Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 14., csütörtök

Ízletes füstölt haltatár szilvásváradi kályhában sült pisztrángból és Északi-tengeri lazacból





Eléggé mohó vagyok, így néha muszáj visszafognom magamat. A szilvásváradi kályhában sült füstölt pisztrángból vehettem volna sokat, de megálljt parancsoltam magamnak.
Már helyben, frissen belakmároztam a pisztrángból, másnap reggel pedig újra megkívántam, így összedobtam belőle egy könnyű reggelit.

Végül, mire az alattomos kis szálkáktól, a bőrétől és a gerinccsonttól megfosztottam a halhúst, addigra pontosan 10 dkg maradt. Mivel a füstölt lazacból is használtam fel a reggelihez, így abból is ugyanannyi, 10 dkg maradt.






Egyszerű haltatárra készültem, de ez nem jelentette azt, hogy ne adjam meg a módját az ételnek.
Bélszínből és halból is különbözőképpen lehet tatárt készíteni, én kedvelem azt a módozatot, amikor készítek hozzá egy egyszerű fűszeres krém alapot.

Jelen esetben 1 tojássárgáját elkevertem 1 teáskanál dijoni mustárral, frissen őrölt borssal, egy kis sóval, egy teáskanál fehér borecettel, és egy fél dl mogyoróolajjal krémet kevertem belőle, hasonlót, mint a majonéz.




Hozzáadtam 1 dkg lecsöpögtetett és összevágott kapribogyót, 1 evőkanál friss citromlevet, 1 teáskanál halszószt, 1 evőkanál apróra vágott snidlinget egy evőkanál olíva olajat, és összekevertem.




A durvára vágott halat ezzel a krémmel és két evőkanál apróra vágott édes lilahagymával kevertem össze. Ha lett volna friss petrezselymem, akkor egy evőkanállal tettem volna bele.

A haltatárt lehűtöttem, és friss pirítóssal tálaltam fel.




Ha valaki még nem próbálkozott hal, vagy lazactatárral, akkor itt az ideje, hogy megtegye, ráadásul a kályhában sült füstölt pisztránggal még sokkal finomabb lett.

Legközelebb csak pisztrángból készítem, és van is már recept ötletem erre.

Szeretem mindig kihangsúlyozni, hogy vegyük észre a magunk körül, pusztán karnyújtásnyira lévő magyar alapanyagokat, melyek gyakran olcsóbbak, ízletesebbek és egyszerűbben beszerezhetőek, és gyorsan elkészíthetőek!

7 megjegyzés:

  1. ...hhúúúúúúúúúúúúúúúú!
    Ezt olvasva-látva földig süllyedtem rókagombás reggelim felkínálása okán!... :((

    VálaszTörlés
  2. Spájzceti: EZT VISSZAUTASÍTOM! A haltatár, nyomába sem ér a rókagomba reggelinek! Annyit ettem belőle, hogy majd szétdurantam:-)))
    Lehet, hogy Neked nem is hagytam beleőle?:-)

    Cserébe felajánlok egy haltatár katonát:-)

    VálaszTörlés
  3. Padparadsa: örülök, hogy tetszik, és tényleg nagyon finom is! Nem is tartott sokáig...:-)

    VálaszTörlés
  4. Nem vagyok mesterszakács

    Ez nagyon jol nez ki! Szinte erzem az illatat. Es az a retekvirag ta'lalas is nagyon jo otlet. Meg akkor is, ha az nem ebben a posztban van :o)
    Nalunk 24-en mindig hideg, egyszeru, bo"jtos kaja van. Csak semmi flanc. Ezert rendszeresen gravlaxot csinalunk :o) De ez a fustolt pisztrang is elnyerte a tetszesemet. Valoszinuleg nem kevernem a kettot, de a maradekokbol (?) erdekes lenne osszedobni egy ilyen tatart.
    Viszont a 25.-e egy nagyobb problema, mert akkor mar komoly ebedet kell foznom. Lesz egy kimeletes haletel (uborkaval toltott nyelvhalfile feher borban sutve, berni martassal), de kell hozza egy husetel is azoknak, akik uuuuutaljak a halat.
    Ugy tortent, hogy egy hete kaptam videkrol egy kb. 10 kg-os csontos karajt. Egyben! Szerintem tobb volt, mint egy meter. Uff. Picit letisztitottam es hat darabban tettem el a melyhutobe. Az egyikbol szivesen keszitenek valamit Karacsonyra. Gondolom, ki fogom csontozni (az jo lesz levesbe), de mit keszitsek abbol a gyonyoru, de szaraz husbol?
    Gyerekkoromban Anyam vekonyra vagta a karajt, kiklopfolta es hirtelen kisutotte. Fokhagymas trutyit kent ra, ugy ta'lalta. Az nagyon jo volt. Van valami otleted egy picit unnepibb verziora? Megkoszonnem :o)

    spajzcetli
    "Cserébe felajánlok egy haltatár katonát"
    Ugyan nem nekem ajanlottad, de en ma mar jobban orulnek egy tatar katonanak hallal :o)))
    De a hus friss es fiatal legyen!

    VálaszTörlés
  5. Nem vagyok mesterszakács

    Kozben rajottem, hogy a blogon csak be kell irni a keresobe a karaj szot es maris is kiad egy csomo receptet :o)

    VálaszTörlés
  6. Attilajukkaja

    Nem rossz ötlet ... :D

    Egyébként ezért készítek összefoglalókat, szélgyüjteményeket, mert nem mindenki használja a keresőt, illetve a kereső sem mindig "jól keres".

    Minden esetre még mindig a legegyszerűbb keresési mód a blogon, ha a keresett kulcsszót beírod a kereső mezőbe ... :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails