Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 19., hétfő

Leveles pogácsa alaprecept – a legfinomabb


Elsők között kötöttem csokorba a 10 legjobb receptemet bemutató sorozatomban a leveles pogácsáimat:

10 + 1 legjobb leveles pogácsa


Úgy vagyok a leveles pogácsával is, mint a kovászos kenyérrel és pizza tésztával, hogy egyszer csak a fejembe vettem, hogy megsütöm a lehető legtökéletesebbet belőle.
Mióta kikísérleteztem ezt a receptet, csak akkor térek el tőle, ha valamiből nincs olyan vagy annyi itthon, mint szükséges hozzá Érdemes kipróbálni sajtokkal, tepertővel, fűszernövényekkel, magvakkal dúsítva. Föntebb adtam rá néhány jól bevált ötletet! :)

Az aktualitását az alaprecept közzétételének az adta, hogy mostanában is számtalan alkalommal sütöttem például vendégség vagy gyermek összejövetel kapcsán és igen nagy sikert aratott. Többen is kérték a receptet, gondoltam közzé teszem az alapreceptet, amire tudok hivatkozni, ha elő kell húzni a "mellényzsebből".

Hozzávalók 80 db kisebb vagy 40 db közepes pogácsához:

50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő (ha nem szeretnénk, hogy eldőljön, akkor 2 dkg élesztő is elég, de én az eldőlős híve vagyok)
1 dl tej
3 dl zsíros tejföl 
8 dkg minimum 80 %-os vaj
3 teáskanál só
1 teáskanál porcukor
2 tojássárgája

A dagasztáshoz kevés olaj.
A hajtogatáshoz 5 dkg olvasztott vaj, a kenéshez egy tojásfehérje felverve.

Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, kivétel a tej, amit meg kell csöppet langyosítani.
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük és 10 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát, de még nem dagasztjuk meg behatóan. Lágy, ragacsos tésztát kapunk, amit szilikon fejű lapáttal kaparjunk fel a dagasztótálból és nagyon vékonyan kenjük körbe a tésztát olajjal (csorgassunk rá keveset és kenjük szét).
10 perc múlva könnyedén dagasszuk meg, addig, amíg el nem kezd a tészta ragadni a kezünkhöz. Ekkorra szép sima és bársonyos lesz a tészta.
Kelesszük szobahőmérsékleten 40 percig, majd nyújtsuk ki 1- 1,5 cm magasra és kenjük meg a vaj harmadával.
Hajtogassuk meg enyhén lisztes felületen: fentről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra, balról jobbra. Takarjuk le ruhával és 30 perc múlva újra nyújtsuk ki és hajtogassuk, majd kenjük meg a harmadrésznyi olvasztott vajjal. 30 perc múlva ismét nyújtsuk ki és hajtogassuk és kenjük meg.
30 perc múlva nyújtsuk ki 2 cm magasra, rácsozzuk be a felületét éles, széles pengéjű késsel, majd kenjük meg a felvert tojásfehérjével.
(Azért szeretem a tojásfehérjét ehhez a pogácsához, mert egyrészt ez van kimaradva, másrészt ettől a pogácsa teteje ropog, amikor kisül. Belül lágy, foszlós és leveles a tészta, mégis finoman ropog a pogácsa. Mennyei! :)

Szaggassuk ki a pogácsákat 4 vagy 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval és rendezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Kétféleképpen is szoktam sütni. Amikor minden pogácsát kiszaggattam, akkor az első tepsi pogácsát a hideg sütőbe tolom, és a 200 C fokos hőmérséklet elérésétől számított 10-12 percig sütöm. A többi tepsi pogácsát 200 C fokon 15 percig. Ha nagyon pirulának a pogácsák, akkor 190 C fokra lehet mérsékelni a hőt.
A másik verzió, amikor 30 percig kelesztem az első tepsi pogácsát és ekkor tolom be a 200 C fokra előmelegített sütőbe.

Frissen, melegen a legfinomabb, de ez a pogácsa másnapra is friss marad dobozban, vagy fóliával lefedve tárolva. Harmadnap pedig forró levegőn átmelegítve vetekszik a frissen kisült pogácsával.

Még soha nem sütöttem így „pucéran”, a hajtogatásoknál bőven megszóróm finomra reszelt sajttal, illetve amikor lekentem a berácsozott tésztát, akkor is megszórom bőven durvára vagy finomra reszelt sajttal és utána szaggatom ki.
Ha sajtos leveles pogácsát sütök, szinte soha nem hagyom ki belőle a füstölt sajtot. Igazából a legfinomabb szerintem, amikor a hajtogatásnál füstölt sajtot, a szóráshoz pedig valamilyen más, nem füstölt, de jól olvadó, jó ízű sajtot használunk: gouda, edami, ementáli stb.
Füstölt sajtot ne használjunk a szóráshoz, azaz a pogácsa tetejére, mert hamar megég!

Hajtogatásnál lehet fűszerezni frissen őrölt borssal és/vagy köménnyel, illetve füstös vagy édes fűszerpaprikával.
Ritkán keverek bármit a pogácsa tésztájába, nehogy elnehezítse. Inkább a hajtogatásoknál kenem meg vagy szórom meg az éppen aktuális ízesítőkkel.
A tetejét meg lehet szórni magvakkal is.

Fogadja mindenki szeretettel az eldőlős leveles pogácsa receptemet! Hiszem, hogy senki nem fog csalódni benne! 



6 megjegyzés:

  1. ooo ez igen jonak tunik. sztem a jovo heten meg is csinalom de eselyes hogy vaj helyett kacsazsirral *_*
    koszi a receptet! (meg ugy altalaban az egesz blogodat, nagyon szeretem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Kicsit kevesebb zsírt tegyél bele, hogy ne legyen "súlyos", olyan 6 dkg-ot. Én is szoktam a vajat libazsírra váltani, van ilyen verzió is a blogon, úgyhogy csak süsd meg kacsazsírral, mert isteni lesz!
      Majd számolj be, jó? :)

      Törlés
  2. Ilyen pogácsareceptet keresek már egy ideje, de krumplisan... Nem sütötted meg esetleg ilyen ízesítéssel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem, de írtam már át kenyér és lángos receptet is krumplisra. Illetve már én is kacérkodtam vele, mert a krumpli jót tesz nagyon a pogácsa tésztának. Úgyhogy, hadd kérjek egy kis türelmet, és írok neked egy krumplis receptet, jó? :)
      Hamarosan jelentkezem vele!

      Törlés
  3. Nagyon-nagyon tökéletes recept!!! Köszönöm a családom nevében :)
    Ma sütöttem meg és csak esszük és esszük... De nem sokáig ahogy elnézem, mert vészesen fogy!Régóta kerestem már a tökéletes pogácsa receptjét, hála Neked most már megvan :))
    Külön köszönet a pontos, precíz leírásért!
    Üdvözlettel:
    Vycus

    VálaszTörlés
  4. http://kepfeltoltes.hu/151220/pog_csa_18_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/151220/vajaspogi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails