Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 16., csütörtök

Mascarponés, szalonnás gombaraguval töltött krumpli










Már majdnem nekikezdtem a paellának, amit már napok óta ígérgetek a kisfiamnak, amikor rájöttem, hogy elfogyott a chorizo kolbász. Egy perc alatt volt szükséges kitalálnom, hogy mit főzök helyette vacsorára.
Átnéztem a hűtőt, és az egyéb készleteket, és belém villant, hogy töltött krumplit már egy évezrede nem készítettem, pedig a család egyik nagy kedvence.
A töltelékhez találtam gombát, bacont, piros húsú paprikát, friss kakukkfüvet, gouda sajtot és mascarponét, valamint fehér és fokhagymát. Tejföl és tejszín mindig van itthon, és még megvolt az a fűszeres vaj, amit a cserépben sült csirke szaftjától mertem le.
8 közepes szem krumplit szép vékonyra kivájtam karalábévájóval. A cserépedényt a fűszeres vajjal kikentem, a krumpli forgácsot beletettem, sóztam, borsoztam és további vajjal elkevertem. A krumpli hajókat alaposan sóztam.






A raguhoz mindent apróra felvágtam, lereszeltem. Kemény tojást főztem.
A fűszeres vajon kisütöttem a bacont, hozzá adtam a hagymát és a paprikát, valamint frissen tépkedett kakukkfű leveleket, az átnyomott fokhagymát, majd hozzá adtam a gombát. Végül sóztam, borsoztam és félretettem.








A kemény tojást szeletelővel kétszer keresztben kockára vágtam, majd villával összetörtem. Hozzáadtam a ragut, reszelt gouda sajtot, mascarponét, egy egész nyers tojást. Utána sóval, borssal ízesítettem.





A krumpli hajókat a krumpli forgácsokra helyeztem, és megtöltöttem. A kimaradt tölteléket a krumpli forgácson elegyengettem. 2 rész tejszín, egy rész tejföl sóval, borssal ízesített keverékével felöntöttem, majd a maradék fűszeres vajjal meglocsoltam. 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig fólia alatt pároltam, sütöttem. Utána levettem a cserépről a fóliát, durvára reszelt gouda sajttal megszórtam és körülbelül 20 percig sütöttem, pirítottam.


















Nem akarok sokat éljenezni a töltött krumplinak, hiszen aki látja a képeket, van képzelő, ízlelő, és szagló ereje, az pontosan el tudja képzelni, hogy milyen élményben lehetett részünk.
Egy kevés maradt másnapra, majdnem összeverekedtünk rajta!...:)))

12 megjegyzés:

  1. Átfutottam... Nagyszerűen hangzik ez is!
    De most már tente, Haspók, tente...

    VálaszTörlés
  2. Mormogi, én nemcsak átfutottam, de többször elolvastam, ízekre szedtem, összeraktam és elhatároztam, hogy ezt meg kell csinálnom.
    Nem tudom, mi lesz, semmi másra nem fogunk költeni, csak élelemre... :)
    Nevamesza, hihetetlen vagy. Az a mézesmadzagod, hogy az olyan sete-sutákat, mint amilyen én vagyok, meg tudsz arról győzni, hogy el tudom készíteni a remek ételeidet a leírások alapján.

    Jó éjt!

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt!

    Nevamesza, erős felindulásból vettem balzsamecetet. Mihez használhatom? :)

    Ma vacsorára fűszervajjal-baconnel-sajttal töltött rántott tarját fogok sütni. Csak tudnám, honnan vettem az ötletet!??? :)))

    VálaszTörlés
  4. Bea: nevetni fox, de nekem is eszembe jutott, hogy elkészítem :-) Ha engedi az idő - meg a család :-)
    De legalábbis valami effélét. Legutóbb viszont olyan krumplit sikerült vennem, amiből nem sok került az asztalra - az is pürésítve :-(((

    VálaszTörlés
  5. Szép napot!

    Néhány apró fortéllyal ki fogom egészíteni a bejegyzést, hogy még könnyedébben elkészíthessétek, mert ez nagyon finom étel...a krumpliforgácsért külön csata szokott folyni...

    Mindig más töltelékkel készítem...ez annyira jellemző rám:)))...attól függ mi van itthon, és éppen milyen kedvem van...:)
    Lesznek itt még további verziók is!

    Beus: húúúú, az a tarja nagyon, nagyon jól hangzik! Majd beszámolsz? Imádlak olvasni mindenről, de az ételkészítésről különösen...most nincs itt Spájzcetli kolléga, de, ha itt lenne, akkor csatlakozna hozzám...

    Mormogi Papa: Ne hagyd magad, készítsd el! Utána pedig seperd be az elismerést, és a lehetőséget a további szabad ételkészítéshez...:)))
    Régen készülök készíteni pásztor pitét...nyilván saját recept szerint...van is most vegyes darált húsom, lehet, hogy a jövő héten sort kerítek rá...ezt az ételt például nem tésztával, hanem krumplipürével kell befedni...régen fenem rá a fogamat...már a pürésített krumpliról jutott az eszembe, hogy akkor ezzel is bepróbálkozhatnál otthon :)))

    Most pecsenye kacsamáj ázik a fokhagymás tejben, ebből készítek egy újszerű sült májat...meglátjuk, hogyan sikerül...:)))

    Holnap vendégségbe megyünk...vasárnap főzök legközelebb...ma viszont megírom a cserepes bablevest, és a paellát...ez lesz a hétvégi menü!

    VálaszTörlés
  6. Beus: Bocsánat, a balzsamecetre nem válaszoltam...én alig használok belőle, én fehér borecetből (olasz) használok inkább sokat...
    ...salátákhoz, hagymás fritattához (olasz tojáslepény)...nagyon kellemes, de nagyon intenzív az íze, és a színe miatt sem passzol mindenhez...még gondolkodom, jó?

    Most megyek szépítkezem egy kicsit, mert holnap majdnem egésznapos vendégségbe megyünk, és szép akarok lenni...már amit ki tudok magamból hozni...:)))...de azért leszek vonalban, mert ma még egy betűt sem írtam...és muszáj!

    VálaszTörlés
  7. Köszi, akkor megsavanyodik nálunk a balzsamecet :)

    Módosult a vacsoránk, mert aludtam egy jót végre. Ezért nem panírozgattam, hanem simán kisütöttem a fűszeres vajban a tarjaszeleteket és utána is tettem rá belőle egy-egy karikával, ami szépen ráolvadt a forró húsra, amitől nagyon szép szaftos lett. Miután pihentek jó tíz percet, minden húsfalat elolvadt a szánkban. Neoex nagyon gusztustalanul hümmögött és nyögött hozzá - megbocsátom, mert ez is a dicséret egy formája :)
    Nem készítettem hozzá köretet, csak kenyeret ettünk hozzá. Gyöngyhagyma, paprika és cseresznyepaprika - a savanyúság.

    VálaszTörlés
  8. Ez aztán a jó hír!
    Mármint az alvás :-)))
    Meg a gyöngyhagyma.
    Megyek is pótolni: vacsebédet eszem.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm, Mormogi! :)
    Jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! ...tegnap este kicsit elvoltam...és most is csak beköszönök, mert perceken belül indulunk...beugrottam feltálalni a paellát:)))
    ...holnap a cserepes bableves következik...CSN melléklettel!...:))

    Szép hétvégét mindenkinek!...aki erre jár meséljen...mivel telik a havas hétvége, mi került az asztalra (a csizmán kívül:)...hogy érzitek magatokat ebben a farkasordító, hideg télben...:)))

    VálaszTörlés
  11. Nevamesz, érezd jól magad!
    Ma gulyáslevest főztem. Holnap gulyásleves lesz sajtos-tejfölös pogácsával :)
    Szeretjük nagyon és keveset nem lehet főzni belőle.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails