Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 2., szombat

Fokhagymás köménymagleves juhsajtos kifli karikákkal - leves vagy gyógyír?




A gyermekeimnek máris sikerül kórságot összeszedni, és hazahozni az iskolából. Torokfájás gyötör bennünket néhány napja.
Egyértelmű volt, hogy ma rántott levest készítek, ahogyan én készítem, az igazi ördögűző. Nem azért, mert sűrű, és meleg, hanem mert a köménymagból és a fokhagymából minél több ízt igyekszem nyerni, minden más pusztán körítés. Vagyis, a rántásnak is igen nagy szerepe van a végső sikerben, de nem a mennyisége, hanem a minősége miatt.
Először a rántást készítem el. Púpozott evőkanál (standard mérőkanalat használok) libazsírban két csapott evőkanál (2 dkg) lisztből világos rántást készítek, lehúzom a tűzről, egy teáskanálnyi házi pirospaprikával elkeverem és 2 kisebb gerezd, zúzott fokhagymát teszek bele. Félreteszem.
Két evőkanál egész köményt és 8-10 gerezd vastagra vágott fokhagymát szárazon, együtt megpirítok. A kömény ne égjen meg, csak éppen pattogjon, a fokhagyma pedig ne kapjon színt. Csak az ízeket és illó olajokat akarjuk előcsalogatni a pirítás által.
Felöntöm 1 liter hideg vízzel, ízesre sózom, fedő alatt, közepes lángon körülbelül 20 percig főzöm.
Amikor már úgy érzem, hogy az ízek átvándoroltak a lébe, akkor átszűröm egy leveses lábasba. Hozzáadok 2-3 dl borjú alaplevet, felforralom, és szűrő segítségével berántom.
A szűrőben kicsit áztatom a zúzott fokhagymát, de csak az ízére van szükségünk, ugyanis ez a kis fokhagyma még ad egy kis plusz, intenzív ízt. A zúzott fokhagymát a szűrővel együtt eltávolítjuk a levesről és a levest felforraljuk.






Kellemesen sós, koncentrált ízű, de híg leves lesz a végeredmény. Önmagában, akár csészében is fogyasztható tea helyett, ha kifejezetten gyógyírként használjuk fel.
Kiflit karikáztam, reszelt manchego sajttal megszórtam és grill programon ropogósra sütöttem. Petrezselymet tépkedtem a kész kifli karikák tetejére.
A leveses tányérba két evőkanál szobahőmérsékletű tejfölt tettem, rámertem a tűzforró levest, és feltálaltam.





Nem volt szükséges sarkalatos változtatásokat eszközölnöm nagymamám receptjéhez képest, talán még intenzívebb ízekkel és kicsit kevesebb rántással készítem el.
Nem kedvelem a levesben ázott pirított kenyeret, vagy zsömlét, a sajtos kifli karikák tökéletesen betöltik a levesbetét funkciót, mellé kínálva is.
Azért készítek csak 4 tányérnyit egyszerre, mert pillanatok alatt, holnap egy új, friss adagot készítek.
Minden, kórházban fekvő, lábadozó barátnőmnek ilyen levest szoktam vinni látogatáskor, számomra meglepő, hogy gyakran hallom azt, hogy mennyire finom ez a leves, egészen más, mint ahogyan más készíti.
Nos, ezt nem tudom, minden esetre vetekszik a frissen főtt tyúkhúslevessel.

7 megjegyzés:

  1. Nevamesz, Te gondolatolvasó vagy! Épp ma mondtam Neoexnek, hogy kíváncsi vagyok, teszel-e fel levesrecepteket. Nem divat mostanában leveseket főzni, pedig lehet finomakat és remekül előkészíti a gyomrot a főétel befogadására és emésztésére.
    Tovább, ahogy írod, egy tányér vagy csésze jó leves gyógyír is egyben.
    A rántott levest szeretjük mi is, Anyukám miatt főként, de ez egy másik történet.
    A Te variációdat is ki fogom próbálni.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Beus:
    Múlt hét végén is főztem levest, és mostmár egyre több leves lesz "az étlapon", ősztől tavasz végéig főzök több levest.
    Képzeld, nagyon beteg lettem, annyira fáj a fejem, hogy mozdulni is alig bírok. Alig bírtam megfőzni.
    DE reggel már olvastalak:-))) és nagyon tetszett, csak most nem vagyok annyira humorom nál, hogy ilyen sz..ul vagyok, ezért nem kommenteltem. Nagyon, nagyon jó megint amit írtál!
    Viszont, találtam még egy kvíz képet hétfőre, majd HSZSK-nál kihirdetem, hogy készüljön mindenki az újabb fordulóra:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nevamesz, gyógyulást kívánok, gyorsan és teljesen!

    VálaszTörlés
  4. Remélem, már gyógyulgatsz!?

    VálaszTörlés
  5. Beus: sajnos tegnap volt a csúcspont:-((
    Nagyon rosszul voltam. Rebekeát sem engedtem el még ma suliba, én pedig elmegyek orvoshoz.
    Viszont ma játszunk, és bejegyzésem is lesz!

    Van mit bepótolnom:-)))

    VálaszTörlés
  6. Nevamesz, nagyon aranyos vagy, hogy így elkényeztetsz bennünket, de szerintem Jukkával és Spájzcetlivel együtt parancsba fogjuk adni, hogy tessék pihenni és kifeküdni a betegséget!
    Ez nem játék, itt vagyunk, nem szaladunk el - gondolom senki, aki szeret Téged és az oldaladat.
    Úgyhogy nyugi és gyógyulj meg!!!

    VálaszTörlés
  7. ...(péntek du.-tól ez időpontig nem voltam net-közelben)...
    ...nagyon remélem, egyik hozzádtartozód szerető aggodalomtól fűtött határozottsága ágyban tartott, mézes herba-főzetekkel kényeztetett, a háztartás gondját erős vállaira vette, és körülötted óvón sündörögve "gyönyörű terhem"-nek nevezett -gondolatban... (az érzelgős, szerető férfiszívek már csak ilyen szemérmetesek :))...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails