Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 13., szerda

Őszi pillanatképek a Szalajka-völgyből. 1. rész: vízesések, erdei vasút, pisztrángos, kályhában sült füstölt pisztráng zsírpapírból









Talán a Szalajka völgybe még többet járunk kirándulni, mint a Zemplénbe. Szilvásvárad még egy picit messzebb is van, mint Sátoraljaújhely, de már rá sem rántunk, szép napos hétvégéken gyakran ellátogatunk ide.
Még sohasem kaptam lencsevégre egy kirándulás alatt azokat az apró részleteket, amitől olyan nagyszerű itt egy napot eltölteni, de most megtettem és nagyon szeretném, ha mások is kedvet kapnának ide kirándulni.

Egy részbe túl sok lett volna az élmény áradat, úgyhogy több részre bontottam az élményeinket.

A program szinte mindig ugyanaz, csak a sorrend változik, kisvasúttal felmegyünk a Fátyolvízesésig, gyalog lesétálunk, megállunk a pisztrángfüstölőnél, majd esteebédelünk, és a gyerekek boboznak egy kicsit.
Visszaútban megállunk Egerben, a Dobos cukrászdában, és az esti órákban érkezünk haza. Nem rossz program, ugye?

Sajnos most már hamarabb sötétedik, és hűl le a levegő, így ahogyan megérkeztünk, megváltottuk az erdei vasútra a jegyeket és a Fátyolvízesésnél kezdtünk.







A sétaút lefelé nagyon kellemes, szinte észre sem vesszük, és máris eltelt majdnem egy óra, és a pisztrángfüstölőnél vagyunk.




















Itt mindig vásárolok füstölt pisztrángot, makrélát és lazacot, ez már hozzátartozik a programhoz.
Most viszont frissen, kályhában sütött füstölt pisztrángot is kínáltak, az úriember, aki kínálta, a lelkemre kötötte, hogy frissen, langymeleg kóstoljuk is meg, ott helyben.








Engedtem a csábításnak, és mondhatom nem is bántam meg. A friss, langymeleg, szaftos és ízletes pisztráng olyan jól esett, hogy alig bírtam abbahagyni a falatozást.









Nem is lennék igazi háziszakácsnő, ha már nem járt volna azon az eszem, hogy mit is fogok otthon készíteni belőle. Erről viszont majd csak később, két bejegyzésben is mesélek. Annyit elárulok, hogy az elképzelésem, várakozáson felüli sikert aratott.

Az erdei környezetben, frissen sütött füstölt pisztráng igazi élmény volt számunkra, valamint az, hogy olyan jó szívvel kínálták a portékát, hogy ez külön szívmelengető volt.

Én csak bízni tudok abban, hogy sokan eljönnek ide kirándulni, hiszen ez a környezet, ezek az ételek, ezek az élmények mind csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk!

6 megjegyzés:

  1. ..."mert ősszel kirándulni a legszebb, amikor az ember érettgyümölcs szagúnak érzi a nőket, és üres mákfejek csörgését hallani a zöldségeskertben."...

    VálaszTörlés
  2. Spájzcetli: olyan jó, hogy Neked mindig van idézeted.....egyébként csak egy napot kirándultunk, még csak nem is indultunk korán, és négy részen keresztül fogok róla mesélni.....
    nem ilyen költőien, inkább képekben:-)

    VálaszTörlés
  3. Öröm hallani az ilyen visszajelzéseket! Örülünk, hogy ízlett a hal! :D

    VálaszTörlés
  4. Anna: még hogy ízlett? Egyszerűen mennyei volt! Három bejegyzésen keresztül magasztaltam, ez nálam a pontozásban a maximumot éri!

    Ha egy kicsit közelebb lenne hozzám a beszerzési lehetőség, akkor minden héten egyszer csakis ezt enném!

    :-))

    Az úrnak pedig, aki "kínálta" még egyszer köszönöm, hogy felszólított arra, hogy még melegen, ott helyben kóstoljuk meg. Ilyen hozzáállással lehet népszerűsíteni a kiváló termékeket!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! Az előzőekhez én is csak annyit tennék hozzá, hogy isteni a völgyben kapható helyben füstölt pisztráng! A Balatonnál lakom, de egy éveben többször is ellátogatok Szilvásváradra, főként a pisztráng és a szép táj miatt. :) Lefelé jövet én is mindig megállok, és veszek pisztrángot, mert ott a legfinomabb! :) Így végezetül engedjétek meg, hogy megosszak Veletek egy ott készített kis videót: http://www.youtube.com/watch?v=6Zg22kmECDE

    VálaszTörlés
  6. Minden évben ellátogatunk Szilvásváradra mivel ott laknak a nagyszüleink, én a pisztrángtenyésztőt személyesen is ismerem.Mi is kóstoltuk már a kemencés pisztrángját ami kicsit kiszáradt volt.
    Ezért meg kóstoltuk a pisztrángot a Lovasétterembe ami viszont nagyon finom volt,és egy elkeserítő információhoz is jutottunk a pisztrángteleppel kapcsolatban.Sajnos Szilvásváradon nem lehet szilvásváradi pisztrángot vásárolni, mert még a tenyésztő is Ausztriából és Görögországból szerzi be a halakat.Szilvásváradi ismerősök is megerősítették ezt a hírt,de ha valaki továbblát az orrától az láthatja a pisztrángtelepen milyen üresek és milyen békanyálas minden medence.Az éttermesek meg innen onnan általában Lillafüredről kénytelenek pisztrángot vásárolni, hogy ne verjék át a vendégeiket a Görög illetve különböző több hónapja rosszabb esetben éve lefagyasztott pisztránggal!!):):

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails