Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. december 8., szombat

10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?



Ki gondolná, hogy manapság a legnehezebb jó kenyeret kapni. Pedig bármerre lépünk, pékség, pékség hátán.

A kapható kenyerek és péksütemények túlnyomó része adalékanyagokkal – térfogat és állományjavítókkal teli silány lisztkeverékekből készül, a technológia pedig a gyors és olcsó előállításon alapszik. Pedig, akinek már volt dolga kenyérrel készítői oldalon, az tudja, hogy a jó kenyér egyedüli záloga a jó liszten kívül az idő.
Vajon végleges megoldás lehet, ha normális, jó minőségű kenyeret szeretnénk enni, hogy magunk süssük meg otthon?
Ha nem jutunk hozzá jó minőségű kenyérhez, akkor mindenképpen. Ha viszont hozzájuthatunk, csak körül kell néznünk, akkor teljesen fölösleges napokat rászánnunk, hogy egy-egy kiló normális minőségű kenyérhez jussunk. Akkor maradjon ez egy kellemes, szabadidős tevékenység, és a napi pékáruért menjünk el abba a pékségbe, ahol kiváló minőségű kenyeret és péksüteményt kaphatunk pár száz, vagy akár ezer forintért.
A minőségi kenyér előállítása ugyanis minőségi alapanyagokat, minőségi technológiát, alacsony gépesítettséget jelent, hiszen kenyérben a kézműves a jó, az értékes.
Ezt pedig bagópénzért senki nem képes előállítani.
Azért, ha abba belegondolunk, hogy mennyi egy liter benzin és azzal meddig jutunk, mennyi egy perc mobiltelefon használat és az mire elég, mennyi egy kiló hús és abból hányan étkezünk egyszerre, de azt még meg is kell főzni, akkor miért éppen egy kiló kenyeret akarunk ultra olcsón megkapni, amikor abból naponta egy-két szelet is elég, és a legalapvetőbb élelmiszer. Tehát fontos, hogy egészséges, finom és jó legyen.

Megmondom én melyik a drága kenyér: amelyiket a hozzákevert malátával színezik barnára vagy félbarnára; amit hagyományos eljárással készült kovászosnak titulálnak, mégis élesztővel kelesztik és úgymond „pékkeverékből” sütik liszt helyett; a sűrű és rosszízű, keletlen, teljes kiőrlésű és tönkölykenyerek, amit az egészséges táplálkozás nevében sóznak ránk, de majdhogynem ehetetlen. No és a másnapra prézlinek sem való péksütemények, melyek 1-2 órás élettartamra vannak adalékokkal életre hívva.

A valóban hagyományos eljárással, megfelelő kovászból és lisztből, valamint megfelelő időráfordítással készült kenyerek adalékmentesen is finomak. Az idő a legtökéletesebb ízfokozó, ha kenyérről van szó!

Jó hírem viszont, hogy nem elérhetetlen mégsem a jó kenyér. Piackutatást végeztem, mentem, beszélgettem kóstoltam, górcső alá vettem. Ha valaki nem hinné, hogy értek a kenyerekhez, akkor nézze át a saját kenyérkínálatomat, hogy meggyőzhessem.

Feltett szándékom, hogy elérhetővé teszem a jó kenyeret (hosszan kelesztett, kovászos, adalékmentes), pékárut, finom pékárut – croissant, briós, töltött vajas péksütemények – a környezetemben. Most éppen ezen munkálkodom, és mondhatom, hogy nagyon jó úton járok.

Én magam is várom a pillanatot, amikor a családomnak napról napra friss, ropogós, minőségi pékárut tehetek az asztalra anélkül, hogy hajnaltól pékmesterként dolgoznék itthon, amikor helyette a családommal, a gyermekeimmel is lehetnék.

Addig is fogadja mindenki szeretettel büszkeségeimet, legjobb kovászos kenyereimet. Továbbra is fenntartom azt, ha bárki számára elérhetetlen volna a jó kenyér, inkább maga süssön egyet.



Tönkölyös kovászos kenyér – természetes kovásszal, természetesen








Kovászos kenyér – még pár szó a természetes kovászról








Békebeli kovászos fehér kenyér – mediterrán szendvicskrémek, mézes-mentás limonádé








Kovászos kenyér – természetesen. Kovászos kenyérmustra a Bűvös szakáccsal.








Hagyományos kovászos cipó – serényen dagasztva és néhány gondolattal „fűszerezve”








„Egyszerű” kovászos kenyér éjszakai kelesztéssel, cserépben sütve








Pataki tálban sült félbarna kovászos kenyér - teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, természetes kovásszal. Természetesen.









Békebeli kovászos fehérkenyér – dagasztással, természetes kovásszal, cserépben sütve








A kenyér: rozsos-tönkölyös kovászos cipók








Békebeli kovászos fehérkenyér és ropogós óriáskiflik. Néhány szó a természetes kovászról








Ropogós héjú tönkölyös, kovászos kenyér. A kovász élete 3. rész







Egészen ropogós héjú és puha belű kovászos kenyér. Mintha kemencében sült volna!









Mindennapi kenyerünk: békebeli kovászos fehér kenyér természetes kovásszal. Természetesen.








A kovász élete. 2. rész: ma kisültek az első hagyományos, kovászos kenyerek a friss kovászból...








Ráadás olvasnivaló Váncsa István tollából

A HÉJA A HÖLGYEKÉ




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails