Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. május 30., szerda

Tonhalsaláta





Előre bocsátom, hogy nem ez a sztenderd tonhalsaláta itthon.
A sztenderd tonhalsaláta egyszerű receptjét Thaiföldről, mégpedig Samui szigetén a Golden Sands hotel éttermének kínálatából honosítottam, és szinte mindig ugyanúgy készítem.
Jégsaláta, paradicsom, édes hagyma, főtt tojás, olajos tonhaltörzs darabok, melyet hol retek, hol zöldpaprika darabokkal szoktam kiegészíteni. Egyszerű, nagyszerű.
Többször nyaraltunk már ebben a szállodában, a déli hőségben mindig csak egy Tom Yam Goong levesre vagy egy ilyen tonhalsalátára neveztünk be az étteremben.
A tonhalkrémet sem szoktam túlbonyolítani, abba az édes hagymán kívül fokhagyma és kapribogyó is kerül, egy kis krémesítő anyag mellett, ami vagy tejföl, vagy mascarpone:

Karcsúsítás élvezettel – finom tonhalpástétom vajretek szeleteken tálalva


„Piros”, csípős pizza az uraknak, tonhalas, „bézs-lila” pizza a hölgyeknek



Ez most egy rendhagyó tonhalsaláta, de biztosan nem utoljára került a tányéromra. Maradék zöldségeket használtam hozzá, rukolát és háromféle színű kaliforniai paprikát, és most a hagymát el is hagytam. Női megérzés volt, és nem bántam meg.

Tanyasi tojást főztem keményre, szeletelővel 6 cikkre szeltem. A Szega Foods receptversenyre készült ételeim kellékeiből volt a maradék rukola, a kaliforniai paprika és még egy adag bazsalikomos vinaigrette:

Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre


Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével – a Szega Foods kreatív receptversenyre


Omlós borjúbélszín és grillezett kecskesajt falatok mediterrán salátaágyon – a Szega Foods kreatív receptversenyre






Mélytányérba rukolát halmoztam, megszórtam a színes paprika darabokkal, meglocsoltam a bazsalikomos vinaigrettel. Elhelyezetem rajta a tojás cikkeket és a tonhaltörzs kupacokat, meglocsoltam a tonhal visszamaradt olajával, majd megszórtam kapribogyóval. Frissen őrölt borssal meg lehet szórni, de ez ízlés kérdése.
Mit mondjak? Nagyon, de nagyon finom, egyszerű, és nagyszerű maradékhasznosító saláta volt.

Hozzávalók 1 adaghoz:

4 dkg rukola
¼ cikk sárga, piros, zöld kaliforniai paprika
1 evőkanál bazsalikomos vinaigrette
1 db főtt tojás
1 kis doboz (8 dkg) Rio mare tonhaltörzs növényi olajban
10 darab kapribogyó



2 megjegyzés:

  1. Nem tudom eldönteni, hogy miért irigyellek jobban, azért, mert az általam igen kedvelt tonhalat készítetted el a minap ebben a remek salátában, vagy azért, mert Thaiföldön ettél ilyet...:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a tonhalat és így salátának kimondottan imádom. Thaiföld meg, hát tudod? :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails