Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 20., csütörtök

Klasszikus hamburger és klasszikus hamburger zsemle






Szerintem valami ilyesmi az emberi fogyasztásra alkalmas hamburger. Frissen kisült házi zsömléből készül, friss zöldségekkel, házi öntettel, és saját készítésű húspogácsával.
A húspogácsát még a nyáron készítettem, két-három kiló marhaszínhúsból, apróra vágott vöröshagyma (kb. 2 nagy fej), só, bors, és darált házi pirospaprika (2 evőkanál) hozzáadásával.
A darálómhoz kaptam egy fasírt formázót, ezzel szoktam 10-12 dkg-os húspogácsákat formázni. Külön-külön fóliába csomagolva a fagyasztóban tartom, és felhasználás előtt félig hagyom felengedni. Lehetne a húspogácsát tovább ízesíteni fűszerekkel, de nekünk ez az ízesítés elégséges, tökéletes.




A zsömle készítésénél a szendvicskenyerem jól bevált tésztáját vettem alapul. A zsömlék kisebbek, mint a szendvicskenyerek, így 40 dkg kenyérlisztből készítettem el a tésztát 8 zsömléhez.

40 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 dl langyos tejben elmorzsolt 1,5 dkg élesztő egy teáskanál cukorral megfuttatva, 5 dkg olvasztott vaj, 2 evőkanál porcukor, fél teáskanál só felhasználásával állítottam össze a tésztát, a lisztet átszitáltam. 10 percig letakarva pihentettem, majd alaposan dagasztottam.
Kb. 50 perc múlva finoman átgyúrtam, rudat formáztam, 8 részre vágtam és végül cipókat formáztam belőle. Letakarva további 40 percig kelesztettem. Megkentem a zsömléket felvert tojással, megszórtam lenmaggal és szezámmaggal, majd 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem.











Közben felszeleteltem a feltéteket, megmostam a salátát. Most paradicsomot, csemegeuborkát, lilahagymát és salátát szántam a szendvicsekbe, szeletelt vörös cheddar sajtot készítettem elő hozzá.






Mézes-mustáros szószt kevertem, 2 dl frissen készült majonézt mustárral és mézzel, valamint egy evőkanál tejföllel kikevertem. Pár csepp citromlével ízesítettem.
A húspogácsát alaposan olajoztam, és kontaktgrillben sütöttem készre.






A zsömle még langyos volt, a hús forró, összeállítottam a szendvicseket és jó étvággyal elfogyasztottuk.







A kisfiam sokat betegeskedik mostanában, eléggé rossz az étvágya, emiatt akartam neki kedvezni ezzel a friss, tápláló, ugyanakkor népszerű tini étellel.

A másik adag zsömlét másnap egy másik formációban használtam fel.

14 megjegyzés:

  1. Az elrettentő ócskaja-univerzum zászlóshajójának újraértelmezése :-)
    Amikor a tengerentúli gyorséttermek (apropó, a "bisztro" is az orosz -!!!- "büisztrá" -ból ered, ami annyit tesz: gyorsan! Állítólag a Párizsba egykor betört kozákoktól származik :-) elkezdtek hozzánk beszivárogni, volt az Oktogonon egy "Wendy's" - no, ott friss paradicsom volt benne kecsöp-lecsöp helyett, maga a hús is jobb volt, miegymás... Szóval legaláb 50%-kal ehetőbb volt, mint a másutt elénkvágott cucc... (Más szó nem illik rá.)
    Nanáhogypersze, a nagyok kinyírták...
    Pedig volt ott magokkal szabadon megszórható friss saláta (csak a salátát kellett a pultnál venni, a magbár szabad volt), meg krumpligerezdek ízesítve, néha töltve. "Potato Wedges" volt a neve.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ebben a hamburgerben nincs kivetni való, de amit másnap készítettem, az még jobban sikerült...már a zsömle felhasználásával.
    A Wendy's- t én is kedveltem, említettem is már az oldalon!
    :)
    Jó, hogy benéztél! Ahogyan az előző posztnál említettem, hiányoztál!
    :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, NeVaMeSz - de mostanság csak "lopott perceim" vannak... :-( de azért :-)

    VálaszTörlés
  4. Mormogi Papa: Ide lophatsz egy kicsit többet is!
    :)
    Alkotói válságban vagyok (bár számtalan elkészült ételem nincs még szerkesztve ),képtelen vagyok összehangolni a családom kívánságait azzal, amit én szeretnék... :(
    Ilyenkor mi van!?...
    Még itt ülök a hétvégi bevásárlás helyett, és lapozgatom a "szakácskönyvemet"...:)

    VálaszTörlés
  5. A zsömle receptje után jogdíjat kéne szedned.
    Hála érte és köszönet.Pontosan olyan lett
    mint száz éve még a McDonalds előtt itt enni lehetett.

    VálaszTörlés
  6. Stegal: Köszönöm, különösen azt, hogy visszajeleztél. Ez számomra a legkedvesebb fizetség.

    VálaszTörlés
  7. ...marhahús pogiba nem kell tojás?:)

    VálaszTörlés
  8. Edit: Hamburgerhez sohasem használok tojást, csak a klasszikus fasírthoz.
    Nem régen készítettem fasírtburgert, nézz bele a receptbe, mert érdemes! :)
    Ott sem használtam a (sertés)húspogácsához tojást.

    Ha van kedved, a fasírt receptjeimbe is nézz bele, többféleképpen is készítem ...

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen:)! Megcsináltam a hamburgereket, osztatlan sikert aratva gyermekeim körében, úgyhogy ezt a receptet is nagyon köszönöm!:)
    Ma érkezik öntöttvas wok-om is, úgyhogy csodálatos kenyér receptjeidet is teljesen a te útmutatásaid szerint készíthetem ezután!:)

    VálaszTörlés
  10. Ma megsütöttem én is a hamburgerzsömléket, csak ott rontottam el, hogy 4-et is tettem egymás mellé a tepsibe, mert olyan kicsik voltak, hogy álmomban sem gondoltam volna, hogy azok valaha össze fognak érni.... hát bizony összeértek és így inkább szendvicskenyér alakjuk lett, mintsem zsömle. De legközelebb már biztosan nem hitetlenkedek és lesz legközelebb mert az íze és az állaga is isteni lett, sokkal jobban fogyott a vártnál! =)

    Köszönet a receptért! =)

    Üdv
    Judit

    VálaszTörlés
  11. Kedves Edit és Judit!

    Köszönöm, és örülök, hogy kipróbáltátok! Nekünk nagyon bejön ez a zsömle, és emberes méretűek sülnek belőle, az biztos! :)

    Judit, gyakorlat teszi a mestert, legközelebb tökélyre fejleszted! :))

    VálaszTörlés
  12. Kedves Alexa,

    kedvenceim közé tartozik az oldalad, a káposztasaláta annyira jó, hogy a családom rendszeresen megrendeli! :)
    Ma megcsináltam a hamburgeredet, a zsömle isteni lett nekem a kenyérsütő gép dagasztotta be :) A húspogácsa reform módra darált pulykahúsból készült és így is isteni finom volt! :)

    Zsu

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm, nagyon finom lett ! Mutatnék képet is, de nem tudok feltenni ide ...

    VálaszTörlés
  14. Köszönet a receptért. Nagyon jó a zsemle recept, nagyon szépek,könnyűek és finomak lettek. A cukor hozzáadásán csökkentettem egy kicsit mert a mi családunknak nem igazán jön be az az édeskés íz amivel amúgy lehet kapni hambi zsömlét. Ezért is próbálkoztam meg a saját készítéssel és megérte!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails