Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 17., csütörtök

Füstölt-sajtos csigák ínyenc módra






Nem, a cím nem elírás, mert nem pusztán füstölt sajtos, hanem füstös-füstölt sajtos csigákat készítettem.

A fehércsokoládés-mandulás csigáknál említettem, hogy párhuzamosan sós csigákat is készítettem. Egyszerűen átírtam a kakaós csigára már jól bevált receptemet sós változatra. Még szép, hogy füstölt sajtot választottam fő ízesítőnek, vallom, hogy a leveles pogácsába is szerintem a legfinomabb, ha legalább 30%-ban füstölt sajttal készítjük. Most nem kevertem a sajtot, tisztán füstölt sajtot használtam, és nem is használtam túlzó mennyiséget.

A csigák különlegességét a spanyol füstös paprika használata fokozza, érdemes utána nézni a beszerzési lehetőségnek. Én már évek óta használom, mindig legalább két dobozzal pótlom, ha fogyófélben van. Hátha hamarosan a magyar fűszerpaprika is kapható lesz füstös változatban. A füstölt sajt, a füstös paprika és a szóráshoz használt magvak nagyszerű összhangba kerültek a libazsírral készült tésztával. Természetesen vajjal is elkészíthető, de az egy másik változat lesz, de biztos vagyok abban, hogy nem kevésbé finom. Következzék hát a recept.


Hozzávalók 18 csigához:


30 dkg finomliszt BL 55

1,2 dkg élesztő

1,5 dl langyos tej

1 teáskanál porcukor

2 teáskanál finom tengeri só

4 dkg olvasztott libazsír

1 tojás


A töltelékhez: 5 dkg olvasztott libazsír, 15 dkg füstölt sajt, füstös – spanyol – fűszerpaprika (Pimenton de la Vera, dulce) édes vagy félédes magyar fűszerpaprikával kiváltható. Mák, szezámmag, egész kömény a szóráshoz.

A szokásos módon készítettem elő a tésztát. Az élesztőt megfuttattam, a hozzávalókból összeállítottam a tésztát, amit 10 percig letakarva pihentettem. Alaposan, de könnyedén megdagasztottam és letakarva 1 órán át kelesztettem, duplájára.

Kezdem kapiskálni a szépen formázott csiga lényegét. Csak olyan magasra nyújtom ki a tésztát, hogy amikor 2 cm-ként levágom a csigákat, akkor annyi legyen belőle, amennyit terveztem. Most olyan 36 cm (a végek és a „tévedés”miatt inkább 38-40). Széltére pedig annyira nyújtom ki, amennyit a tészta és a munkafelületem, a nyújtódeszkám enged. Így, egészen spirálos csigát kapok, ami, ha jól dolgozok, akkor olyan szép leveles lesz.

Nos tehát, a fentiek szerint kinyújtottam a megkelt tésztát, megkentem olvasztott libazsírral és megszórtam a finomra reszelt füstös sajttal. Megszórtam fűszerpaprikával is és aránylag szorosan feltekertem. A tészta végét érdemes a tészta görgetésével meglapítani, hogy ne nyíljanak ki a csigák sütés közben.






2 cm-es korongokat szeltem a rúdból és vágott felületükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket. Persze előtte a csigák közepét kinyomtam fölfelé, amennyire csak tudtam, hogy szép magasak legyenek, vagyis a tészta felfelé nőjön, ne a csigát nyomja széltében. Mert sütés közben bizony megnő, erre a tepsin való elrendezésnél is figyelni kell. Nekem a 9 csiga/tepsi sűrűség jön be.





Jó 30 percig pihentettem a csigákat, majd az első tepsi csigát a hideg sütőbe tettem. Előtte megszórtam az egyiket mákkal, a másikat szezámmaggal, a harmadikat egész köménnyel. Nem csak a dísz, hanem az íze miatt is! Meglocsoltam a maradék libazsírral, mindegyiket egy olyan teáskanálnyival. A sütőt 180 C fokra vettem és 20-22 percig sütöttem őket. Inkább úgy mondom, amíg nagyon pirulni nem kezdenek.






Jaj, nagyon finom csigákat sütöttem ki! Jó ötlet volt a kakaós csiga receptemet sós csigákra is átírni. Egészen biztosan lesz ismétlés, mert vetekszik a leveles pogácsáimmal.

10 megjegyzés:

  1. Szia!

    Valami nincs rendben?

    Túl rövid a cím ;)

    VálaszTörlés
  2. Névtelen: Nálam, minden rendben van ... ;)

    Bors and Pepper: Jól sikerültek a csiguszok, ízre is mutatósak voltak! :))

    VálaszTörlés
  3. MeVaMeSz, mit idéztél föl ! :-)
    Mikor a görög táncban (a bál előtt adtuk elő egyszer, meg kitapsoltak másodjára is :-) a legvégén volt egy "feltekeredő" figura, aminek a kezdetére úgy adta a jelet a sorelső, hogy bekiáltotta:
    CSIGOSZ ! :-)))
    Nem ez volt az egyetlen "nyitótáncunk", tíznél is több volt - megannyi féle - de talán a leg emlékezetesebb. Legalábbis az első néhány próbát, mikor a térdhajlítós részt ismételtük számtalanszor, ma is emlegetjük :-)))

    VálaszTörlés
  4. A dicshimnusz a füstölt sajtról lemaradt - de hát már ismeretlenül is ismersz, mint a tenyeredet :-)

    VálaszTörlés
  5. 4 gyerek: Igen, lesz ismétlés is! :)

    Mormogi Papa: :))

    Nem akarok nagyzolni, de amikor hozzákezdek egy ételhez, a lelki ízlelő bimbóim, mintha éreznék az ízeket előre ... Istenemre mondom, hogy éppen olyan volt az íze, mint amikor fejben összeraktam a csigaprojektet! :))

    Tudom, hogy szintén zenész:) ... lesznek mostanában jó kis sajtok nálam a posztokban. Lesz még füstölt is! :)

    VálaszTörlés
  6. Hát drágám, ez tényleg ínyenc...az őszi kalácskenyered akkora sikert aratott a kedves munkatársaim körében, hogy ismételnem kellett:))

    VálaszTörlés
  7. Babette: :)) Már csak a kovász van hátra ..;)

    Téged azért inspirállak, mert tudom, hogy ráérzel, és olyan kenyereket fogsz sütni kovásszal ... :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails