Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 7., szerda

Pizza szósz – paradicsomos szendvicskrém - házilag




Állandóan variálok, egyes esetekben ugyanakkor nagyon is hűséges típus vagyok egy-egy jól bevált receptem tekintetében.

A jól bevált paradicsomszószom például igazi fregoli mártás, ezt használom pizzára, lasagnébe és a paradicsomos tésztákhoz is:

Lasagne gazdagon: rozmaringos marharaguval, bazsalikomos paradicsomszósszal, parmezános tejszínkrémmel


A fűszerezésben néha bonyolítok rajta, mondjuk többféle friss fűszernövényt is adok hozzá, mint lila bazsalikomot vagy zsályát:

Pizzára, pastára, lasagnébe: paradicsomszósz lila bazsalikommal és zsályával


Télen van, hogy egyszerűbben készítem, de az alap ugyanaz:

Egyszerű téli paradicsomszósz alaprecept. Pizzára, tésztára, lasagnéhoz.


A fenti szószok rusztikusak, most tervbe vettem egy kifejezetten krémes szósz végeredményében. Rendkívül jól vizsgázott az új pizza krém, már kipróbáltam pizzára és szendvicsre is.

Hozzávalók körülbelül egy liternyi mártáshoz:

1 doboz hámozott egész paradicsom ~ 40 dkg
1 üveg sűrített paradicsom ~ 40 dkg
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej fehérhagyma
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál morzsolt oregánó
½ teáskanál cayenne bors
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
2 teáskanál nádcukor
3 evőkanál olívaolaj
10-12 levél friss bazsalikom

Közepesen forró olívaolajban enyhén megpirítom a zúzott fokhagymát a sóval, a morzsolt oregánóval és a citromhéjjal. Éppen csak elkeverem kétszer-háromszor és már dobom is rá az apróra vágott fehérhagymát. Csendesebb tűzön megdinsztelem, úgy 5-8 perc alatt, majd elkeverem a sűrített paradicsommal. Amikor rotyogni kezd, még 2 percig főzöm, majd hozzáadom a kézzel rusztikusra moncsolt egész paradicsomokat a levével. Cukorral és a fűszerekkel fűszerezem, ízesítem. Csendes tűzön 2-3 órán át főzöm, sűrítem. Eleinte félóránként, később 20 percenként megkeverem.
Keverőtálba öntöm és homogénre turmixolom. Visszateszem a fazékba és hozzáadom az összevágott bazsalikomleveleket. Még fél órán át csendes tűzön főzöm, majd hagyom kihűlni.

Érdemes dupla adagot készíteni belőle, mert üvegekbe kanalazva jól fagyasztható. Később bármikor elő lehet kapni egy kisebb nagyobb üveggel pizzához, szendvicshez vagy akár tésztához.
Több pizza és néhány nagyszerűen ízletes és szemrevaló szendvics is készült már vele. Hamarosan mindet bemutatom.
Pizza receptjeimet itt gyűjtöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails