Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 28., hétfő

Hagymás-zsályás kacsamájpástétom







Amikor kenyeret sütök, akkor mindig a friss kenyérhez tervezem a menüt. A békebeli kovászos fehérkenyérhez és a ropogós kovászos óriáskiflikhez egy egész ételsort készítettem.

Szeretem a hirtelen jött ötletektől vezérelt ételeket is, ilyenkor hirtelen készítek valami finomat a rendelkezésemre álló alapanyagokból. Igazi kihívás, izgalmas és az elkészült étel gyakran felkerül a toplistára, az újra elkészítendők közé. Számtalan ilyet jelentettem már meg.

A másik helyzet, amikor kész forgatókönyvet készítek, kifejezetten ehhez vásárolok be, előre megtervezem a menüt. Bár jó néhány napig igazán friss marad a természetes kovásszal készült kenyér, pirítva pedig a legfinomabb kenyérféle, mégis az igazi „szenzáció”, amikor langyosan, először megszegem. Ilyenkor általában többféle finomságot is készítek az „ünnepélyes” pillanathoz.

Szeretem ezt a pástétom elkészítési módot. Gyors, egyszerű és rettentően finom. Anyukám mindig paprikásan készítette a hasonló májpástétomokat, én azt vallom, hogy vannak ételek, amikor nyugodtam elszakadhatunk a fűszerpaprika használatától. Szerintem a májpástétomok éppen ilyenek.

Bemutattam már ezt megoldást csirkemájra és borjúmájra is. A máj alapanyagtól függően mindig egy-egy új pástétomot kapunk, hiszen minden májnak más az íz karaktere.

Pecsenye kacsamáj általában kapható, az egyik hétköznapi kedvenc májfélém. 10 db egész májat vettem, a nagy részét meleg ételként készítettem el. Csak egy kis adag pástétom készült, választékbővítés gyanánt.


Hozzávalók:


25 dkg pecsenye kacsamáj

1 fej lilahagyma

1-2 gerezd fokhagyma

4-5 friss zsályalevél

1 teáskanál morzsolt majoránna

3 dkg vaj

Só, frissen őrölt zöldbors

5 dkg puha vaj és 1 evőkanál tejszín a lazításhoz


A vajban megdinszteltem a szálára vágott lilahagymát a zsályával. Hozzáadtam a megreszelt fokhagymát. Meghintettem a majoránnával, sóztam, borsoztam és együtt dinszteltem a hagymás alapot két-három percig. Hozzáadtam a 3-3 darabra vágott májat és először magas hőfokon pirítottam 1-2 percig, majd amikor kivilágosodott, csökkentettem a hőt és néhány percig alacsony hőfokon pároltam. Csak addig, míg láthatóan nem maradt véres. Ekkor azonnal lehúztam a tűzhelyről és félretettem egy hideg edényben hűlni.

A meghűlt májas alapot turmixoltam, hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat, majd a tejszínt és habosra kevertem.









Azonnal fogyasztható, a maradékot hűtőben szükséges tárolni. Néhány napig friss marad.



7 megjegyzés:

  1. Good information. Lucky me I ran across your site by accident
    (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!

    My blog post ... office depot

    VálaszTörlés
  2. Undeniably consider that that you said. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest factor to take into account of.

    I say to you, I definitely get irked even as
    other people think about issues that they plainly do not
    recognise about. You controlled to hit the nail upon the
    highest and also outlined out the whole thing with no need side-effects , people could take a signal.
    Will likely be again to get more. Thank you

    Also visit my webpage ... vourtimera.fr

    VálaszTörlés
  3. Hi there! I could have sworn I've been to this site before but after browsing through some of the post I realized it's new to me.

    Nonetheless, I'm definitely happy I found it and I'll be book-marking and
    checking back often!

    Visit my webpage ... sos serrurier Heracles

    VálaszTörlés
  4. Hurrah, that's what I was seeking for, what a information! existing here at this web site, thanks admin of this site.

    My homepage ... Volet Roulant bubendorff

    VálaszTörlés
  5. Great info. Lucky me I found your site by chance (stumbleupon).
    I've bookmarked it for later!

    Look into my page ... installer volet roulant qualité

    VálaszTörlés
  6. Hi there, the whole thing is going fine here and ofcourse every one
    is sharing data, that's in fact fine, keep up writing.

    Also visit my site ... Vourtimera.fr

    VálaszTörlés
  7. May I just say what a relief to discover somebody who actually understands what they're discussing on the internet. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to read this and understand this side of the story. I was surprised that you're
    not more popular since you most certainly have the gift.



    Here is my website: serrurier

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails