Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 18., péntek

Tejszínes- pestos tagliatelle gyűrűs tuskógombával




Debrecenben állítólag jó a piac, egyébként a nagypiacon kívül van több, kisebb piac is. Járok a kisebb piacokra is, azokkal is elégedett vagyok.

A nagypiacon rendszeresen árul egy gombász mester, ha van a tágabb környéken fellelhető gomba, akkor az nála megtalálható. Ő nem a korábban – a 100. bejegyzésemben – megemlített és fotón szereplő gombász (ebben a bejegyzésben egy kis piaci körképet is összeállítottam), hanem egy igaz gombász guru, hihetetlen szenvedéllyel beszél a gombákról, tanácsot is oszt az elkészítésükhöz.

Most egy eddig számomra ismeretlen gombafélét ajánlott figyelmembe a gyűrűs tuskógombát, hittem neki, vettem is belőle. Mondjuk szerinte paprikásnak igazán finom, de én éreztem, hogy tésztához is jó lesz.

Kifejezetten az apró fejekre beszélt rá, majd itthon, amikor utána olvastam a gombának, már hálás is voltam neki érte. Egyszer lehet, hogy készítek vele egy interjút, én még nem találkoztam hasonlóan elkötelezett gombásszal.

Ugyebár elkészült a majd egy liternyi pesto, alig vártam, hogy a tésztán lássam már! Annyira adta magát a pesto-gomba párosítás, hogy semmi pénzért ki nem hagytam volna! A nagy pesto hadműveletről itt írtam.

Nagyon egyszerűen készítettem el az egész ételt, no de a tészta ételekben ez a nagyszerű, hogy egyáltalán nem kell túlbonyolítani.

Ezt a fajta gombát minimum 25 percig kell főzni, különben gyomorbántalmakat okoz. Nyersen ráadásul mérgező, ebből is látszik, hogy jó tudni, hogy a különféle gombákat hogyan kell elkészíteni. Jaj, most ijedősebbek nehogy visszahőköljenek emiatt ettől a gombától, mert rendesen megfőzve igazi élmény számba megy.

A gomba szárát csaknem teljesen vissza kell vágni, ez is „előírás”. Miután visszavágtam szűrőben alaposan lezuhanyoztam és rázogatva igyekeztem a fölös vizet eltűntetni róla, majd papírtörlőn leszárítottam. Nem áztak el, nem sérültek.


Hozzávalók 4 adaghoz:


30 dkg gyűrűs tuskógomba



3 db nagyobb fej mogyoróhagyma

3 dkg vaj + 1 evőkanál olívaolaj

3 dl jóféle fehérbor

só, frissen őrölt bors


2 dl tejszín

4 evőkanál Pesto alla Genovese


32 dkg tagliatelle

4 liter víz

1 evőkanál só


A vaj-olívaolaj keverékén megdinszteltem a hagymát, hozzáadtam a gombát és néhány percig magas hőfokon pirítottam. Sóztam, borsoztam, felöntöttem 2 dl fehérborral és 25 percen kersztül, fedő alatt, alacsony hőfokon pároltam. Közben néha megkevertem, amikor elitta a levét, akkor öntöttem rá még 1 dl fehérbort. 25 perc után fedő nélkül még pároltam egy-két percig, de már élénkebb tűzön.





A pestot fokozatosan elkevertem a tejszínnel és közepes lángon felmelegítettem. Csöndesen forrpontig hevítettem, de már vissza is vettem a hőn. Egy-két percig sűrítettem, majd hozzáadtam a gombát.

A tésztát kifőztem sós vízben, leszűrtem és azonnal elkevertem a tejszínes-pestos gombával.





Ki-ki, ízlésének megfelelő mennyiségű parmigiano reggianot reszelt rá.

Nem vagyok nagy tésztás, de ha nem is minden nap, de minden másnap megenném ezt a kreációt! Ha találok e hétvégén is a piacon ebből a gombából, akkor a paprikást is elkészítem!



Olaszos ihletésű ételeim összefoglalója itt!

24 megjegyzés:

  1. Így vacsora előtt jöttem megnézni még egyszer, annyira guszta!

    VálaszTörlés
  2. Tetszik ez az étel is. Le sem tagadhatnád Alexa!
    Talán OFF-nak fogod minősíteni, de igazán érdekelne, milyen viszonyt ápolsz te a kocsonyával?
    Itt van az ideje, és -minek is tagadnám- kimondottan érdekel az álláspontod...))

    VálaszTörlés
  3. Imádom a tésztákat a tagliatellét különösen. A gyűrűs tuskógombát nem ismerem, de csiperkével is el tudom képzelni milyen finom lenne :)

    VálaszTörlés
  4. Chriesi: ... ha Te mondod! :)
    Én meg nálad nézelődök szívesen! Istenieket főzöl!

    PiperPerabo: Isteni volt ez a tészta, ha kapsz ilyen gombát, akkor feltétlenül kóstold meg!

    Imádom a kocsonyát, de csak én eszem a családból (nem ez az egyetlen étel:)) viszont éppúgy nagy kedvem lelem a főzésében, mint a húsleves főzésben. Úgyhogy isteni ötletet adtál, főzök egy adag kocsonyát, ahogyan én szeretem ...:))

    Igyekszem ünnep előtt be is mutatni! :)

    Már kicsit én is unom magamat, hogy állandóan ezen siránkozom, de úgy 40 ételem van lefőzve, ami nincs még szerkesztve ...
    Minden nap főzök, gyakran többfélét is, egy-két- három bejegyzésnél többet emellett nem vagyok képes naponta megszerkeszteni ...
    Nem akarok leadni abból, ami miatt a törzsolvasóim itt vannak ... az anekdotákból, a gondolatokból és a fázisfotókból. Ha nem így szerkeszteném a blogot, akkor naponta 10 bejegyzést is vidáman megszerkesztenék ...

    VálaszTörlés
  5. Alexa!
    Ne add fel az elveidet és engedményeket sem tegyél!
    Mi, akik idejárunk, éppen azt szeretjük -remélem nem tévedek!- benned, amiben különbözöl.
    A fotók! És a hangulat, meg a malacfarkas karalábéleves....hahhh..))
    Lássuk azt a kocsonyát!

    VálaszTörlés
  6. PiperPerabo: ... mint fogadatlan prókátor, közvetíteném feléd Nevamesza Váncsával megegyező szofisztikált álláspontját: "kocsonya a disznónak egy végső koncentráltságú kivonata, éteri esszenciája, a kocsonyában a disznó platóni ideáját ragadjuk meg, a kocsonya az asztrális síkra emelkedő, téren és időn kívüli, elvont és örök disznóság földi visszfénye, vagy ami tetszik."
    Na, én -néhány nap múlva liba aprólékból (nyaka, szárnytöve, lábája) és marha lábszárból készítem - nem először... :) Persze a készültéhez szükséges hozzávalók sem mellékesek...
    De számodra Nevamesza válasza és kocsonyára vonatkozó egyedi szakácsvénye legyen a mérvadóóóó!... :)

    VálaszTörlés
  7. …jaaaajjj! Most látom, Gabojszánál is szerepel a Váncsa idézet… Nem, nem onnan „loptam”, nekem már megvan 2007. februárjától a Mester episztemológiai értekezésének 14. elmélkedése, sőőőttt!, az ezt megelőző Makrobiotika címen jegyzett (ÉS 1985. nov. 29.) kisesszéje is, eredeti „kiszerelésben”. (gyűjtöttem és beköttettem az ÉS számait).
    Hajdanán Robin Food a saját blogjára felrakta néhány küldeményem, „BB” címke alatt…http://robinfood.blogspot.com/2007/10/kocsonya.html

    VálaszTörlés
  8. PiperPerabo: Természetesen, én csak így tudom, így szeretem, és így akarom folytatni a munkát, nekem az igazi élvezet az, hogy együtt főzzünk! Bevallom, mesélni is szeretek! :)))

    Gyakran bosszant az időhiány, az lenne az ideális, ha minden elkészült ételt azonnal meg is szerkesztenék ... de egyrészt a családot etetni kell, másrészt egyfolytában jönnek az ötletek, ihletek, így a megjelentetés néha csak napok vagy hetek múlva következik be.

    De! ma már agyban rákészültem a kocsonyára, holnap bevásárolok hozzá és hamarosan jelentkezem az általam kedvelt verzióval! :))

    VálaszTörlés
  9. Spájzcetli: Fogalmam sincsen, hogy mitől riadtál meg ennyire, de nyugodj meg! Szerintem nem csak ketten vagytok, akik Váncsát olvasnak, vagy tőle idéznek ... :))

    A saját kocsonya verziómat pedig hamarosan itt remegtetem ... :)))

    VálaszTörlés
  10. Nos, igen!!
    "Hamarosan itt remegtetem."
    Ezt várom(juk).
    Go!!!!

    VálaszTörlés
  11. Ez a teszta nagyon jol nez ki!
    De kicsit odzkodom az ilyen apro erdei gombaktol. Tudod miert? Mert neha lehetetlen kimosni beloluk a homokot. A gombara amugy is azt irjak, nem mossuk oket. De ha egyszer muszaj? De meg igy is volt, hogy a kukaban vegezte valamilyen szegfugombas vagy apro rokagombas kajam, mert tobbszori tisztitas utan is ropogott a fogunk alatt :o/

    VálaszTörlés
  12. PiperPerabo: Megkezdődött a visszaszámlálás! :))

    Attilajukkája: Ahogyan írtam, apró, bimbós gombákat kaptam. Akkor van gond, ha jobban ki van nyílva a gomba és ha nem olyan friss.

    Erről olyan csodásan lepergett a föld, a homok, a víz, hogy még magam is elcsodálkoztam! Úgyhogy ettől a gombától ne tarts, ha frissen, bimbósan veszed! :)

    VálaszTörlés
  13. Alexa Christi

    Bimbosan? Amit a kepen latok, azok teljesen kifejlett, redos gombak.
    Talan azon is mulik, milyen talajrol szedik oket (?). Vagy hogy esett-e meg az eso kibujasuk utan, mert az felveri a talajrol a foldet. Nem tudom, de a kepen tenyleg nagyon szepek es tisztak a gombafejek.

    VálaszTörlés
  14. ... voltak tenyérnyi, teljesen kinyílt gombák, de ahogyan írtam a posztban, a kisebb, bimbósabb gombákat "beszélte" rám ... néhány meg van nyílva, de még így is a bimbós kategóriába tartoznak!
    A kinyíltak olyanok, mint forgószélben az esernyő! :)))

    VálaszTörlés
  15. Alexa Christi

    OK! Meggyoztel :o)
    Az esernyos hasonlat is szep volt.

    VálaszTörlés
  16. Nagy öröm, hogy találtam egy kreatív tuskógomba receptet.
    Itt állok egy nagy adag tuskógombával, tegnap levest csináltam belőle, /marhajó volt/, ma ezt a receptet néztem ki.
    De még mindig marad belőle. A 25 perces párolás után kis adagokban lefagyasztom. Jól jön ez még majd télen a marha- és disznósültekhez... Pompás gomba.
    A blog nagyszerű, köszönöm az ötleteket. Na és a stílus... Feldobja a napomat!

    VálaszTörlés
  17. Amikor a gomba még pici, zsenge, felhasználhato a szára? Nem a kesobbi fássága ami miatt nem javasolják?

    VálaszTörlés
  18. Amikor a gomba még pici, zsenge, felhasználhato a szára? Nem a kesobbi fássága ami miatt nem javasolják?

    VálaszTörlés
  19. Amikor a gomba még pici, zsenge, felhasználhato a szára? Nem a kesobbi fássága ami miatt nem javasolják?

    VálaszTörlés
  20. Amikor a gomba még pici, zsenge, felhasználhato a szára? Nem a kesobbi fássága ami miatt nem javasolják?

    VálaszTörlés
  21. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  22. Amikor a gomba még pici, zsenge, felhasználhato a szára? Nem a kesobbi fássága ami miatt nem javasolják?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szárát ne használjátok csak a kalapot,mikór előjön ez a fajta gomba fiatalon keményebbek a kalapok olyankór leginkább még vegyes kissebb nagyobb gombák láthatok a csoportos megjelenésben, a recept isteni fini🤗

      Törlés
  23. Kedves Christi, ma gombászni támadt kedvem, mit ad isten, pont gyűrűs tuskógomba volt többségben az erdőben :)
    Elkészítettem recepted/ajánlasod alapján ezt a szószt/ragut, isteni lett!
    Nem tudom olvasod e, él e még a blog, ez a recept úgy 10-11 éve került oda..
    Mindenesetre köszi, és minden jót! Marcsi

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails