Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 21., hétfő

Békebeli kovászos fehérkenyér és ropogós óriáskiflik. Néhány szó a természetes kovászról















Ez a sütés egy újabb kísérlet volt. Már csaknem elmondhatom, hogy a legmesszebbmenőkig ráéreztem a természetes kovász életben tartására, használatára, illetve a tökéleteshez közelítő házi kenyér sütéséhez. Természetesen a természetes kovásszal történő kenyérsütésre értem.
Szerintem van kovász ügyben egy kis homály, először erről szeretnék beszélni. Többféle kelesztő „anyagot” is kovásznak hívnak. Kovásznak neveznek több, élesztővel előkelesztett tésztát (öregtészta, spongyakovász), amely azáltal, hogy előre összekészítik, javítja a kenyér tulajdonságait az egyszerű, közvetlenül élesztővel kelesztéshez képest. Az élesztő gyors kelesztési folyamatot biztosít, effektíve gyorsan kenyérhez jutunk a használatával. A végeredmény szép, ízletes, de élesztős (ízű és illatú) kenyér. Élesztő gombák biztosítják a tészta gyors, látványos kelését.
A természetes kovász a legtermészetesebb kelesztő anyag. Lisztből és vízből is előállítható, én két evőkanál joghurtot adok még hozzá indításkor. A legízletesebb és legjobb állagú kenyér természetes kovásszal készül, nyugodtan hívhatjuk békebeli kenyérnek, ugyanis olyan ritka a (jó) kovászos kenyér napjainkban, mint a fehérholló.




Ugyanakkor tökéletes kovászos kenyeret csak megfelelő időmennyiség ráfordításával lehet sütni. A kenyérsütésben (általánosságban) az időtényező az, ami legfőként befolyásolja, hogy milyen ízletes lesz a kenyér. Ez már nem csak a kovászos kenyérre igaz. Akár magasabb hővel, akár élesztővel ösztökéljük, siettetjük, hogy gyorsabban keljen, az mind, mind a minőség rovására megy.
Nekem az a tapasztalatom, hogy 7-8 óra szükséges a kovászos tésztának az összekészítéstől, amíg a sütőbe be teszem sülni. Igen, ez nem kevés idő. Kovászos kenyeret viszont elég egy héten egyszer sütni, mert friss marad!
Az általam nevelt kovász már kiszámítható, több hónapja egyforma minőségű kenyeret sütök vele. Hűtőben tárolom, és az egyéb, élesztővel előkelesztett tészta kovászokhoz képest nagy előnye, hogy nem csak egy hétig, 10 napig felhasználható. Már keltettem életre a hűtött kovászomat 5 hét után is. Akár másnapra!
Úgyhogy most, hogy a kovásszal révbe értem, a sütési technikán csiszolgatok. Ebben a részben mégsem vonnám le a most szerzett tapasztalataim alapján a következtetéseket, mert valamit nem egészen úgy csináltam, ahogyan előre elterveztem, így csak félig meddig érvényes a kísérletem. Viszont, az eddigi egyik legszebb és legfinomabb fehérkenyeret sütöttem meg, melynek utolsó szeleteit a mai erdei gombaleveshez szeltem le (pirítva, pestoval kínáltam hozzá), és még egészen puhák voltak. A héja pedig csaknem majdnem ropogott, pirítva pedig mennyei volt. Egyébként a kenyeret szerdán sütöttem.
Az igazán nagy hírérték most az, hogy kipróbáltam a kovászos kenyértésztával milyen kiflit tudok sütni. Ugyanis a férjem arra kért, hogy süssek már neki ropogós, de nem tejes vagy vajas kiflit.
Most megkapta! Belül pihe-puha, könnyű tésztájú, kívül extra ropogós kifliket sütöttem és nem volt kalács íze a vajtól és a tejtől, hiszen csak aktív kovász, víz, liszt és só van a tésztában. Ugyanabból a tésztából sültek, mint a fehérkenyér.
Éppen ugyanúgy készítettem össze a tésztát, mint máskor, egészen a formázásig. A kenyeret is a korábban bemutatottak szerint formáztam meg. No, de kezdjük az elejétől.

Hozzávalók egy majdnem másfél kilós cipóhoz, és 4 db, egyenként 15 dkg-os óriáskiflihez:

100 dkg kenyérliszt BL 80
40 dkg aktív kovász (most egy kicsit többet használtam, de csak azért, mert sajnáltam leengedni a fölös kovászt a lefolyón)
6 dl hideg víz
2,4 dkg finom tengeri só (ez enyhe fajta, erősebb sóból kevesebb is elég)

A kovászt feloldottam a vízben, a lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, majd a feloldott kovásszal. Összeállítottam a tésztát és letakarva hagytam 10 percig pihenni a kelesztő tálban. Ekkor könnyedén, olajos felületen megdagasztottam, addig, amíg a tészta el nem kezdett ragadni a munkalaphoz. A tálat kikentem kevés olajjal és a tészta tetejét is átkentem egy kevéssel és újra 10 percet pihent.
Megdagasztottam olajos felületen, ugyanúgy, mint előzőleg. 20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig pihentettem.
30 perc múlva még egyszer megdagasztottam, és megint 30 percig pihent.



Ekkor enyhén lisztes felületen meghajtogattam (fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra) és letakarva egy órán át pihentettem. Óránként még kétszer meghajtogattam, az utolsó hajtogatás után is egy órát pihent. Tehát összesen háromszor hajtogattam meg.





Kétfelé vettem a tésztát, levettem 60 dkg-ot a kifliknek, a többi tésztát előkészítettem kenyérnek.
A kenyérnek szánt darabból cipót formáztam és teljeskiörlésű tönkölyliszttel alaposan megszórt ruhával bélelt tálba borítottam illesztéssel lefelé.




A 60 dkg tésztát 4 részre osztottam és egyenes kifliket formáztam belőlük. Az egyenes kifli formázását itt részletesen bemutattam. Megszórtam teljeskiőrlésű tönkölyliszttel és búzadarával megszórt (fedeles) tepsibe fektettem a kifliket. Ruhával betakartam az utolsó kelesztéshez.










Másfél óra elteltével el kezdtem előmelegíteni a sütőt 260 C fokra.
Összesen két óra kelesztés után a megformázott kenyértésztát a kezembe borítottam és illesztéssel lefelé belefordítottam a búzadarával megszórt, öntöttvas wokba.
(Közöltem már erről az öntöttvas wokról képeket, ha valaki szeretne ilyet beszerezni, láttam hasonlót az interneten. A lényeg az, hogy a fogantyúja is öntöttvasból legyen és legyen ugyancsak magas hőt tűrő fedője.)
Bevágtam a kenyeret keresztben, hogy szépen megemelkedjen sütés közben és különleges formája legyen, majd alaposan megspricceltem hideg vízzel a kenyeret is és a fedőt is, beborítottam a fedővel és betettem a forró sütőbe. (Itt hibáztam az elképzeléshez képest, ugyanis rácson és középső bordamagasságon akartam sütni).




50 percig befedve 260 C fokon sütöttem a kenyeret, majd 200 fokra csökkentettem a hőt és még 10 percig lefedve sütöttem. Az utolsó 5 percig fedő nélkül sütöttem szép pirosra, ropogósra a kovászos kenyeret. Amikor kivettem, megspricceltem hideg vízzel, ilyenkor csak úgy pattog, recseg-ropog a héja!
Általában egy órán át hagyom rácson hűlni, csak ekkor vágom meg.




Amikor kivettem a kenyeret a sütőből, a sütőt visszamelegítettem 260 C fokra. Amíg bemelegedett a sütő, addig megspricceltem a kifliket is hideg vízzel, az egyiket durva sóval, a másikat durva sóval és köménnyel, a harmadikat lenmaggal és szezámmaggal, a negyediket mákkal szórtam meg. A tepsi fedelét is megspricceltem hideg vízzel és ráborítottam a kiflikre.



Lefedve 30 percig sütöttem 260 C fokon, majd 200 C fokon még 10 percig lefedve sütöttem. Ekkor levettem a fedőt és 5-10 perc alatt szép barnára sütöttem a kifliket. Hideg vízzel megspricceltem a kifliket is.
A kiflik 10 perc múlva már ropogtathatóak!





Ropogós, belül puha, foszlós és könnyű kenyeret, kifliket kaptam. Kenyérsütés közben készültek a fogások a kenyérfélékhez. Többfélét is készítettem, úgyhogy valószínűleg nem egy részben mutatom majd be őket.
Visszatérve a bejegyzés elejének gondolataihoz, ha valaki kedvet kapna a kovászos kenyérsütéshez, akkor a kovász élete sorozatom minden részét olvassa el. Az elsőtől az ötödikig, mert minden alkalommal megosztottam egy-egy új felismerésemet!
Minden kérdésre szívesen válaszolok, illetve én magam is nap, mint nap próbálkozom, hogy egyre tökéletesebben bánjak a kovásszal és süssek belőle kenyeret, péksüteményeket!

33 megjegyzés:

  1. Egyszer én is sütök ilyen kiflit, csakazértis!!! :)))

    VálaszTörlés
  2. Végig néztem de annyira fáj a szívem érte, legalább 1 kiflit nem kóstolhatnék meg? Nagyon guszta a kenyered és a kiflid is! Néha napján sütök én is kenyeret , sőt kiflit is sütöttem már, de ahogy írtad is néha erősen érezni az élesztő ízt. Viszont én még ezt az öregkovászt még nem próbáltam ki, pedig már jó lenne egyszer megpróbálni!

    VálaszTörlés
  3. bejegyzésed olvasva valamit akartam kérdezni. de gondoltam először végigolvasom. hát nem elfelejtettem mit akartam?
    minden esetre gyönyörűket alkottál, most megyek, s végignyalom mind az 5 előirányzott bejegyzésed. Próbálkoztam én már kovásszal, csak nem jutottam vele semmire. Hátha majd most.
    .
    .
    .
    .
    .
    eszembe jutott. írod a kelesztési időközöket. azért hadd kérjek ehhez egy plusz infót: hány fok van kb. abban a zugban ahová teszed a tésztát?

    VálaszTörlés
  4. 4Gyerek: ... kelesztéshez szeretem az üzemen kívüli sütőt használni. Akármilyen évszak van, itt nincs túl meleg, ninncs túl hideg, nincs huzat ... ha főzök mellette, akkor nem bántja tésztát a külső hő vagy gőz ...
    Az a hajtogatásnál és az utolsó kelesztésnél érződik, ha a kenyér renyhébb, vagy gyorsabbak kel, mint szokott ... (mondjuk meleg van, vagy lustább a kovász, vagy más lisztet használok mint szoktam ...) Ha renyhe a tészta, akkor még egyszer meghajtom pluszban ... illetve formázva, kicsit tovább kelesztem.
    Ha gyorsabban kel, akkor pedig a formázás után hamarabb beteszem sülni ...

    A gyakorlat teszi a mestert, minden alkalommal egy újabb tapasztalatot zsebre teszel. Mivel ez egy élő folyamat, ezért rá tudsz hangolódni ... megismered a viselkedését a természetét. És megtanulsz bánni vele! :))

    VálaszTörlés
  5. köszönöm a választ. na majd alszom rá egyet, még párszor átveszem a "háziolvasmányt" s valószínűnek tartom, hogy belevágok. Ha sikerül, akkor nagyon fogok örülni a jó kis kenyérkaréjnak.
    (öregtésztással már tök rutinos vagyok, megy az szinte behunyt szemmel is....ellenben a DNK nálam nem olyan lett mint másoknál, s nem 1x próbáltam)

    VálaszTörlés
  6. Valahogy félek nekiállini!:-(Pedig úgy szeretnék!
    A Tied gyönyörű!

    VálaszTörlés
  7. Hát ezek gyönyörűek, és nagyon finomak lehetnek. Fantasztikus!!! Nagyon ügyes és nagyon türelmes vagy.

    VálaszTörlés
  8. Szép... finom lehetett az illata is.

    VálaszTörlés
  9. Semmiképpen nem szeretném túl dramatizálni a helyzetet, de nehezen tudnám megfogalmazni, hogy pontosan mit érzek, hogy képes vagyok arra, hogy megsüssek egy ilyen kenyeret. Ha belegondolunk, elég hosszú időn keresztül nélkülöznünk kellett, és már majdnem el is felejtettük, hogy milyen egy igazi békebeli kovászos kenyér ...

    VálaszTörlés
  10. Wok helyett jénai üveg fedelével használható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dobosi: Igen, nyugodtan süsd jénaiban. Az öntöttvas még jobban tartja a hőt, és nekem éppen volt kéznél egy öntöttvas wok, de jénaiban is szép kenyeret tudsz sütni! :)

      Törlés
  11. Dobosi: Igen, nyugodtan süsd jénaiban. Az öntöttvas még jobban tartja a hőt, és nekem éppen kéznél volt ez az öntött vas wok, de jénaiban is szépen megsül a kenyér! :)

    VálaszTörlés
  12. Azt hiszem megőrülök!
    Rettenetesen hiányzik a 25 évvel ezelőtti cserepes, hullámzóan ropogós sós kifli!
    Érdekes, mindent lehet pénzért kapni, van amit csak sok pénzért, de lehet. (sok ajánlott helyet felkerestem, de ...)
    Hát ide is leírom, hátha egyszer megtörténik a csoda és valaki tud egy tényleg igazi boltot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, az időt visszaforgatni én sem tudom, de mifelénk kapható egy egészen jó kifli, ami csavart kifli néven fut. 35-40 Ft, ha boltban veszek csak ilyet, illetve bécsi kiflit veszek. A többi valóban felejtős ...

      Törlés
  13. Megsütöttem a kenyeret, szép lett, piros lett, ropogós lett, de a tésztában érződik a kovász savanykás illata, ami engem zavar. Mit csináltam rosszul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném, hogy bármit is rosszul csináltál volna, a kovász nem volt elég érett. Altasd el egy időre és keltsd fel. Utána számolj be róla.

      Most szerkesztettem egy bejegyzést a témában, majd nézz bele. Holnap közzéteszem.

      Törlés
  14. Szia !
    A kérdésem lehet h nem pont ide tartozik ,de a kovásszal kapcsolatban azt szeretném megkérdezni h azt minden nap kell etetni ? Hogyha mondjuk kedden sütök kenyeret( visszapótlom a kovászt) és mondjuk csak pénteken tudok legközelebb akkor nem lesz baja a kovásznak ???

    VálaszTörlés
  15. méég az előzőhöz :D h azt akartam ebből kihozni h 3 napig nem sütök kenyeret és minden nap etetem akkor nagyon sok lesz nem ?? és ezt a leöntés folyamatát nem értem h miért szükséges ... várom a választ előre is köszii :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Sajnos" a kovászt csak úgy tudod aktívan tartani, ha egy meghatározott részét megeteted. Ha nem öntöd le a fölösleget, akkor mindig egyre nagyobb adag vízzel és liszttel kell megetetned, ami valóban ipari mennyiségű kovászt eredményez.
      Szóval, úgy kell tenned, ahogyan írtam. Megkeverni, a "fölösleget" leönteni, majd megetetni. Így lesz 1 adag aktív kovászod 1 kg kenyérhez.
      Ha nem sütsz minden nap, akkor etetés után tedd be a hűtőbe és sütés előtti napon vedd elő, hagyd szobahőmérsékletre engedni, majd etesd meg. Másnap a maradék kovászt (amit nem használtál fel a sütéshez) megeteted és beteszed a hűtőbe.
      Itt összegeztem ezeket a műveleteket:

      http://www.nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/11/termeszetes-kovasz-kovaszneveles-es.html

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  16. éés neharagudj h ennyi kérdéssel bombázlak :D de a joghurt az elején nem lehet tejjel helyettesíteni ? és a maradék kovász amit nem használok fel a sütéshez azt mindegy h mennyivel etetetem meg mert beoltja az a kis maradék aktív kovász ??

    VálaszTörlés
  17. Nem, egyáltalán nem haragszom, hogy kérdezel! :)

    Nem lehet a joghurtot tejjel helyettesíteni, de akár ki is hagyhatod a joghurtot. Én joghurttal indítom a kovászt, így a joghurtmentes kovász indításban nincs tapasztalatom, de működik!

    Nem, nem mindegy, hogy milyen mennyiséggel eteted meg, éppen annyit használj, mint írtam, egy adaghoz. A szaporítással és a hűtőben tárolással kapcsolatban is minden infót megtalálsz az eddigi leírásaimban, a fenti linken.

    Szerintem ne térj el tőle! :)

    VálaszTörlés
  18. Szervusz Alexa Christi!

    Ilyen csodás kenyereket AKAROK(!) sütni. A kovászkészítés-pepecselés is megy már, a gyúrást a gépre bízom. A hajtogatást is értem. A formázásnál kicsit gondba vagyok. Ez konkrétan azt jelenti, hogy át kell gyúrni és formázni, vagy csak annyi, hogy "eligazgatom" a sütőformának megfelelő alakra?
    A formázás után ugyan növekszik a kenyérke, de ha 3-4 óráig hagyom, akkor sem lesz az általam elvárt méretű. Az előmelegített sütőben aztán megnagyobbodik, szép alakja lesz, a színét tudom már változtatni. Római tálban sütöm. Nagyon jól zár, és a belső része akkor is "nehéz" marad, ha egészen sötétre sütöm. Valamit biztosan rosszul csinálok, de még nem jöttem rá. mi az?

    István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Válaszolok magamnmak... Kialakult a végleges változat, szép és jó lesz így a kenyérke!

      250 g langyos víz
      20 dkg kovász BL80-bó(felevízfeleliszt)
      40 dkg liszt BL80
      5 dkg rétesliszt "Nagyititka"
      5 dkg kukoricaliszt
      1/5 km aszkorbinsav
      2 km só
      .....Esetleg egy lágy kockasajt km=kismérő

      Kenyérsütőben elindítva a normál programot 4x dagaszt kb 1/2 óra

      A dagasztás után lisztezett műag. kelesztőtálba kirakva, letakarva a kibélelt mikróba kerül.
      1/2 óra után liszttel hajtogatva. Alakul!
      1 óra után kevés liszttel hajtogatva.
      1 óra után ismét kevés liszttel hajtogatva,
      1 óra múlva meglisztezve-megformázva.

      A sütőt fél órával a sütés kezdete előtt be kell kapcsolni 230 fokra. 15 perc múlva az aljába berakni egy fémtálban 2,5- 3 dl vizet.

      2 óra múlva meleg, lapos vékony fém kizsírozott sütőedénybe áttéve, tetejét bevagosva, vízzel megkenve kb 10 percig pihentetve berakni a 235 fokra előmelegített gőzös sütőbe. 15 perc után a hőfokkapcsoló átállítva 200 fokra, még 45 perc és kész!

      Azért nem oly egyszerű... A kovász már egy érlelt, hűtőben csavaros befőttes üvegben tartott előző sütésnél megmaradt kb 5 dg-os kicsi adag. Sütés előtti este 1 dl langyos vizet és 100 g Bl80 lisztet jól el kell keverni benne. A tetejét rácsavarva felkerül a konyhaszekrény tetejére másnap reggelig(12-13 óra). Ott kb 22 fok van.
      Az első dagasztás után 3-5 centiliter olivaolajat öntök egy kis "krátert" kialakítva. Ám a következő dagasztásnál segíteni kell a gépnek, különben elforog csak az olajos tészta...

      István

      Törlés
  19. Szervusz Alexa Crisi!

    Végül is kitanultam, köszönöm Neked!

    http://www.pocs.wbh.hu/kepek/Kenyer.jpg

    István

    VálaszTörlés
  20. Meg a másik: http://www.pocs.wbh.hu/kepek/Kenyer1.jpg

    VálaszTörlés
  21. Szia, egy kérdés: miért kell óránként hajtogatni a kenyér tésztáját, egy másik sokatotthonkenyeretsütős blogon nincs írva ennyi hajtogatás, keleszteni keleszt ő is többször, de nem hajtogat, mi a cél ezzel, mit ad hozzá a kenyérhez? az ő kenyerei is szépek hajtogatás nélkül is.
    Köszi, ha válaszolsz.


    Másik: természetesen ezen képek láttán bőszen nekifogtam kovászt nevelni.
    TK Rozskovász olyan, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva: jó illatú, ma 15 napos akarok már vele sütni, tegnap levettem belőle, a többi maradékos beetetve ment hűtőbe. elsőre sikerült, szépen fejlődött.
    Uezt megcsináltam sima világos rozslisztből is, az is sikerült.

    De sajnos 2 kenyérlisztes bekészítés is a kukában végezte, az első 3 nap után döglött meg a második vagy 7-8 nap után...:(:(
    egyre rosszabbul nézett ki és nem fújta fel magát már az 5. és 6. napon sem...nem is tudom miben bíztam:S:S:S

    uott voltak, uúgy, uakkor csináltam velük mindent, sőt a BL80-as kovászt a világos rozslisztessel együtt kezdtem nevelni, uabból a lisztfajtából, uazzal a joghurttal....nem értem....

    holnap lehet, hogy még egyszer nekifogok, mert szeretnék majd sima fehér kenyeret is sütni, de ahhoz ez a BL80-as kovász kellene....
    nem értem miért büdösödik meg és döglik meg....mikor a másik 2 meg sikerült, és semmit sem csináltam máshogy vele.

    és most a sütés: mivel dolgozom nincs időm napközben ezzel foglalkozni, csak 7végén tudok majd úgy sütni, ahogy leírod.
    de most mivel tegnap levettem a rozskovászból, szeretném kipróbálni.
    más keltnél is működik: mi lenne ha hűtőben kelne?
    most begyúrnám, a megadott 10, 20, 30 perc múlva megint, de a 2,5 órás kelesztés helyett reggelig a hűtőben kelne, majd reggel átgyúrnám és vissza a hűtőbe, és csak holnap munka után sütném?
    egy próbát szvsz megér, vagy ne is próbálkozzak szerinted? nem lesz jó?

    köszi előre is ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
  22. Kedves Alexa!
    Nekem olyan bajom lenne, hogy nincs itthon semmilyen olyan edényem, ami fedős lenne, és elférne bele egy kenyér sütéshez. Ilyenkor mit lehet tenni? Mindenképp olyanban kell sütni, amit sütéshez le tudok fedni? Anélkül nem lesz szép, ropogós a kenyér? Válaszát előre is köszönöm!
    Ilona

    VálaszTörlés
  23. Kedves Alexa!

    Egy hete a blog majdnem minden sorát elolvasom, feltett szándékom kiművelni magam kenyér- kifli, pékáru ügyében. Lesz majd sok kérdésem, most csak az eddigi gondolataimról szeretnék beszámolni.
    Itt is - mint sok másban az életben - a rajongás, a szeretet, a vágy a legfontosabb hajtóerő, hogy sikerüljön. Szintén múlhatatlanul fontos minden szükséges összetevőben a minőség: friss liszt, megfelelő víz, tisztaság, pontosság. És bizony nagyon kell a türelem és a kitartás. Az első egy- két sütés véletlenül sikerülhet nagyon jól, gondolom a harmincadik pedig biztosan. Beszereztem az eszközöket, alapanyagokat, igyekszem figyelemmel és fegyelemmel begyakorolni magam, hogy a nagy családomnak immár rendszeresen tudjak megbízható " házi " minőséget sütni.
    Csodás a blog, jó lenne rendszerezni, esetleg könyv alakban megjelentetni. A hozzászólások sokszor erdekesek, fontos tapasztalatokat osztanak meg. A fényképek is ragyogóak, és én még csak a pékárukról beszéltem.
    Köszönöm a sok hasznos tanácsot, útmutatást, biztatást, és a szabatos magyar nyelvhasználatot. Ígérem, nem hozok szégyent a tanultakra! Eredményeimmel, tapasztalatommal jelentkezem! További jó utat kívánok! Dávid Gyula " tanuló"

    VálaszTörlés
  24. Végigolvasva eszt a fantasztikus munkát, szivesen kipróbálnám de vannak kérdéseim. Sütöttem már kenyetet itthon jénaiban. Kovászost még soha. A kovász készitésben teljesen tudatlan vagyok. Ha kissé részletesebben leirnád , megköszönném. Olyanra gondolok hogy mennyi liszt ,mennyi viz,mennyi joghurt, mennyi ideig érlelődik, hogy felhasználható legyen a kenyérdagasztáshoz. Előre is köszi

    VálaszTörlés
  25. Én elkészitettem lépésről lépésre, és az eredmény fantasztikus lett.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails