Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. december 7., péntek

Heti menü – webszakácskönyv


Igaz, az oldal még szerkesztés alatt áll, de úgy döntöttem, hogy máris felhívom rá a figyelmet. Ugyanis el kezdtem írni a webszakácskönyvemet. Itt a blogon.

Már a blog indításakor kérés volt felém néhány kedves ismerősömtől, hogy indítsak heti menü rovatot, ezzel megkönnyítve a családi menü összeállítását. Több száz variációt állítottam össze időről időre, de mindig azt éreztem, hogy, ha valaki egy-egy összetevőt nem szeret, vagy éppen más időkeret áll a rendelkezésre egy-egy étel megfőzéséhez, akkor már nem teljes mértékben hasznos egy-egy konkrét menüajánlat.
Sokat őrlődtem, hogyan tehetnék mégis eleget a kérésnek, így úgy döntöttem, hogy inkább a receptjeim közötti keresést könnyítem meg, hogy a napi vagy heti menü összeállításában segítségre legyek.
El kezdtem csokorba szedni egy-egy témakörben a 10 legjobb receptemet, mely lehetőséget nyújt arra, hogy egy-egy konkrét témában könnyen rákereshessen bárki egy-egy aktuális témára, vagy receptemre. Utána rájöttem, hogy ez egy rendhagyó alapon összeállított webszakácskönyvnek felel meg. Úgyhogy így neveztem el.
Azt hiszem, joggal nevezhetek már egy körülbelül 1000 receptet felölelő gyűjteményt szakácskönyvnek. Ráadásul a recepteket tartalmazó bejegyzések többsége lépésről lépésre tartalmazza egy-egy étel elkészítését, fázisfotókkal. Úgyhogy kezdők, vagy azok, akik szeretik, ha főzés közben „vezetik” őket, azok különösen hasznosan tájékozódhatnak belőle. Egyébként gyakorlott háziasszonytársaim is nagyon szeretik részletes leírásaimat, hiszen így egészen biztosan ugyanahhoz az eredményhez jutnak egy-egy étel elkészítésénél, mint én magam. Gyorsan és biztosan. Manapság már az sem mellékes egy webrecept esetében, hogy valóban el is lett készítve. Nem csak valahonnan összeollózva, a képeket és a leírást összelopkodva, vagy csak úgy hasra ütésre közzétéve, mert sajnos legalább annyi akad ilyen, mint megfőzött, lefényképezett, tehát valóban kipróbált recept.

Nagyon sokan vannak, akik receptgyűjteményekből tájékozódnak, ha egy-egy új ételt szeretnének elkészíteni, vagy egyszerűen csak ihletre vágynak. A receptgyűjteményekbe sok-sok vállalkozó kedvű házi szakács és házi szakácsnő feltölthet, így nem igazán egységes.
Szerintem egy „egygazdás” receptgyűjtemény nagy előnye, hogy mindig minden ugyanazt jelenti, és egészen biztos az, hogy egy-egy étel nem csak recept, hanem valóban el is készült, megfelelő minőségben.

Természetesen webszakácskönyvem léte nem kérdőjelezi meg nyomtatásban megjelenő szakácsolvasókönyvem létjogosultságát, mi több, webszakácskönyvemből merített tapasztalataim még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy szakácsolvasókönyvem még teljesebb és hasznosabb segítséget és még több élményt nyújtson majd olvasóim részére.
Itt szeretném megköszönni a sok-sok érdeklődő levelet szakácsolvasókönyvem megjelenésével kapcsolatban, hihetetlen örömmel tölt el a várakozás olvasóim részéről.

Száz szónak is egy a vége, igyekeztem első körben egy jól átlátható szerkezet szerint feltölteni 10 legjobb receptem tematikus gyűjteményét a heti menü rovatba.
Mostantól időről időre felkerül egy-egy újabb válogatás a témakörökbe, így állandóan bővül a kínálat. Mivel napról napra is újabb receptek kerülnek fel a blogra, időről időre ezek is bekerülnek majd egy tematikus válogatásba. Így érdemes gyakran visszatérni a heti menü rovatba is, hiszen a tartalom állandó bővül és színesedik.

Bízom abban, hogy sokak kedvére teszek a heti menü rovattal, mely folyamatosan bővülő webszakácskönyvem is egyben. Míg maga a blog egy napló, napi helyzetjelentés konyhai ténykedéseimről, receptjeim tematikus gyűjteménye pedig az én első, internetes szakácskönyvem

Fogadjátok szeretettel! 


(Képek: 4szoba.hu)

4 megjegyzés:

  1. Szerintem én leszek az egyik legfőbb olvasód! Eddig is gyakran látogattam át hozzád, de ebből az összefogalt heti menü ajánlóból könnyebb lesz válogatni (így volt a leves ajánlóddal is: a 10 legjobb levesből könnyű volt a számomra legkedvezőbbet kiválasztani). :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nagyon örülök, hogy jól gondolkodom ... nem csak főzök! :) :)

      Törlés
  2. Nagyon jó, látogatom majd gyakran! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig szívesen látott "vendégek" vagytok! :) Köszönöm!

      Törlés

Related Posts with Thumbnails