Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 15., szombat

Tartalmas krumplileves zöldbabbal és frankfurtival











Egy kedves ismerősöm kért meg a múltkoriban – a savanyú krumplikrémlevesem kapcsán -, hogy készítsek további ételeket, melyek fő alapanyaga a krumpli.
Amikor nem konkrét ételt készítek, hanem úgymond ételt kreálok, akkor mindig arra hagyatkozom, hogy milyen ízeket, milyen fűszereket kívánok meg közben.
A babérlevél és a citrom újra előre verekedte magát képzeletem íz világában, amikor is a zöldbab fogta magát és befurakodott a gondolataimba. Azonnal annak a Palócleves verziónak az íz világa jutott az eszembe, amikor zöldhüvelyű babbal és kaporral készítem. A család kedvence. Most semmiképpen nem akartam hús, vagy pörkölt alapról indítani a levest, a múltkori krumplilevesemnél a hagyományos füstölésű szalonna tökéletesen kiváltotta ezt a fajta „támogatást”. Nem zöldséglevest akartam főzni, így az, hogy pusztán a zöldségek frissességére hagyatkozzam kizárt volt.
Amikor az elképzelésem összeállt, akkor arra gondoltam, hogy valami plusz még elkelne a tálalásnál, csak azért sem legyen kolbász feltét, legyen akkor frankfurti!
50 dkg sárgaburgonyát kisebb kockára vágtam, 10 dkg makói vöröshagymát aprítottam, 2 dundi gerezd fokhagymát átnyomtam, egy zöldpaprikát és egy nagyobb paradicsom felét felvágtam, 10 dkg kolozsvári és 5 dkg füstölt szalonnát felkockáztam. Előkészítettem 30 dkg fagyasztott zöldbabot és egy csokor kaprot. Előkészítettem a kömény és borsőrlőt, 4 db kisebb babérlevelet, 1 dkg fűszerpaprikát, valamint két citromkarikát.
15 dkg krumpliból a szalonnákkal, a szalonna bőrével, hagymákkal, paprikával, paradicsommal, fűszerpaprikával és két babérlevéllel 2 dl víz hozzáadásával készítettem egy ízletes paprikás krumpli alapot. Borssal, köménnyel, sóval ízesítettem.
Külön-külön, fél-fél liter enyhén sós vízben megfőztem a maradék krumplit és a zöldbabot. A zöldbabot apróra vágott kaporral, a krumplit két babérlevéllel, és frissen őrölt köménnyel ízesítve főztem meg. Félretettem, mert nem árt neki, ha áll a levében, hiszen attól csak ízletesebb lesz a leves. Egyedül arra szükséges ügyelni, hogy egyiket sem főzzük túl.

Amikor a paprikás krumpli alapban (kb. 20 perc múlva) a krumpli már majdnem szétesett, akkor levettem a tűzről, kivetem belőle a babérleveleket, a szalonnabőrt kidobtam, és összeturmixoltam. Fenséges ízű és illatú pürét kaptam.
A pürét felöntöttem a zöldbabbal és a krumplival főző levével együtt, hozzáadtam a két karika citromot és felforraltam.
Jó előre kivettem a hűtőből a tejfölt, 2 dl-t elkevertem, és hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. A közben közepesen sűrű levessé változott ételem ízét egy kis frissen őrölt köménnyel felfrissítettem és a tejföllel behabartam.


















A virslit feldaraboltam, volt egy kis kimaradt baconból kisült zsírom, ezen megpirítottam.



A forró levest megszórtam a pirított virslivel, és feltálaltam.






Háromféle hétköznapi, de nagy kedvenc ételt ötvöztem most ebben a levesben. Nagyszerű lett az ízek összhatása. Csak ajánlani tudom hétköznapra, hétvégére.

20 megjegyzés:

  1. Nevamesz, nagyon kell nevetnem, mert el tudom végre képzelni az ízeket... :)
    Nagyszerű lehet, valóban. A citromkarika itt nekem nem szokványos, de, ha Te használtad, akkor biztosan dobott az ízhatáson.
    Az ízvilágunk hasonló, úgyhogy biztosan nagyon ízlene, ha tudnék belőle enni...
    Már szinte sajnálom, hogy csak hétvégén főzhetek :)

    VálaszTörlés
  2. Bea: Mivel ezt a levest muszáj megsavanyítani, ezzel az összetétellel csakis a citrom jöhetett szóba. Ecettel, még a legfinomabb olasz fehérborecettel sem lett volna ilyen friss.
    Mondjuk, amikor készen van nem árt kivenni a citromkarikát, hiszen a héja megkeseríti a levest, ha áll benne, de ezt mindenki tudja!
    :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, a citromhéj keserűvé tesz :)
    Almakompótba is úgy teszem, hogy meghámozom, felkarikázom, meg persze narancsot is ugyanígy, aztán szegfűszeg, cukor, víz és sok alma :)

    VálaszTörlés
  4. Az utolsó két kenyeret formázom...összesen négyet sütök...:)
    Utána bejegyzést írok...valahogyan a főzés nekem szaporább - hallod Beus? - lesz időm az utolsó kelesztés alatt...hét körül kezdem sütni a kenyereket:)
    A kisfiam megint beteg lett:((( nagyon magas láza van. Ugrott a mai mozi program is, egész nap ápoltam és főztem neki...most elaludt...

    Szóval itt vagyok és örülök, hogy a legkerekebb testrészemen tartózkodhatom egy kicsit...:)

    VálaszTörlés
  5. Elnézést kérek Tőled, de most nekem nincs sok időm, nem tudom, a suliból tudok-e jelentkezni.
    Fiacskádnak gyors és teljes gyógyulást kívánok!!!
    Sajnálom szegénykét.

    Amint tudok, jövök.

    VálaszTörlés
  6. …Ismét egy „nagy leves” Nevameszától!... Megindító!... Alapanyagait tekintve egyszerű, de mégis szellemesen színes, izgalmas és szívhez szóló „készítmény”… Az én elgondolásom szerint ezt a levest nem „illik” hagyományos levesestányérból kanalazni, mivel ennek a levesnek visszafogott mélysége van… Nagyszabású személyes terítéket kíván…
    Bea „sajátkészítésűjének” névadásán felbuzdulva most én is bátorkodom kicsit játszani: nálam e leves -a gasztro-keresztségben- a „Krumplileves szemérmes postáskisasszony módra” nevet kapta :))
    (Tegnap vendégségben voltunk és a háziasszony szintén savanyú krumplilevest(!) adott fel sertésnyelvvel. Annak a „Krumplileves zsémbes orvvadászné módra” nevet adtam. :)))
    … Visszanézve –ismételten- néhány korábbi posztot, beindult a fantáziám: Gigantikus angol reggeli: „Serpa kedves terhe” ; Olaszos ízesítésű leveles pogácsák: „ Pogácsák lelkes panicocolo módra”… :))

    VálaszTörlés
  7. Bea: ...semmi gond! Végül ebben a percben ültem le, egy óra múlva pedig megyek kenyeret sütni, nagyon izgatott vagyok, hogy vajon hogy sikerülnek...bizakodó vagyok!
    :)

    Kb. 10-11-ig leszek csak gép közelben (szerintem) ha vissza tudsz nézni, és vonalban vagyok, akkor dumcsizunk!
    Nyugodalmas éjszakát Neked, ha nem találkoznánk!
    :)

    VálaszTörlés
  8. Spájzcetli: Szép vasárnap délutánt Neked! Örömmel látom, érzékelem jó kedvedet!
    Nagyon szellemesek az elnevezéseid, nagyon tetszenek! No, de aki így tud sáfárkodni a szavakkal, mint Te...:)...mindig lenyűgöz a stílusod:)
    ...ha nem vagyok indiszkrét, akkor megkérdezhetem, hogy a tegnapi leves mitől lett "zsémbes orvvadászné" módra?...:)

    VálaszTörlés
  9. Nevamesza: ...félek, diszkréciót sértenék, ha kifejteném, mi is volt a "kovásza"(!) az elnevezés megszületésének...:)) Határtalan fantáziádra bízom a névadás lehetséges apropóját, apropóit... :))
    ...Jó kedv? Hmmmmmmm...

    VálaszTörlés
  10. ...nekem úgy tűnt jó kedved van.
    Igyekszem megmozgatni a fantáziámat a zsémbes asszonysággal kapcsolatban...:)
    Ha üldözési mániám lenne, akkor azt gondolnám, hogy most nem nagyon tudtam jót szólni...:(

    Milyen idő volt ma Felétek? Kiváló sétáló idő volt ma...szerintem...:)

    VálaszTörlés
  11. ...gondoltam ám Rád, amikor főztem, és amikor jókat falatoztam a jelen posztban bemutatott levesből. Úgy gondolom, hogy Neked nagyon ízlene, hasonló az íz világa a Palócleveshez.
    :)

    VálaszTörlés
  12. Nevamesza: ...bocsánat, hogy nem tudok hamar válaszolni, de nálunk nagy a gép körül a "népsűrűség"!... "Több a vadász mint a fóka"... :((
    ...Az idő valóban ragyogó volt, kedvesünkkel sétára csábító...
    ...Igen, jól tudod, a levesek közül a kellemetesen "savanyák" állnak legközelebb szívem konyhájához, étkezőasztalához...

    VálaszTörlés
  13. ...én ráérek...(a kisfiam láza 37,7 és 39,9 között ingadozik reggel óta, egyfolytában őt ápolom:(
    ...illetve perceken belül veszem ki az első cipót...a friss fehér kovászból is csak sütöttem egy kenyeret:)...illetve egy rozsos cipót, és két hosszúkás rozsos baguettet a bruschettához:)
    Kb. 9 óráig sülnek a kenyerek.
    A kisfiam betegsége miatt az orromat nem tudtam kidugni ma a házból. Viszont mennyei ételeket főztem. Ma bundás ételek voltak, nem is akármilyenek...:)
    Küldök Neked egy-egy képet, ha kisültek a kenyerek, remélem szépek lesznek:)

    VálaszTörlés
  14. Nevamesz, a képküldést remélem Nekem is írtad...?
    Üdv a kollégiumból.
    Most megyek az első körutamra.
    Remélem Trisztán már jobban van!?

    VálaszTörlés
  15. Bea: Igen, természetesen! Nagyon szépek lettek, már a fehér cipó durcájának Rebeka neki is esett! :)
    A hosszúkás bruschetta kenyerek most sülnek, és ezzel mára vége is a kenyérsütésnek!
    Tegnap késő este készítettem hozzá borjúmáj pástétomot (is:), valami mennyei lett...kár, hogy a késői ebéd miatt még nem fér belém egy falat sem...:)

    Sajnos nincsen jobban a kicsi. Tömjük lázcsillapítóval...még nem is volt ilyen tartós, és ilyen magas láza sohasem. Sajnos az ízületei is fájnak a láz miatt. Itt nyögdös mellettem a lelekem...:(((

    VálaszTörlés
  16. Nevamesza:...Mielőbbi gyógyulást a kis lovagnak!...
    Kedves vagy, majd holnap a munkahelyen megnézem a képeket...
    ...Jó éjszakát mindenkinek!...

    VálaszTörlés
  17. Jobbulást a betegnek. Ma intenzív átrendezés volt műsoron - összes tartozékával: portalanítás, söprögetés, felmosás "s megint előlről."
    Az ebédről küldtem infót :-)
    (Repedt Á-t is ettem...)
    A kreáció bizalmamat bírja - az eddigieknél szebben-hozzáértőbben nem tudnám kommentálni :-)
    A "szemérmes postáskisasszony" biztosan nem a cseh filmművészet remeke :-) (Vagy "remake"-e.)
    Az orvvadászné is elgondolkodtató. Remélem, a vendéglátók nem olvasnak itt :-)))

    VálaszTörlés
  18. Bea: Ma felrakok pár képet, mert annyira szépre sikerültek a kenyerek:)
    Úgyhogy ott közkinccsé teszem a süleményket. A technológiát csak akkor, amikor érkezek rá...még szilveszteri ételek is vannak, melyeket nem szerkesztettem be:(
    Várom az őszinte véleményeket...:)

    VálaszTörlés
  19. Mormogi Papa: Köszönöm a család nevében!
    Minden együttérzés jól esik, mert elég húzós volt ez a lázas nap...:(

    Még egyszer, örülök, ha "ízlik", amit főztem a felvetésedre, még, ha nem is pont erre a levesre számítottál...persze addig, amíg meg nem kóstoltad!...:)))

    Megkaptam az ebéd infot, meg is válaszoltam:)

    Tréfás, rímhányó egy csapat az a miénk! Ezután az ételeimnek is kreálhattok új fantázia neveket!
    :)
    Két új posztot is feltettem, lehet legeltetni a szemeket:)

    VálaszTörlés
  20. Spájzcetli: ...utólag is jó éjszakát, vagyis, inkább már szép álmokat!
    :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails