Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 9., szombat

- Kibédi? M'ér kérdi? A hagymaszagot nem érzi?




A kibédi hagyma erdélyszerte ismert, van egy szójáték is:

- Kibédi? M'ér kérdi? A hagymaszagot nem érzi?

A kibédi hagyma édes, egy év alatt megterem.

Kora tavasszal melegágyakba vetik a magokat, májusban ágyásokba ültetik, augusztusban kiszedik. A falu egyik fő jövedelemforrása, mert a hegyek miatt a magassabban fekvő vidékeken nem terem meg igazán a hagyma és a zöldség, ezért a hegyi konyhakertekbe eladják az előnevelt palántákat- nyári használatra, és ősszel ugyanazoknak az embereknek eladják a hagymát is, téli tartaléknak.
Régen általában "felfonták" a hagymát, úgy vitték piacra. Nádat gyűjtöttek, kiszárították, felhasználás előtt beáztatták, hogy hajlékonyabb legyen. Méret szerint párosával összefonták a hagymát, ha jól emlékszem 12 fő körül fontak egy koszorúba, aminek a súlya eltérő volt, és függött a fejek méretétől. Ma is az utak mellett így árulják a hagymakoszorúkat.

Vigyázat hamisítják! Mivel a kibédi hagyma elég híres, ezért sokan felvásárolnak "vörös" (Erdélyben a vörös a lila, és sárga a vörös) hagymát és Balavására körül, de máshol is úgy árulják, mint kibédi hagymát. Ezért az a legbiztonságosabb, ha a faluban vásárolnak kibédi hagymát.

Megéri, mert más az íze!
A Mátyus Vendégház oldaláról idéztem a fenti sorokat, hogy ne magam fogalmazzam meg, hogy miért különleges a kibédi lilahagyma.
Szerencsémre minden évben hozzájutok egy nagyobb mennyiségű kibédi lilahagymához, a parajdi töltöttkáposzta főző verseny alaklamával mindig hoz nekem a férjem egy szállítmányt.
A kibédi lilahagyma méltó a népszerűsítésre, olyan, mint a szürkemarha, ha valaki egyszer megkóstolja, akkor egészen biztosan ragaszkodni fog hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Elszállt a bejegyzésem...

    Akkor röviden: szerintem a legjobb hagyma a nyárádremetei édes vöröshagyma. (Vöröshagyma alatt lilahagymát kell érteni.)

    Tényleg, miért lesz a sárga hagyma vörös, ahogy átlépi Biharkeresztesnél a határt? Csak tán nem maga Lenin festi át?

    :-)))

    A svéd sárga hagymát és vörös hagymát mond. Nix lila. Na és fehéret. Ez utóbbi alatt vajon melyik hagymát érti?

    :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Erdelyben es foleg a Szekelyfoldon a fozeshez hasznalt hagymafelek kozul nagyon kedvelt a medvehagyma, a mogyorohagyma, a porehagyma, a fokhagyma, a kulonleges es nagyon ritka feherhagyma, a kozonseges sargahagyma es a makoi voroshagymat messze lekorozno kibedi vereshagyma vagy voroshagyma. Ez utobbit, vagyis a voroshagymat MAgyarorszagon furcsa modon lilalhagymanak nevezik, a sargahagymat pedig veres ill voroshagymanak. Erthetetlen es megmagyarazhatatlan jelenseg ez, ahol az idiotizmus szinvaksaggal parosult.Folotteb furcsa azonban hogy mig Erdelyben v a Szekelyfoldon mindenki voroset lat, ha vereshagymarol van szo, daddig a magyarok csak lilat akarnak latni, meg akkor is ha a romanok*ceapa rosie*, , nemetek*Rote Zwiebel* es japanok*aka tamanegi*t mondanak a voroshagymara.A sargahagyma pedig cepa galbena, gelbe Zwiebel vagy kiiro tamanegi.

    VálaszTörlés
  4. Csak mosolygok magamban ezen az "ingerültségen". Én ugyanis borítékolom magamban a különböző népek és nyelvek színes gasztronómiai meghatározásait, még sohasem jutott eszembe, hogy azért, mert Magyarországon másként nevezzük ebből politikai vagy szemészeti kérdést kreáljak. Mi, a jelenlegi Magyarország területén élők a képen látható hagymafélét lilahagymának, a makói típusú hagymát vöröshagymának, a fehér héjú hagymát fehér hagymának hívjuk. És a hagyma vita nélkül együttműködik velünk is a lábasban, a serpenyőben és a bográcsban ... :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails