Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 9., szerda

Nagyszerű reggeli, vagy egyszerű vacsora? Ropogós töltött zsömlék







A zsömle volt az ihletadó ehhez a „hétvégi”, tartalmas késői reggelihez, pedig nem én sütöttem. Ha ehető péksüteményhez jutok, az mindenképpen említésre méltó. 19 forintért vettem darabját – akciósan – a zsömléknek, mindenszentek előtti napon este. Még langyosak voltak ezek a császárzsömlére formázott egyszerű, de légies vizes zsömlék. Vettem belőle 8 db-ot, hiszen éppen nem volt itthon semmi más kenyérféle.

Másnap reggel korán keltem - mint általában -, gondoltam készítek valami ínycsiklandó finomságot, mire a család felébred, a reggeli tejeskávé és kakaó után megéhezik. Úgy döntöttem, hogy megtöltöm a zsömléket.

Én minden ételt személyre szabok itthon, nem tudom, hogy jól csinálom-e, de szeretem mindenkinek a kedvenc hozzávalóit használni az ételekhez, ha tehetem. Körülnéztem a hűtőben, és mindenkinek találtam valami fogára való finomságot. Úgy döntöttem, hogy az alap töltelék egyforma lesz, csak megdíszítem mindenkinek a kedvenc feltétével a zsömléket, ami végül meghatározza majd a végső ízeket.

A lányomnak csabai vastagkolbásszal (a fesztiválon szereztük be a hétvégén), a kisfiamnak baconnal, a férjemnek koktélparadicsommal és pecorino sajttal, magamnak pedig gombával.

Megskalpoltam, majd kivájtam a zsömléket. Csak egy-egy zsömlét készítettem mindenkinek. Összevágtam a zsömle belét és vajon megpirítottam. 1 dl tejet és tejszínt összeforraltam 3-4 dkg vajjal. Sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és egy mokkáskanál kurkumával ízesítettem. Még forrón ráöntöttem a pirított zsömlére és hagytam 20 percig, hogy alaposan beigya és kihűljön. 4 db elhabart, kevés sóval ízesített tojással és 5 dkg finomra reszelt ementáli sajttal összekevertem az áztatott zsömlét.






A tölteléket visszatöltöttem a zsömlékbe és a fent említett díszítőkkel megraktam őket.







180 C fokon 35-40 percig sütöttem a töltött zsömléket a sütőben. Addig, amíg a zsömlék megpirultak, a töltelék pedig szépen megemelkedett a zsömlékben.



Nagyon tartalmas és finom lett. Most készítettem először, de máris jöttek újabb variációk, újabb ötletek a következő töltött zsömlés reggelihez! Erről majd legközelebb mesélek …




9 megjegyzés:

  1. Gyönörű képek!Ahogy a gomba aranylik a zsemlén!:-)A hétvégén bevetem, mire felkelnek!:-)

    VálaszTörlés
  2. Húúú, az nagyon jól hangzik. Ki kell próbálni a saját variációnkat. köszönöm:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták.Hasonló módon töltöttem kifliket szombat este,csak belekavartam a töltelékbe a sonkát meg kolbászt.

    VálaszTörlés
  4. Még "jó", hogy nem kell választanom közöttük :-)))

    VálaszTörlés
  5. Mennyivel tartalmasabb, mint levest szürcsölni belőle, és milyen guszta!!!! :)))

    VálaszTörlés
  6. Tudom, hogy nagyon, nagyon késő van, de nálam most sül a sütőben!Annyira gyönyörű itt nálad az aranyló gomba a tetején, hogy nem tudtam ellenállni neki.:-)

    VálaszTörlés
  7. Nelli: :)) Jó étvágyat hozzá, és egyben egészségedre is! Majd számolj be, hogy ízlett!

    (De nehogy rosszat álmodj nekem, a késői vacsorától! Nem venném a lelkemre:))

    VálaszTörlés
  8. Szuperek a zsemléid, nagyon ötletesnek találom és el is mentettem. :) Néha előfordul az nálam, hogy már unok mindenféle reggeli variációt/reggeli választékot > ez pont megfelel egy új reggelihez! :)

    VálaszTörlés
  9. Asszem meg van a holnap reggeli :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails