Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 17., szerda

Tagliatelle napon szárított paradicsommal, friss bazsalikommal, besamellel, pecorinoval





Szinte mindenki rajong az olasz tésztaételekért, én ezt kifejezetten nem mondanám el magamról. A borjúhúsból készült olasz ételek például sokkal jobban vonzanak. Vagy példának okáért a crostinik és bruschetták vagy a – saját készítésű – pizzák.

Egyetlen gyenge pontom van olasz tészta téren, és ez a tojásos tagliatelle. Mostanában terítéken lesz nálam a tészta is és az olasz konyha is, mert kaszálni lehet a fűszernövényeket a kertemben. Úgyhogy készül majd kétféle bazsalikomos pesto, de tervezek rukkolával és petrezselyemmel is.

A napokban karbantartok az oldalamon, úgyhogy már kicsit keresztben áll a szemem, igyekszem gyorsan végezni, de így is reggeltől estig betart. Ennek okán gyors, de annál ínycsiklandóbb tésztaételeket készítettem ma ebédre. A gyerekek nyaralnak, kettesben maradtunk a férjemmel, mégis kétféle mártást is készítettem. A sajátommal kezdem.

Csípős olívaolajon (saját készítésű: néhány szárított piri-piri paprika nagyon jó minőségű extra szűz olívaolajjal felöntve és pár napig érlelve) kicsit elősütöttem két gerezd átnyomott fokhagymát egy citrom reszelt héjával, hozzáadtam néhány apróra vágott napon szárított - olasz – paradicsomot. Kicsit megdinszteltem a fokhagymát a szárított paradicsommal, majd felöntöttem kicsit sűrűbb besamellel. Sóztam, borsoztam, egy kis tejszínnel hígítottam, majd belevágtam jó sok friss bazsalikomot, amit néhány perccel korábban szedtem a kertemben. A bazsalikommal már nem főztem a mártást.

Mindkettőnknek tojásos tagliatellét főztem ki, ami mindössze 5 percet vett igénybe, egy kis olívaolajjal megfényesítettem és már kanalaztam is rá a szárított paradicsomos mártást.

Hozzájutottam egy nagyobb darab pecorino romanohoz, úgyhogy, most ezt reszeltem frissen a tészta tetejére. Ez a pecorino kerül majd a pestokba is.

A férjem mártása sem volt ettől bonyolultabb, sem kevésbé finom, de erről majd legközelebb számolok be.

4 megjegyzés:

  1. Tessék néha pihenésképpen ha nem is netmentes, de legalább posztmentes napot tartani !
    :-)))
    NEkem a tézsta se ellenségem, de csak ritkásan - diák koromban öt évig egy kifőzdében szinte mást sem ettem :-)
    Viszont néha egy "jó túróscsuszára..." fáj a fogam. Az sem baj, ha van mellette egy (pincéreket meglepő) sima hússzelet is. Mondjuk hirtelen, vagy panírozott - ez utóbbi lehet raffináltabb is :-P
    Az előző grillek is tetszetősek. Nagyra értékelem a (ha már másképpen nem jön össze) osztott tálas étkezést is.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a tésztahegy! A mártás is isteni. Van is napon szárított paradicsomom ki fogom próbálni. Köszi. :)))

    VálaszTörlés
  3. Szívesen ennék most egy tányérral belőle!Nagyon finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  4. Jaj, nagyon nagyon jól néz ki! Azonnal befalnám! Lehet rendelni tőled holnap ebédre belőle? :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails