Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 10., péntek

St. Galleni csirkemáj




Nem is értem, hogy mostanában miért nem készítettem ezt az ételt. Hosszú évek óta az egyik kedvenc vendégváró előételem, egyszerű mégis különleges vacsora lehetőség, és ebédnek is kitűnő, ha vacsorára számunk meleg ételt. Ha összejövünk a barátnőimmel scrabble-özni vagy kártyázni, akkor is szívesen készítem. Laktató, ízletes, szép különleges és nem nagy kunszt az elkészítése.
Édesanyám gyakran készítette nekünk gyermekkoromban, én úgy tudom, hogy a csemege uborka és a kifli karika az ő találmánya, ugyanis magában számtalanszor találkozom hasonló májfélével svédasztalokon, vagy mondjuk krumplipürével feltálalva.
Anyukám nagy delikát rajongó, ezzel kapcsolatban sohasem jártunk egy ösvényen. Eleinte, nagyon régen úgy készítettem, nagylyukú fűszerszóróba tettem a delikátot, hogy a számomra nem igazán kellemes ízű és állagú szárított zöldségdarabok fennakadjanak rajta, és az ételízesítő finom porával ízesítettem a májat. Később, amikor végérvényesen öntudatomra ébredtem, akkor egyszerűen összeállítottam egy nekem tetsző fűszerkeveréket hozzá. Van egy fenomenális, francia csirkemáj terrin receptem, ebből merítettem fűszer ihletet, melyet egy kicsit kibővítettem.
Most kicsit kevesebb, mint fél kilogramm csirkemájhoz 3 db borókabogyót mozsárban először alaposan összemorzsoltam, majd 12 szem zöldborssal az őrlést folytattam. Ez esetben az a jó, ha minél jobban sikerül elmorzsolnunk a fűszereket. Hozzáadtam egy teáskanál morzsolt kakukkfüvet és majoránnát, és ezzel is morzsoltam, alaposan összekeverem.
Az alaposan megtisztított csirkemájakat 3 részre daraboltam, közepesen megsóztam, és megszórtam a fűszerkeverékkel. Én először az egyik oldalát, majd másik oldalát fűszerezem, majd az összes májat összeforgatom.

Nincs pácolási idő, azonnal előkészítem a lehelet vékonyra szeletelt bacon csíkokat, melyet kétfelé vágok. Ezt az adag csirkemájat most pontosan 20 dkg baconba sikerült felgöngyölni.
Előmelegítettem a sütőt grillel kombinált forrólevegő üzemmódban először 200 fokra, és az enyhén olajozott tepsire sorakoztatott májak mennek először 15 percre a sütőbe. Az elkövetkező körülbelül 20 percre növelem a hőt 220 fokra, ez idő alatt a máj belül krémes, puha marad, de átsül, kívül a bacon pedig szépen, a megfelelő állagra sül.
Közben felkarikáztam az óriáskifliket, csemege uborkát szeleteltem hozzá, és frissen, forrón összeállítottam a falatkákat.




Az a jó ebben az ételben, hogy a maradék hidegen is maradéktalanul finom. Mindig sokat készítek belőle, hogy később, amikor megkívánom, akkor még legyen mire rájárni.
Szerintem mutatós, ugyanakkor nem bonyolult, és nagyon ízletes étel.

10 megjegyzés:

  1. Jó reggelt!

    Működik a telepátia!!!!!!! Épp hazafelé, a buszon filóztam azon, hogy régen ettünk már csirkemájat és itt az ideje, hogy elkészítsem a második kedvenc csirkemáj ételünket. Mert az, amit most elénk tálaltál az első. Nagyon szeretjük baconnel a májat, bár én ebben a formában nem szoktam fűszerezni, hagyom a krémes májacska és a sós bacon nászéjszakáját beteljesedni: úgy, ahogy vannak, kezdjenek egymással valamit.
    A második kedvenc májas ételünknél vetek be néhány erotikus segédeszközt, hogy feldobjam a házaspár szürke hétköznapjait, de akkor is inkább egy kis bazsalikommal és oregánóval örvendeztetem meg őket; a majorannát nem tudom miért, de nem kedveljük.
    Nagyon örülök, hogy egyre kattan az agyunk és köszönöm, hogy még nagyobb kedvet hoztál ahhoz, hogy szombaton sült csirkemáj kerüljön az asztalunkra "mimódra" :)
    Édesanyád kezét csókolom, nálunk is csemegeuborka (illetve szinte mindenféle fajta uborka) dukál a májhoz :)

    VálaszTörlés
  2. A májacska bármikor! Nekem a sertésmáj is bejön (ha jól készítik és nem égetik keményre), meg a resztelt is tetszik - de itthon a csirkemáj az, ami készül is néha. Nem ez az egyetlen étek, amit többnyire csak vendéglőben eszem.
    De gustibus... azaz a szőrös hernyókról ne vitatkozzunk :-)))
    (Magyarázat: minálunk sok állatnak neve van - a Guszti valamiért a szőrös hernyóké... Az Egon meg a hangyáknak dukál - de annak tudom az okát :-)

    (Pszt, Skandinál friss hírek!)

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt!

    Örülök, hogy szeretitek a májat!
    Ezt a verziót mi (is)különösen kedveljük. A fűszereznés mindig az a lényeg nekem, hogy ne "ordítson", bár a boróka megteszi a magáét...szívesen használok borókát ebbe-abba....borjú alaplébe...pástétomba...

    Most szaladgálok egy kicsit, de leszek!

    VálaszTörlés
  4. Olyan gyönyörű szép idő van minálunk...délelőtt kimentem a koripályára megnézni a kisfiamat, mert a sulival koriznak minden pénteken...azt beszéltük a szülőkkel, hogy olyan ez a nap, a szikrázó napsütés, a hófehér, ropogós hó, mint amikor síelünk, és a legszebb idő van...pedig itt mifelénk, még dombok sincsenek, nem hogy hegyek....:-)))
    Szóval, Isten ajándéka az ilyen gyönyörű időjárás...bár Karácsonykor lenne ilyen...

    Remélem Ti is élvezitek ezt a szép napot...és...ma még egy poszt felkerül...:-)))

    VálaszTörlés
  5. A Városligeti Tó partján a kacsák páváskodtak (tudom anyuci, képzavar :-) és egészen tavaszias volt a hangulat. De csakis a troliból nézve. A visító szélben felhajtott gallérral is szorosabbra tekertem a meleg sálat a nyakam köré. Igaz, már reggel is náthásan keltem. Talán mégse kellett volna tegnap a rendelőben töltenem másfél órát… csak egy papírt vittem be, meg írattam a rendes gyógyszerekből - és valaki rám ragasztott valamit? Jól nézek ki.

    VálaszTörlés
  6. Mormogi Papa: ...vigyázz magadra...amúgy is, de az Ünnepek előtt különösen.
    Itt nem volt olyan hideg, még délután is jöttem-mentem. Nekem viszont anniyra fájt/fáj a fejem, hogy még hányingerem is van...teljesen ki vagyok készülve. Ma van a kisfiam szülinapja, igaz a nagy ünneplés holnap lesz, és holnapután, vagyis a "körítés":-)))
    ...nem régen végig néztük a születési naplóját, benne van minden a születése körül: karszalag, azonosító, még egy ultrahang is közvetlenül születése előtt, amin szépen látszik az arcocskája, és képek kb. 3 hónapos koráig....még így nem is nagyon néztük végig együtt, kettesben. Jó volt.

    Spájzcetli: minden rosszullétem ellenére csak rávettem magamat, hogy oda tegyem a gulyást cserépben, babgulyás lesz belőle, vagy tárkonyos bableves marhalábszár pörkölt alapon...végül is hívhatjuk, aminek akarjuk, csak legyen finom.
    Köszönöm a Váncsa féle pörkölt leírást cserépre,a pörkölt alaphoz teljes egészében úgy készültem neki, mint abban van leírva, és tényleg bámulatos az íze, és az állaga...remélem éjfélre készen leszek vele, öt órakor tettem be a sütőbe a cserépben...van elképzelésem a továbbiakról is, remélem egy kicsit jobban leszek a végső simításokra, mert szeretnék valami egészen különlegeset és finomat alkotni...
    Meglátjuk! Még egyszer köszönöm a "segítséget"!

    VálaszTörlés
  7. Beus: ma még dolgozol? Holnap még lesz iskola a gyerekeknek, utána szünet...ahogyan Neked is!...:-)))

    VálaszTörlés
  8. Nevamesz, Isten éltesse a fiadat!!! Minden jót kívánok!

    Szünet nálunk csak dec 22.-től lesz, az az utolsó tanítási nap a gimnáziumban.
    Nem lenne gond, ha valaki itthon addig takarítana... :)

    VálaszTörlés
  9. Csatlakozom: boldog hápi borzdéj a kicsinek !

    Gyorsan múló fájdalmat - HUSS !!! Repüljön el!

    Gyorsan nézz be a levelesládába - azonnal írok valamit!

    VálaszTörlés
  10. Párocskám rozmaringágakkal szokta együtt sütni ezt a cuccot (pontosabban pecsenyelibamájat). Másnap reggel benyomjuk a maradékot hidegen, aztán még marad egy kevés fantasztikus zsír is...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails