Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 17., szerda

Olasz ízek, egyszerű olasz ételek a konyhámból. Egy bolognai ragu, két étel: bolognai spagetti, és lasagne










Nem szeretek túlzottan tudományoskodni, de a bolognai mártás tradicionális olasz étel, így illik legalább az alapvető elemei tekintetében betartani a játékszabályokat. Az egyik ilyen kötelező szempont, hogy marhahúsból készül. A másik, hogy tartalmaz kevés friss zöldséget, répát és zellert, rozmaring az alapfűszere, valamint az olasz konyhában kedvelt fűszer a zsálya is kiváló kiegészítője.
A variációk egy témára sorozatom egyik eleme a bolognai ragu, mégpedig azért, mert egy raguból, egyszeri elkészítéssel két külön ételt is előkészíthetünk.
Időt, energiát spórolunk, ugyanakkor nekem fixa ideám, hogy a nagyobb mennyiségben készülő ételek ízletesebbek. A ragut két napig zokszó nélkül eltarthatjuk, így a raguból másnap is előkészíthetjük a lasagnét.

Ez esetben 1 kg marhanyakat daráltam le egészen apróra. 3 evőkanál olívaolajon először egy nagy, apróra vágott fehérhagymát, egy gerezd fokhagymát, friss rozmaringot, és 1 apróra vágott répát, és kis darab zellert pirítottam pár percig.

Hozzáadtam a szobahőmérsékletű darált marhahúst, sóztam, borsoztam, és jó ideig nem kevergettem. Mindez azért fontos, hogy a hús ne főjön, hanem süljön, ezért is használtam a megszokottnál kicsit több olívaolajat, hogy még véletlenül sem égjenek meg közben a zöldségek. Körülbelül 10 percig időnkét megkeverve süssük a húst. Hozzáöntöttem 3 dl száraz vörösbort, és ezt hagytam csaknem elpárologni a raguból. Egy evőkanál paradicsompürét adtam hozzá, majd egy doboz hámozott, egész paradicsomot, melyet előtte a kezemmel rusztikusra moncsoltam. Körülbelül egy órán át főztem a ragut, míg sűrű, ízes mártást nem kaptam.








Közben spagettit főztem, 10 dkg spagettihez 1 liter vizet, és egy teáskanál sót használtam. Négy adaghoz ennek értelemszerűen a négyszeresét. Azonnal tálaltam, így csak pár csepp olívaolajjal fényesítettem, ha nem tálaltam fel rögtön, akkor hideg vízzel azonnal frissítem, és forró, lobogó vízben 1 perc alatt újraátmelegítem.

Frissen reszelt parmezánnal tálaltam.



A maradék ragut a hűtőbe tettem, mert másnap klasszikus lasagnét készítettem össze belőle, melyet csak harmadnap tálaltam fel. A lasagne receptje itt található meg.

Véleményem szerint a változatos étkezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ehetünk egy héten belül hasonló karakterű ételt, a spagetti és a lasagne minden család, minden gyermek kedvence, jól megfér néhány nap eltéréssel egymás mellett.
Okos tervezéssel megspórolunk annyi időt magunknak, hogy még egy friss, saját készítésű meleg ételt tehetünk az asztalra hétközben felvágott és szalámi helyett.

28 megjegyzés:

  1. Nevamesz,
    írtam két levelet, választ nem kaptam. Ígérted, hogy megnézed a küldött Csn-t, arra sem reagáltál. Csak arra tudok gondolni, hogy a postafiókom rendetlenkedik. Jól gondolom?

    VálaszTörlés
  2. Egyelőre csak a látványt élvezem... megyek enni, mert étvágyam támadt :-)

    VálaszTörlés
  3. Bea: dejó, hogy "látlak", az előző posztnál éppen Téged, és Chantit hiányoltalak....utána nézek a leveleknek, és jelentkezem....

    Mi újság Veled? Beállt már az új életszervezés Nálad? Hogy bírod?

    VálaszTörlés
  4. Csak pár percig maradok, mert aludnom kell. Tegnapelőttről tegnapra virradóra kész horror volt, nem aludtam semmit.
    Ma megpróbálom pótolni, de nem nagyon megy.
    Ha sikerül, este bentről még írok. Ha még jobban sikerül, akkor késő délután még innen, otthonról.
    addig csevegjetek szépen, hogy legyen mit olvasnom.

    U.i.: Megjött az erkölcsi bizonyítványom: nem szerepelek a bűntettesek közt, se közügyektől, se az oktatástól nem vagyok eltiltva :) Halleluja!
    Remélem, most többen megnyugodtak :D

    VálaszTörlés
  5. Bea: menj aludni, ha van társaság, akkor csevegünk....én pedig írok Neked....amikor felébredtél, mi több, kipihented magad, akkor beszélünk!

    Szép álmokat!

    VálaszTörlés
  6. Vagyok, vagyok, csak behavazódva, nézelődök, olvaslak Titeket, csak iszonyú fejgörcs kínoz napok óta, esténként hamar igyekszem a gyerekkel ágyba kerülni... :)
    Még jó, hogy ebéd után olvastalak és néztem a képeket, mert jó Garfieldként nekem az olaszos-tésztás kaják nagyon bejönnek, meg is látszik rajtam. ;)

    VálaszTörlés
  7. Drága Chanti! Lakmározz csak nyugodtan...az "itteni konyhám" garantáltan kalóriamentes!...:-)))....a lasagne is következik hamarosan....

    Szegénykém! Biztosan melegfront érzékeny vagy....én csak állandóan aludnék....ez nem fáj, de nehéz eset....

    VálaszTörlés
  8. Napok óta melegfront van?!? Ez megmagyarázná, mert tényleg azt viselem nehezen. :)
    Hiába alszom, egész nap álmos vagyok. :S
    De nemsokára itt a hétvége, lehet pihenni kicsivel többet!

    Lasagnét szurgó nyállal várom!!! :DDD

    VálaszTörlés
  9. Chanti: Te nagyon optimista vagy, még csak szerda van!...:-)))
    ...igen melegfront...most is el bírnék aludni, de mennem kell....késő délután visszajövök, hátha Beus is benéz....beszélgetünk kicsit:-)))

    Szép napot, aki hamarabb érkezik, elkurjantja magát, hogy...többiek, hol vagytok?!....:-)))

    ...hamarosan tálalom a lasangét...:-))))

    VálaszTörlés
  10. Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat, a fejfájósoknak külön is és JOBBULÁST!
    Családi ünneplésre szaladok, valószínűleg csak holnap leszek megint. Még mielőtt valaki megint. :-)

    VálaszTörlés
  11. Mormogi, bocsánat, hogy pár napot öregbítettem rajtad, de úgy izgultam, hogy elfelejtem a szülinapodat, hogy előbb jutott eszembe, mint kellett volna. Úgyhogy még egyszer: az Isten éltessen sokáig mindannyiunk örömére!

    Megéheztem. Megyek, eszem egy körtét, meg egy vérnyomáscsökkentőt.

    VálaszTörlés
  12. Mormogi Papa, Bea:...azért jól elvagytok...:-))))

    Mormogi Papa:...még egyszer.....kívánok!:-))))))))

    Beus: ....melyik a desszert?...:-)

    VálaszTörlés
  13. Nevamesz, nehéz eldönteni, melyik a desszert :)
    Jut eszembe, valami tuti desszert receptet is várok Tőled karácsonyra :) Valami nem túl töményet. Legyen folyós-krémes, kevés szilárd anyaggal. Már kívánságom nincs. Most.

    VálaszTörlés
  14. Beus: valami tiramisu félét?...:-)))...de valami ünnepi verziót!...belehúzok!

    Már készülök újabb desszertekre, de a húsfélék mindig elcsábítanak...ingatag asszony:-)))...viszont, amikor deszertet készítek, annak nagyonis megadom a módját!

    Kérésed parancs!...:-)))...elmélkedem a Karácsonyi desszertről és próbasütést végzek!

    Csak nyugodtan elő a kívánságokkal, hiszen hamarosan Karácsony!...;-)

    VálaszTörlés
  15. Igen, Tiramisut gondoltam. Mi is tele leszünk hússal, ezért szerintem egy könnyű desszert inkább illene, mint egy tésztás valami. Madártej is lesz, mert a karácsonyi menü mindig kívánság szerint alakul. Ja és túrós rétes, mert ahogy én készítem, annál finomabb nincs... :)

    De akkor egy (elmaradhatatlan húsleves után) tejszínes-fehérboros pipimell után az még elmegy. Aztán lesz vaddisznópörkölt, baconos-mustáros sült nyúl és megpróbálom elkészíteni azt, ami Nálad annyira megtetszett, de már nem tudom a nevét :) ételt.

    VálaszTörlés
  16. Beus:...én tudom...a rakott husi, ugye?...:-)))

    Csodás lesz a Karácsonyi menüd, ha megosztod velem a túrós rétes receptedet (kizárólag privátban:-)...le leszek kötelezve....

    Én Karácsonykor flódnit is fogok sütni, előtte pedig Jukkával konzultálok, mert azt pedig az Ő receptje szerint fogom elkészíteni!...:-)))

    Utána pedig istenítelek Benneteket két ünnep között a bejegyzéseimben!

    :-)))

    Összedobjuk itt együtt a Karácsonyi menüt!

    Mondjuk nálunk hal lesz, és pulyka, no, és borleves a Nagymamám receptje, és hagyomány szerint....

    VálaszTörlés
  17. Szerintem nem rakott husi. Kis, kör alakú húsokat tekertél körbe szalonnával. Keresgéltem most a posztjaid között, de nem tudom hol van, Te biztos rögtön mondod.
    A túrós rétes receptjét meg megírom, amint időm lesz.
    Azt nem fejtettem ki, hogy marhahús-levest főzök, bőven számítva a velős csontokat bele, mert a Fruzsi imádja és azt kap elő-előételként pirítós kenyérre kenve - ahogy Te már szépen bemutattad. (Nem a Fruzsit, hanem a velős pirítóst.)

    VálaszTörlés
  18. "Fűszeres frissen sült karaj, lila és póréhagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, bacon szalonnával, és vegyes sajttal sütve"

    ...én csak úgy lerakotthusiztam:-))))

    Egyébként pulykamell steakre szoktam leggyakrabban "rakni", azt is be kellene már mutatnom....annyi ételt akarok bemutatni, hogy annyi nap nincs is egy évben....erre mondják azt, hogy távlatokban gondolkodom?...:-DDD

    :-DDD....még a marha "bouillont" sem mutattam be...pedig az egy igazi fúziós hétvégi menü volt...előétel: velős pirítós, leves: erős marha bouillon, főétel: hamis vadas tiroli gombóccal...csak fél úton beadta a kulcsot a fényképezőgépem (megtelt, lemerült) ezért nem tudtam végig fényképezni a menüt....de azért hamarosan műsorra tűzöm!...:-)))

    Fruzskának jó ízlése van!...;-)

    VálaszTörlés
  19. Még mindig nem, erre rátaláltam, amit írtál, de nem. Meg fogom keresni, de most épp azt írom, milyen klassz lehetett a neandervölgyi embernek az Istállós-kői barlangban... Úgyhogy egyelőre nincs időm.
    Amúgy meg megint annyi mindent teszel fel, látom ám az új posztot is, hogy megint nem csócsálhatunk semmit hosszasan :)
    Igen, gondolkodj távlatokban. Igaz, hogy bagoly mondja, de....
    Szóval tégy úgy, ahogy Neked tetszik :)

    Most visszavonulok, mert sosem leszek kész.
    Még benézek ma.

    VálaszTörlés
  20. Beus: menj csak, mert perceken belül megérkeznek a férfiak a házba, és akkor nekem kell mennem, rendelkezésre állnom....dolgozz csak, ha tudsz jönni várlak vissza, az az érzésem, hogy ma még jobban igénybe leszek véve általuk, mint eddig....női megérzés....ez van!...

    ...dolgozz, pihenj!

    Puszi!

    VálaszTörlés
  21. Megőrülök tőled, hogy Te mindig tudsz marhanyakat szerezni! :))))

    VálaszTörlés
  22. Azta7százát!
    Elég csak betérnem... már az olvasástól hízni kezdek!
    Azért ne hagyjatok fel vele,
    mert ez így virtuálisan is csemege :-)

    VálaszTörlés
  23. Mormogi Papa: ...főzőcskézni, az olyan általános, kicsit olajszagú, kicsit hagymaszagú, néha megerőltetőnek tűnő konyhai művelet...viszont, ha az ételek, és alapanyagok lelkét, házasításuk mikéntjét egy magasbb összefüggésbe helyezzük, már nem pusztán etetni, hanem élvezetet, káprázatot nyújtani szeretnének, ezáltal a legegyszerűbb ételek is megérintik több érzékszervünket, már nem hagyma, vagy olajszagot érzünk, és nem a kalóriákat számláljuk, hanem megértjük, hogy az ételeknek is van -egyértelmű rendeltetésüktől - magasabb összefüggésben is élete...

    VálaszTörlés
  24. Nevamesza: …iiiigeen! Én is pontosan így érzem. A főzésnek és az evésnek spirituális dimenziói is lehetnek. Persze ehhez kell egy, lényét is az ételbe „beledolgozó” konyhászra és egy, ezeket a magasabb szférákba röpített ízeket élvezni képes, asztalnál ülő „befogadóra”.
    E kérdésben Hamvas Béla mámoranatómiájának főtételét vallom, igaz, nem a borra, hanem az ételekre vonatkoztatva…
    Gratulálok a pontos, érzékletes megfogalmazásodhoz… (Ebben a megfogalmazásodban is „benne vagy”, ahogyan az ételeidben is!...)

    VálaszTörlés
  25. Spájzcetli: ...húúúúúúúú, régen láttalak, most megleptél....magamhoz térhetek?

    ...most ettem kóstolót a kakaspörköltből....rábízom a fantáziádra!...

    VálaszTörlés
  26. ...hogy tudtam, hogy itt megtalálom ezt a receptet! Grandioso!
    Megyek főzni! :-)

    VálaszTörlés
  27. Már rotyog! Képek itt!
    Kénytelen voltam alakítani az alap recepten: Én házi főzött paradicsomot használok, és szárzellert, mert a gumós zellerem még nincs olyan állapotban.
    :-)

    VálaszTörlés
  28. Kései ebéd lett, de elkészült végül, és nagyon finom lett!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails