Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 5., péntek

Indul a „Főételek szendvics-köntösben” sorozat, valamint „Csajszi néni főzőiskolája”!











Már elmélkedtem a szendvicsekről a „Szendvics vagy nem szendvics? Ez itt a kérdés!” című bejegyzésemben. Akkor arról, hogy népszerű ételféleség-e manapság a szendvics, valamint tüzetesebben is bemutattam néhány változatát.
Tetszik vagy nem tetszik, a piacot a követhetetlen utakon beszerzett alapanyagokból és adalékokkal telenyomott szendvicseket gyártó multik uralják. Rohanó világunkban, ha van elég pénzünk, akkor néhány perc alatt hozzájuthatunk egy jóízű szendvicshez, percek alatt végzünk vele és már siethetünk is tovább.
Véleményem szerint nem is magával a szendviccsel van a gond, hanem az életmódunkkal, a rohanással. Azzal pedig, hogy semmire sincsen elég időnk, kitesszük magunkat annak, hogy méregdrága pénzért olyan ételt tegyenek elénk, mely a hagyományos konyhák alapjaiból mazsolázva, logisztikai és marketing alapon működtetve lakat jól bennünket és főként gyermekeinket.
Spórolunk nagy ellenfelünkkel, az idővel: bolondok lennénk mi elkészíteni az ételt, ha azt készen megkaphatjuk. Azt még megértem, hogy az interneten gyorsabban szeretnénk információhoz jutni, vagy hamarabb szeretnénk beérni az iskolába a gyerekkel, de, ahogyan az életünk leteltét sem szeretnénk siettetni (és jó esetben egyes felnőtt elfoglaltságunkat sem), úgy az étkezést is ki kellene vonnunk a rohanás bűvköréből.
Nem pusztán az elköltését, hanem az elkészítését is, hiszen, ha az ételekhez hagyományos úton jutunk hozzá, akkor megfelelő választékot is tudunk nyújtani. Kicsi az esélye annak, hogy egy háziasszony egymás után kétszer szeretne töltött káposztát főzni, rántott húst sütni, vagy szendvicskenyeret dagasztani.
Ezzel az elméletemmel oda jutottam, hogy amennyiben én készítem el a családomnak azokat az ételeket, beleértve a szendvicset, melyeket kedvelnek, azzal többszörösen nyerek, ugyanis így friss, ízletes házi kosztot ehetnek, nagyságrendekkel jobb alapanyagokból és kevesebb költségből. Nem mellékesen pedig napról napra változatosságot viszek az étrendjükbe.
Munkához láttam hát. Magam kísérleteztem ki a szendvicskenyereket, ízletes feltéteket készítettem, azokhoz illő zöldségeket kínáltam házilag készített öntetekkel. Az elgondolásom igazolást nyert. Sikerült frissebb, finomabb, választékosabb szendvicseket kínálnom - ezzel nyertem meg őket. Sőt, várakozással töltötte el őket az, hogy mi kerül legközelebb a tányérra, kíváncsiak voltak az újabb és újabb feltétekre, az ételkörök variációira.
Azóta megszűnt a multi-szendvics iránti vágyuk; kérdezgetnek a jóízűen elfogyasztott paprikás csirke után, hogy anya, és szendvics melyik nap lesz?
Másodlagos, ugyanakkor nagyon is fajsúlyos érv az is, hogy durva számításaim szerint a házilag előállított szendvicseim bekerülési ára 20%-a, a „hasonló” szendvicseket kínáló éttermek árainak.
A sikeren felbuzdulva szeretném szélesebb körben megosztani a tapasztalataimat és a recepteket. Bízom benne, hogy az eddig leírtak az olvasóimat arra inspirálják, hogy ne csak az oldalon kövessék figyelemmel a praktikáimat, hanem a háztartásukban is alkalmazzák azokat.
Szendvics sorozatom indításával egyidőben oldalamat más színfolttal is bővítem: kedves blogtársam, barátom, V. Gänszler Beáta újságíró, író, remekbe szabott szösszeneteivel. A történetek természetesen kapcsolódnak az én tematikámhoz. Ezért nem véletlen, hogy Csajszi néni főzőiskolájában is pont szendvicseket készítenek…

Csajszi néni egyéb történetei itt olvashatók.

26 megjegyzés:

  1. Beus: Lefektettem a kis "Szenvedélyek viharában"-t, Trisztánt, nagyon rám van kattanva, hogy szünet van....míg dolgoztunk a bejegyzésen, addig végig hisztizett...:-))) férfiból van:-)

    VálaszTörlés
  2. Elnézzük Neki, szerintem elég sokan vannak Rád kattanva, csak nem mindenki olyan szerencsés, mint Trisztán :)

    VálaszTörlés
  3. Beus: az a baj, hogy már nem látom az oldaltorlódás miatt, hogy mit írtam...szóval vasárnap bajnokság lesz, ma is meccs volt neki, berúgták az orrát, vérzett, egész este az ölembe kívánkozott...remélem osztálytársnők nem olvasnak, de ilyenkor csak a testem melege, és karom ölelése elfogadható számára, úgyhogy ezzel telt az este (nem mintha baj lenne!!!)úgyhogy a következő posztot csak reggel teszem fel...közben az apja kitalálta, hogy utazzunk el pár napra kettesben....ez már fogasabb kérdés....nem igazán szeretném a szendvics sorozatot itt hagyni még Toszkána kedvéért sem....
    Sohasem legyen nagyobb gondom, most mégis inkább kifújom magam....

    VálaszTörlés
  4. Nevamesza: … (nem szerettem volna első kommentelő lenni –Hagytam Beát beköszönni.) …Ismét gratulálok! Gondolatilag összeszedett, tárgyszerű, sallangmentes, okos, mondhatni steril írás. Ne lepődjél meg, ha a közeljövőben megkeres a HVG vagy IPM gasztro-rovat szerkesztője, esetleg a GUSTO főszerkesztője…

    De mit mondjak a szendvics fotókról?!... képi hatásukat tekintve a háromdimenziós megjelenítés tartományába taroznak!!! No nem a fotótechnikai eljárásodnak (amiből kihoztad a maximumot!) köszönhetően, hanem a bucid szemérmesen megnyíló két felébe -kezed segedelmével- beóvatoskodott színes, vidám, erőt, frissességet sugárzó belevalók izgató látványától! Olthatatlan ingerrel vágynék e sajtos-barnahéjú, feszes, de mégis puha buci-satuk közé kerülni, csupán csak egy falatnyi porció erejéig!... Hogy valakit tápláljak, valakinek örömöt szerezzek!
    Bocsáss meg a fentiekért, de ezek a képek rabelais-i hangulatot sugároznak számomra, inkább illenek igazi énedhez… (A fotók mellett a szöveg -szakszerűsége ellenére- kicsit „szögletes”, kicsit kimért,… olyan.. Csiki Sándoros.) :))

    (Sajnos, hosszú ideig nem volt elérhető az oldalad...)

    VálaszTörlés
  5. Spájzcetli: ...de jó, hogy itt vagy!....:-))))
    Beus stilizálta a szöveget, az eredetit megkaphatod, ha szeretnéd...az olyan nyers, vad, lényegretörő, pimasz, és lehet, hogy kusza....de eddig szerették.....:-)

    VálaszTörlés
  6. ...egyébként nyugodtan mondd, hogy nem olyan jók a fotók....a kezemből tépték ki a szendvicseket....csoda, hogy volt alkalmam kattintani.....ez most komoly:-)))))))))))

    VálaszTörlés
  7. Nevamesza: ...még hogy nem jók a fotók?!... Há' ezek emelik, röpítik, "szárnyakat igéznek" a posztodra!... (számomra)

    VálaszTörlés
  8. ...akkor azt mondom, hogy a valóságban még vonzóbak, még kívánatosabbak, még szebbek voltak...de ha látatlanban is szárnyakat igéznek, akkor Te látod......
    ...egy kicsit fáradt vagyok, és reggel valahogyan jobb kedvem volt....nem mesélsz nekem valamit, hogy jobb kedvre deríts?

    én is felajánlok valamit cserébe....kívánságod szerint főzöm meg a követkző posztravalót....most nem jutott élelmesebb dolog az eszembe...:-)

    VálaszTörlés
  9. ...ha már mindenki a mega-táncdalfesztivált nézi...!

    ...Jó éjt...

    VálaszTörlés
  10. Huh, micsoda dialógus!
    Nevamesz(a) a fiad az első!
    Sajnálom szegényt és jobbulást kívánok! Jól vigasztalgasd meg.

    A stilizálás bűnét magamra vállalom, valahogy meg kell találni az egyensúlyt, az semmiképp sem lenne jó, ha Nevamesz(a) elvesztené a nevameszaságot, amitől egyedi ízt kap a blogja.
    Majd dűlőre jutunk vagy jut egyedül... :)
    Ügyes fiatalasszony.

    Mi végre befejeztük a halpucolást, igyekeztem vissza. Remek lesz, hogy húsvétig itt-ott felcsillanó pikkelyek keverednek majd fenyőtüskékkel - ahogy ismerem magunkat :)

    VálaszTörlés
  11. Nevamesza: ...nagy-nagy örömmel!
    ... Miután ágyadban kényelmes fekvőpozitúrába helyezkedtél... gondolj egy tavaszi, rügyeit frissen kibontó mandulafára... válassz ki rajta egy számodra rokonszenves, duzmankodó bimbójú virágkezdeményt... lazulj el, és minden erőlködés nélkül figyeld... figyeld... figyeld... Közben hallani fogod a meséééééééémmmm...

    VálaszTörlés
  12. ...jó éjszakát...ez nem az én napom mégsem....
    azért küldök Nektek egy dalt.....szép álmokat!

    http://www.youtube.com/watch?v=wbdO5Ts3bf0

    VálaszTörlés
  13. Spájzcetli: a Te kommented, hogyan került ide? mielőtt a dalt küldtem még nem volt itt....
    köszönöm, most már jókedvűen megyek aludni!
    ...hallom....:-)

    szép, rügyező álmokat!...

    VálaszTörlés
  14. Nevamesza: ...csak most figyeltem fel a szenderből...: "közben az apja kitalálta, hogy utazzunk el pár napra kettesben"
    ...Hhmmmmm! És velünk, Nevamesza-függökkel addig mi lesz?!... :(

    VálaszTörlés
  15. Most vagy egyszerre írtok vagy a blogmotor huncutkodik?

    VálaszTörlés
  16. ....ezt most komolyan kérdezed? ....
    feltöltök előre pár posztot....ennyit tehetek értetek.... magamért.... még átgondolom.

    Még lehet küldök Neketek dalt, talán sokáig fent leszek.... jó éjt, remélem, hogy holnap látlak Benneteket:-)

    VálaszTörlés
  17. Bea: ...látom, Neked is feltűntek a másodpercre megegyező komment küldési időpontok... Nem, nem blogmotor, meg nem véletlen... Mi így pendülünk! -"zengő érc és pengő cimbalom"... :))

    VálaszTörlés
  18. ...én pedig hagymát pucolok unalmamban és potyognak a könnyeim....ez már csak ilyen....

    VálaszTörlés
  19. ...bocsássatok meg, szívesen maradnék, de hamarosan csörög az órám, holnap meg munkás napom lesz... :)
    Ölelek minden arra érdemest!
    Ha tehetitek, ezt még hallgassátok-nézzétek meg: http://www.youtube.com/watch?v=ibsuGipUm4A&feature=related

    VálaszTörlés
  20. Itt vagyok és levelet is küldtem.
    A hagymapucolás nagyon jó dolog. Ha sírnék, de nem tudok, csak fogok egy hagymát...
    Ha meg sírok, fogok egy hagymát és arra fogom.

    VálaszTörlés
  21. Nevamesza: ...hhjaa!, úgy könnyű! Nekem a Csík Zenekaros Quimby szám után anélkül is megy... :(

    VálaszTörlés
  22. Spájzcetli: bár már alszol, és bízom abban, hogy szép álomba szenderültél....edzeni a lelkünket nem haszontalan dolog....a bánat és a boldogság nincs olyan messze egymástól, mint gondoljuk, csak telhetetlenek vagyunk!

    VálaszTörlés
  23. ...nem alszom...
    De most már tényleg elköszönök...

    VálaszTörlés
  24. Hajrá, hajrá! Végre egy oskola, melynek a falát a nebulók nem kívülről, hanem belülről kenik szalonnával!

    Szép szombatot, szép utazást, finom ételeket-italokat kívánok!

    VálaszTörlés
  25. Skandikamera: ...köszönjük a bíztatást, természetesen mohón várjuk építő hozzászólásaidat, véleményedet az "új műfajról"!

    ...még itt vagyok....:-)....ma a fejtett babot fejtegetem....imádom!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails