Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 22., csütörtök

Texas BBQ burger - házilag





Már egy ideje készültem rá, hogy frissítsek a megszokott, de mondhatom rendkívül sikeres hamburger receptjeimen:

10 + 2 legjobb házi hamburger és szendvics – hamburgerzsömle, és szendvicskenyér receptekkel



Aki olvas, tudja, hogy nem szeretem a röghözkötöttséget a konyhámban, szeretek variálni, újítani. Jaj, nem kell itt nagy dolgokra gondolni, a lényeg úgyis mindig a részletekben rejlik.

Szóval, kicsit „átgyúrtam” a jól bevált hamburger zsömlémet is, amolyan igazi amerikaira:

Amerikai hamburger zsömle - házilag






Majd hozzá rendeltem néhány kiváló tölteléket, persze mindent – amit készíteni kellett -házilag készítettem. Került a texas burgerbe: zöldfűszeres prémium marhahúspogácsa, házilag készült barbecue szósz, édes és ropogós sült mogyoróhagyma, ropogósra sült bacon, vörös cheddar sajt, paradicsom karikák, jégsaláta levél. Mellé pedig karikáztam egy kevés házi csemegeuborkát, mely anyósomat dicséri. Ő készítette.
Az dobjon rám követ, aki azt mondja, hogy a fentiekben van bármi, ami egészségtelen.

Néhány házilag készült elemet korábban már bemutattam:

Házi készítésű - füstös - barbecue szósz


Édes-ropogós sült hagyma – amerikai hot doghoz


A zöldfűszeres marhahúspogácsát pedig a következőképpen készítettem

Hozzávalók 4 db 15 dkg-os húspogácsához:

50 dkg prémium marhahús (ínmentes, zsírtartalom 10% alatt) finomra darálva
2 apró fej lilahagyma (a kisebb fejek zamatosabbak)
1 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál házi darált paprika (sós)
½  teáskanál összevágott friss rozmaringlevél
½  teáskanál összevágott friss kakukkfűlevél
6-8 tekerésnyi frissen őrölt bors
1 teáskanál tengeri só

Alaposan összegyúrtam a hozzávalókat és 4 részre osztottam. Fóliára helyezve kör alakú húspogácsákat formáztam belőle. Becsomagoltam a fóliába és megegyengettem, majd hűtőbe tettem 2 órára.

A hamburger zsömléket kettévágtam és kontaktgrillen megpirítottam. Ez után, úgy 5 perc alatt megsütöttem az olajjal alaposan megkent húspogácsákat a kontaktgrillben. 







Közben ropogósra sütöttem a hagymát és bacon szeleteket majd összeállítottam a szendvicseket a konyhakész, friss zöldségekkel és a vékonyra szelt cheddar sajttal.

Embert próbáló adag, de nem túlzó. Éppen akkora, amennyit egy ilyen texas burgerből meg szeretnénk enni, hogy ne ácsingózzunk a másikéra. Még a kisfiam is betömte, de a férjem sem követelt még egyet belőle, arra hivatkozva, hogy éhen maradt.


Jól sikerült a texas burger projekt, mondhatom :)




3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, holnap ki is próbálom! Esetleg ha többet készítek belőle, akkor le is lehet fagyasztani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A húspogácsát igen! A zsömlét nem. :)
      Van, hogy egész szezonra gyártok húspogácsát és lefagyasztom. Zúzmarásan meglocsolom olajjal és felengedés nélkül megy a grillrácsra.
      Egyébként frissen a legfinomabb, mert nincs fölös víz a húsban ... :)

      Törlés
  2. Ez valami fantasztikus jól néz ki! :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails