Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 25., szombat

Angol reggeli gombaszezonban: őzlábgomba, vargányagomba, paradicsom roston, sült kolbász, ropogós bacon, kétszersült tükörtojás, olívás kenyér
Gyermekkoromban nagymamám mindig pacsnit hozott nekünk a piacról, ezt én, amolyan jutalomként éltem meg. Ma már nem lehet olyan pacsnit kapni.
De a jutalom, a piacról, mint fogalom megmaradt bennem.
Én egy nagyszerű reggelivel jutalmazom magamat, amikor hazatérek a piacról. Gombaszezonban jutalmazom magamat az egyik legnagyszerűbb formációval, ezzel, az angol reggelivel.
Friss gomba, friss paradicsom, friss tojás, friss kolbász, bacon szalonna, és rusztikus kenyér, ennyi az egész!
Először a kolbászt kezdem el sütni, amikor már pirul, a bacon szalonnával sütöm tovább.
Amikor készre sültek, akkor melegen tartom őket.
A zsiradékban megpirítom az enyhén előpirított kenyereket, majd ezt is a kész sültek mellé teszem.
Kisebb lángon megsütöm a gombákat és a paradicsomot, sózom, borsozom, valamint egy másik serpenyőben, formában, a mindkét oldalán átsütött tojást elkészítem.Frissen, melegen tálra rendezem a finomságokat és nincs más hátra, mint élvezni a jutalmamat.

Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a jutalmazási módszert!

22 megjegyzés:

 1. Ha Neoex olyan jó marad, mint eddig, egyszer megajándékozom egy ilyen reggelivel :)
  Aztán csönd megint huszonöt évig... :)

  Ma épp savanyúságot teszünk el, szomszédasszony hathatós részvételével - még sosem raktam el semmit a vasalt cuccokon kívül...

  VálaszTörlés
 2. Ezzel kapálni is el lehet indulni, akkor adag energia :-DDD Eszméletlen!

  Off: Limaránál van olyan! pacsni :-) Erre gondoltál? http://limarapeksege.blogspot.com/2009/03/pacsni.html

  VálaszTörlés
 3. Bea
  "még sosem raktam el semmit a vasalt cuccokon kívül."

  Nem is erdemes!!! A vasalas pedig amugy is egy nagy idopazarlas.
  Rengeteg munka,...de csak akkor erdemes belekzdeni, ha van ra kereslet. Ha nagy a csalad, akkor erdemes raszanni egy hetveget.
  Mi annak idejen nekialltunk sajat paeadicsombol sajat leveket kesziteni. Nagyon sok munka volt, de a vegen bazsalikomos-erospaprikas, zelleres-erosdpaprikas, majd sima paradicsomlevet is foztunk.
  Jo volt,....de nem erte meg a munkat.

  Ui: vasalasi szokasaimrol pedig irok, ha gondolod.

  VálaszTörlés
 4. En ma valami fekete tolcsergombat vettem. Eleg felelmetesen nez ki!!!!
  Holnap majd kitalalom, mit csinaljak vele.
  ?????

  VálaszTörlés
 5. Chef Viki: igen, megnéztem, ilyen az a pacsni, amiről beszéltem......de "azt" a pacsit a legszeretettebb nagymamám hozta nekem. Tudod, ez utánozhatatlan.
  Ugyanakkor, szomorú, hogy az én gyermekeimnek már nincs pacsni élménye.
  És nem azért, mert nem sütöm meg, hanem mert nem a nagyi hozza a piacról......

  Bea:-))) a házi savanyúság, ha jól van elrakva, akkor nyújt olyan élményt, mint a frissen vasalt ágynemű:-DDD

  VálaszTörlés
 6. Jukka:
  igen, elgondolkodtató, hogy mi éri meg, hogy háziasítsuk, és mi nem. Az olasz tésztaételekhez a paradicsomszószt, azt mindig magam készítem.
  Én, mivel nem eszem túl sok tésztát, még beemelném a jobb, kész szószokat, de a családom, az nem. Ragaszkodnak ahhoz, amit én készítek. Végülis jól esik a ragaszkodásuk:-)))

  A múltkor vettem gerebengombát. Utána néztem, és feltettem sós, fokhagymás lében főni. Olyan büdös volt, hogy ki kellett dobnom. A családom feláázadt:-))

  Rájöttem, hogy van legalább 10 gombaféle, amit nagyon szeretünk, és nem kell megpróbáltatásokon keresztül mennünk, mire pár falat ehető kaja lesz belőle.

  Eszemben sincsen újítgani. Maradok a bevált "márkáknál". Így is több nap, mint kolbász:-)) Minden nap gombaszezonban sem ehetünk gombát.

  Viszont a pereszke hiányzik.
  Gyermekkoromban a másik nagymamám volt nagy pereszkés. De én még nem láttam a piacon.

  Várom a beszámolót a fekete tölcsérről (még jó, hogy nem lyuk:-))))

  VálaszTörlés
 7. Nevamesza: …hjaaaa!, aki ilyen reggelikkel kényezteti magát!... Most már értem, honnan a véghetetlen energiád!!!...- A Duracel-nyuszi hozzád képest egy bávatag, görbebottal csoszogó nyúlnyanya! :))
  (Szerintem a reggeli piacozás közben egy frissen sült kapros-juhtúrós dübbencs is lecsúszott…) :D

  VálaszTörlés
 8. Nem vagyok mesterszakács
  A parom tegnap delutan meglepett egy sutotokkel :o)))
  Megsutom es a felebol leves lesz, a masikbol pedig tokos gnocchi (a teszta fele krumpli, masik fele sutotok). Szep narancsos szine lesz. Nagyon jol fog mutatni rajta a sotet gombaragu! A tolcsergomba a rokagomba rokona, de allitolag izesebb. Meg sohasem vettem. Nem is nagyon lattam a piacon. Majd meselek ;o)

  VálaszTörlés
 9. spájzcetli:
  ezek szerint ne próbálkozzam azzal a szöveggel, hogy nem kielégítő az étvágyam?

  Most éppen nyakig vagyok a borjú alaplé főzésben, kedvenc hentesnél bevásároltam a havi borjú adagot, amikor egyben, a gerincvonulatot átnyújotta pulton, többen végigmértek:-)))

  Jukka: nagyon kíváncsi vagyok a fekete tölcsérgombára, mert az valóban egy ízletes fajta, de még nem találkoztunk:-))
  Én is folytatom még a gomba sorozatot, a férjem Erdélyben van a fiús csapattal, remélem hoz rókagombát, és hoz édes lilahagymát.
  Hagymalekvárt is fogok belőle főzni:-))

  Minden évben elmennek a barátaival a parajdi töltöttkáposzta főző versenyre, időnként nem ők győznek, nagy ritkán, mert már ciki, hogy minden évben ők hozzák el a pálmát:-))

  Debreceni vállalkozókból, éttermesekből és baráti körükből áll a csapat, már egy hónapja készülnek az ideire.
  Még nem is tudom, hogy most győztek-e, még nem érkeztek haza.

  Ha megkapom a fényképeket és az élménybeszámolót, akkor írok róla.
  Volt amikor rántott töltöttkáposztával győztek:-D

  Most pizzatésztából készítettem ezt-azt, a napokban, ha érkezek rá éjszaka, akkor kitalálom, hogy mit tegyek fel. Még vannak olaszos szendvicseim is, és készülök a 100. bejegyzésemre:-)))

  Valami extrát kellene készítenem erre az alkalom, nem?
  A 101.-el pedig elindítom végre a menü rovatot:-)))

  Egyébként mit csináltatok a hétvégén?
  Ha erre jártok, meséljetek, jó?!!

  VálaszTörlés
 10. Nevamesza:
  - a rántott töltött káposztáról már korábbról van tudomásom, ott szerepel a kipróbálandók között.
  - „Még vannak olaszos szendvicseim is” – gondolom, a sorozatodból nem marad ki a panínó sem…
  - Ma délelőtt -az unoka figyelmétől kisérve-. bontom ki az olasz paradicsomkonzervet, tartalmát egy edénybe borítom, a bádogszelencét a szemetesbe dobom… Barnabás: Apó! Elfelejtetted megnézni a zamatossági idejét!...

  VálaszTörlés
 11. Nevamesza: „Egyébként mit csináltatok a hétvégén?”
  …Néhány perccel ezelőtt vitte haza tőlünk a lányunk az unokát. Kata kérdezte Barnabást:- Merre jártatok a hétvégén Nanival és Apóval?
  - Képzeld anya, szombaton megnéztük Mátyáskirály lekvárát!
  - Micsodát néztetek meg?!
  - Hát, Mátyáskirály visegrádi fellekvárát…

  VálaszTörlés
 12. spájzcetli:-)))
  nagyon vizuális vagyok, magam elé képzeltem a szituációt:-))
  a gyermekekben az a csodálatos, hogy minden szóban az értelmet keresik, és meg is találják:-))

  Amikor a Paripa Csárdában, amiről írtam is, a Zuram repülőstarttal elkerekezett a kocsi kulcsunkkal, és nem tudtam telefonálni, mert rosszul lefedett a terület, akkor a kisfiam megkérdezte: anya, miért nincs itt télerő? A kamasz lányom persze csípőből rávágta, mert nyár van:-)))


  Az olasz konyhát azért szeretem, mert egyszerű, de páratlan alapanyagokból, ugyancsak minden bonyolítás nélkül rakják össze a csodálatos ételeiket.
  Az én szendvicseim talán, csak formailag lesznek "mutatósak", hagytam, hogy az egyszerű, olasz vonalvezetés írányítson:-)))no, és az ízlésem...

  VálaszTörlés
 13. spájzcetli: nagyon édes unokád lehet! ez a legtündéribb időszak......a kamasz lányom már inkább engem javítgat....:-))

  Én is szoktam arra gondolni, hogy milyen jó lesz, ha Rebeka gyermekeit már nem nevelnem kell, hanem csak kényeztethetem......
  azután rájövök, hogy itt van még nekem a kicsi, hova unokáznék még:-)))

  VálaszTörlés
 14. Spázcetli, ez nagyon aranyos volt :) Állítólag öt éven belül én is nagymama leszek. Egy pár szandálkát már vettem...
  Nevamesz, igen, többször kéne a gyerekekre hallgatni. Mi is tele vagyunk aranyos történetekkel, le is jegyeztem őket, ugye :) Most meg azt jegyzem, ha nekünk van valami értelmes ötletünk :))) Ritka madár...

  Hétvégén kérlek írtam. Aztán savanyúságoztunk. Remekül mulattunk. Megismerkedtem a fortélyokkal, de már el is felejtettem, annyira lenyűgözött a szomszédasszony. Szinte simogatta a paprikákat, hagymákat, káposztát stb. Aztán betoppantak lányomék, meg a barátaik, elárasztották a szobát, konyhát, mindenütt ott voltak, egymás szavába vágtak, sírtunk a nevetéstől. Én speciel attól is, mert elfelejtettem, hogy csípős paprikával ügyetlenkedtem és letöröltem a könnyeimet...
  Mivel ilyen vígan elvoltunk, az elrakás kissé tovább tartott, de este nyolcra azért végeztünk és most türelmetlenül várjuk, hogy mi lesz a végeredmény. Neoex teljesen begőzölt, még akar savanyítani :)
  Ma pihi volt, egy kis főzés és persze írás, meg egyebek, köztük kötés :)
  Ja, és nagy meglepi: kértek tőlem interjút. Amúgy rövid vagyok, mint a méterrúd, de úgy tűnik, a szám nem áll be, a kezem nem pihen, úgyhogy folytatásos regény lesz az életemből - pedig csak arra az egyszerű kérdésre feleltem, hogy mit jelent nekem az írás.
  A megyei Extrában fogom az olvasókat fárasztani. Ez a hirdető újság majdnem minden háztartásban ott van, szereti mindenki, mert remekül lehet rajta zöldséget pucolni és vele ablakot tisztítani. Én is azt szoktam :)
  Azt még nem tudom, hogy a Vegyes vagy az Adás-vétel rovatban leszek, bár nyomást gyakoroltam a szerkesztőre, hogy a Gazdag férjet keresek címszó alá rakjon be.

  VálaszTörlés
 15. Ide jöjjön az ember, ha nagyot akar nyelni, és jó hírt akar hallani (lásd: fiam!).

  :-)

  VálaszTörlés
 16. Latom, mas is izletesnek tartja a fekete tolcsergombat :o)
  Az is volt! Tipikusan a "ronda, de finom" kategoriajaba tartozik. Nem mondom, hogy szepen mutatott a tesztan a fekete gomba, ami szurkes tejszines leben uszott, de ettol eltekintve mindenkinek csak ajanlani tudom!!!

  Spajzcetli
  "a bádogszelencét a szemetesbe dobom"
  Nalunk szinte semmi nem landol a szemetben. Alig van szemetunk :o)
  A badogdobozokat is osszegyujtjuk es evente egyszer elvisszuk azokra a specialis gyujtohelyekre, ahol ezeket is beveszik.

  Nem vagyok mesterszakács
  Kivancsian varjuk a beszamolot a ferjed sikeres utjarol, akarhanyadikok is lettek :o)

  Bea
  Gratulalok! Hm. Tenyleg, mit jelent neked az iras? ;o)

  Gasztro-gyerekszaj. Ismerosom kislanyaval kirandulunk. Meglat egy csigat a fuben. Mondom "Ja, eti csiga". "Miert eti?" Valasz, "Mert meg lehet enni". Nagy szemekkel ramcsodalkozik: "Ebbol keszul a kakaos csiga?"

  VálaszTörlés
 17. HSZSK és Jukka, köszi a szurkolást és a gratulációt. Ha HSZSK megengedi, akkor belinkelem nála, mit is jelent nekem az írás. Vigyázat, öntömjénezésveszély!!!!

  VálaszTörlés
 18. Attilajukkaja:
  ... néhány évvel ezelőtt Barnabást kérdezte az óvónéni: - Barnabás, melyik a kedvenc állatod?
  Kerekre nyíl szemek, és jön a válasz: -Hát a kakaós csiga!

  VálaszTörlés
 19. Bea:

  újra neki ugrok, mert ezen az oldalon állandóan kivág a rendszer:-(((

  Szóval, Nelli barátnőm jutott az eszembe arról, amit írtál, már jelentettem meg egy bejegyzést a töltött káposztájáról:-)
  Elhívott megmutatni a gyönyörűséges savanyúsgait nem régen, amit most főzött be, egy csoda volt!
  Elképzeltelek Téged is a szomszédasszonnyal befőzés közben, gondolom közben ment "kommentelés":-DD

  Jukka: esküszöm, nekem is a ronda és finom összefüggés jutott az eszembe a fekete gombáról, csak nem mertem leírni, hogy nehogy rosszul süljön el:-))
  Másodikak lettek aversenyen, még alig tudtunk beszélni.....hajnalban jöttek haza, azóta ment a lóti-futi......de, ha lesz időm, azonnal összeállítom a történéseket, a korábbi versenyekről is szólok majd pár szót:-))

  spájzcetli: nálatok sem forog a jó ételek körül a világ, ugye?:-))) Nem csoda, ha az unokának is:-))
  De milyen jól van ez így! Én a gyerekek étkezési ízléséből sok tanulságot és infromációt le szoktam vonni........az általában sok mindent elárul:-)

  ex-Hobbiszakács:
  mindig ígérem, hogy jönnek a light-osabb ételek, a 100. bejegyzés kapcsán, már majdnem súrolom ezt a kategóriát:-)) de csak majdnem...:-))

  VálaszTörlés
 20. Spajzcetli
  :o)))
  Ez a kakaos csiga egy buvos allat lehet egy korosztalyon alul/belul!
  Egyszer gyujtottunk es foztunk valodi eti csigat, mert nagyon finom. Soha tobbe, mert annyi munkaval jar, hogy jaj!

  Nem vagyok mesterszakács
  A masodik hely nagyon jo! Mint irtad, eleg snassz dolog mindig elsonek lenni :o)
  Jovore illene harmadiknak vagy negyediknek vegezni,...hogy masoknak is elvezetes legyen a versenges.

  VálaszTörlés
 21. Jukka:
  egyébként, nagyon komolyan veszik a "srácok", amit én is nagyon tisztelek bennük.
  Most jótékonykodtak is, az állam is leesett, de majd írok róla, nem akarok előre fecsegni.
  Érdemes lesz a téma a megemlékezésre több szempontból is!

  Ha tudnád, mennyire imádom a csigát! Volt egy nagyon szuper étterem Debrecenben, nagy tehetség kellett a megnyitásához és a bezárásához is.
  Ott volt az étlapon csiga, fokhagymás, petrezselymes vajjal, ahogyan én szeretem crouton-on.
  Volt, hogy minden nap ettem, mert imádtam.
  Volt még pár isteni kaja, akik törzsvendégek voltunk, még manapság is hosszasan szoktunk a kedvenc ételeinkről regélni.....

  VálaszTörlés
 22. Nem vagyok mesterszakács
  Igen! Az a petrezselymes-fokhagymas valtozat nekem is nagyon bejon!!!!
  De ez is az az etel, ami az "egyszer keszitem el es soha tobbet!" kategoriaba tartozik nalam. Nagyon hosszu ideig tart, nagyon melos es nagyon piszkos. Valamiert megis szeretek kiprobalni ilyen dolgokat is :o) Talan, mert izgat a folyamat. Talan, hogy elmondhassam, en is meg tudom csinalni. Talan, mert egyszeruen csak szeretek a fozessel pepecselni es uj dolgokat tanulni.
  ?

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails