Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 1., csütörtök

Házi csirkemájpástétom – kovászos kenyeremmel





Nem ördögtől való bolti májkrémet vásárolni, de minimális erőfeszítéssel, nagyságrendekkel tartalmasabb májpástétomot készíthetünk házilag. Ha megnézzük egy-egy májkrém összetevői között, hogy hány százalék máj hozzáadásával készült, könnyen kimatekozhatjuk, hogy a legkevesebb májból van benne. Persze a bolti májkrémek jóízűek, jól kenhetőek, hiszen az élelmiszeripar magas fokon vezeti meg az érzékszerveinket, mindenfélék hozzáadásával, hogy élvezzük a termékeiket. Én is vásárolok bolti májkrémet, úgyhogy ez itt most nem boszorkányüldözés.

Mindössze magamnak is felteszem a kérdést ilyenkor, hogy miért nem készítek minden esetben házi májkrémet, májpástétomot, hiszen annyira egyértelmű, hogy finomabb, háziasabb, rusztikusabb, „valódi” alapanyagokból készül és szerintem olcsóbb is.

Amikor kenyeret sütök, akkor általában készül hozzá valamilyen szendvicskrém is, ez esetben csirkemájpástétom. A gyönyörűséges kovászos kenyeremet nem régen mutattam be:

Kovászos kenyér – még pár szó a természetes kovászról






Van, aki ódzkodik a zsályától és a rozmaringtól, mert ezek roppant aromás fűszerek. Sajnálom, amikor túlzott mennyiségű használatnak köszönhetően „besokallnak” tőle. Megfelelő mennyiségben azonban fantasztikusan megízesítik az ételeket.

Ráadásul a zsálya könnyen nevelhető otthon, (erős, bokros) a tartása igényletelen. Egész évben biztosítani tudjuk a szükségletünket egyetlen tő zsályával.
Ha van kéznél friss zsályalevelem, akkor a májpástétomba mindig teszek belőle.

Hozzávalók körülbelül fél kiló csirkemájpástétomhoz:

30 dkg csirkemáj
3 dkg vaj
1 fej fehérhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál összevágott friss zsályalevél
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 teáskanál mustár (a dijoni meghálálja magát)
só, frissen őrölt színes bors

3 keményre főzött tojás
5 dkg puha vaj
2 evőkanál tejszín

A csirkemájat nagyobb darabokra vágtam, hogy könnyen krémesre párolhassam a pástétomhoz. A vajon megdinszteltem az összevágott hagymát, majd hozzáadtam a reszelt fokhagymát és a zsályát. Együtt dinszteltem még kicsit, majd hozzáadtam a csirkemájat és két-három percig kicsit magasabb hőfokon pirítottam, majd csendes tűzön addig pároltam, míg a máj elveszítette nyersségét, egy perccel sem tovább. Közben sóztam, borsoztam, majoránnával fűszereztem, hiszen a csirkemáj állagával semmi rosszat nem tesz a só, ez tévhit.
Lehúztam a tűzről, keverőtálban hagytam hűlni. Amikor meghűlt botmixerrel rusztikusra törtem, majd hozzáadtam a finomra reszelt tojásokat, a mustárt, a vajat és alaposan elkevertem. Végül a tejszínnel habosra kevertem. 







Tálalás előtt egy órára hűtőbe tettem, de azonnal is fogyasztható. Mi friss zöldpaprikával és paradicsommal szeretjük a legjobban, és természetesen frissen sült, házi kovászos kenyérrel.
Kell ennél több?!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails