalábé szeletek formája sem mindegy. Csak ebben az alakban mehet a levesbe.
A legzsengébb karalábé leveleket metéltre vágtam, kb. 3-4 dkg vajon kicsit átforgattam, hozzáadtam a karalábét, és alaposan megszórtam barnacukorral és két csipet sóval.
A legzsengébb karalábé leveleket metéltre vágtam, kb. 3-4 dkg vajon kicsit átforgattam, hozzáadtam a karalábét, és alaposan megszórtam barnacukorral és két csipet sóval.
Kis lángon, fedő alatt a karalábét a cukorral , a vajon roppanósra pároltam a saját levében.
Közben híg besamelt készítettem, 4 dkg vaj, 2 dkg liszt, 3,5 dl tejjel.
A karalábét felöntöttem a besamellel.
Közben híg besamelt készítettem, 4 dkg vaj, 2 dkg liszt, 3,5 dl tejjel.
A karalábét felöntöttem a besamellel.
A puha húsról lemertem a levét, és ezt is a besameles karalábéhoz adtam és összeforraltam.
Már csak ellenőriztem az ízeket, a lényeg, hogy kellemesen édes legyen a leves. A sós húslé, az édes karalábéval és levével, fantasztikus harmóniában kel egybe.
A levest visszaöntöm a puha húsra, és készen van a rengeteg hússal készült karalábé leves, süldőfarokkal.
Már csak ellenőriztem az ízeket, a lényeg, hogy kellemesen édes legyen a leves. A sós húslé, az édes karalábéval és levével, fantasztikus harmóniában kel egybe.
A levest visszaöntöm a puha húsra, és készen van a rengeteg hússal készült karalábé leves, süldőfarokkal.
Az egyik legfinomabb, retro étel kedvencem.Érdekel, vajon van, aki hasonlóan készíti?
A retro kedvencek sorozatot, pedig folytatom.
Nahát, ez nagyon jól néz ki. Még csak hallani sem hallottam hasonlóról...
VálaszTörlésAz abalé az egész felnőtt koromig apalé volt. Disznóvágáskor általában apakorú férfiak főzték és hát sváb településen lakom, szóval összekapcsoltam a kettőt és így nyert értelmet az egyébként - számomra - teljesen érthetetlen apalé.
Kár, hogy megtudtam az igazat... :) Akárcsak a Mikulásról.
Bea: ez nagyon aranyos volt:-)
VálaszTörlésHasonlóan jártam én is az abalével, mert azt hittem régen, hogy ez csak apukám szavajárása. Azután felnőtt koromban rájöttem, hogy ez a szó bizony az abálásból ered, bár családon kívül én még nem találkoztam vele ebben a formában, hogy abalé:-)))
mifelénk abálé-nak mondják:D nekem is sok évbe tellett, mire rájöttem, mit jelent:DD
VálaszTörlésFinom!
VálaszTörlés