Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 29., szerda

Folytatom a pizza tészta tesztet. Mini pizza fánkocskák, pizza lepény









A pizza tésztám több mint fele műanyag edényben, lezárva pihent a hűtőben. Másnap a maradék tészta felét lisztes felületen kinyújtottam, fánk szaggatóval köröket szaggattam belőle, a lehulló darabokat újra összegyúrtam, és ezt is kiszaggattam.
A paradicsomszósz is bent csücsült a hűtőben, megkentem a pizza fánkocskákat, egyik részére kolbásztölteléket, másik részére paprikás szalámit tettem és reszelt pizza mozarellával megraktam.
Olívaolajjal alaposan befújt, és kukoricaliszttel megszórt tepsire sorakoztattam őket, és alaposan, 220 fokra bemelegített sütőben kisütöttem.
Nagyon szép mini pizza fánkocskákat kaptam, ízletes volt, és ropogós.
A kisfiamnak különösen tetszett, azt mondta, hogy azt szeretné, ha a szülinapi zsúrjára ilyet készítenék:-))












A pizza másnaposan is jól vizsgázott, ahogyan átvette a szobahőmérsékletet, úgy vált egyre engedelmesebbé. Ugyanakkor az én véleményem az, hogy érdemes a hideg tésztát mielőbb a sütésre előkészíteni, mert ekkor már nem jó, ha hagyjuk tovább kelni.

Három napra rá jött a barátnőm a kisfiával hozzánk, vendégségbe. Tartalmas levessel készültem, így a húst befűszereztem, de ezt vacsorára eltettem. Kevésnek ítéltem ebédre, hogy csak leves legyen, így a hűtőben pihenő pizza tészta ugyancsak kapóra jött.

Most kiterítettem az olíva olajjal alaposan befújt, és kukoricaliszttel megszórt tepsin. Mindig annyit nyújtottam rajta, amennyit a tészta engedett.
Még mindig volt tartalék paradicsomszószom, ezzel kentem meg.
Ezek után úgy készítettem elő, mint a kenyérlepényt, apró kockára vágott kolozsvári szalonnát, vékony karikára vágott lilahagymát, és sóval, fokhagymával ízesített tejfölt raktam rá feltétként.








220 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre a pizza lepényt.
A pizza tészta 3 nappal később is nagyon rendesen viselkedett, ízletes és ropogós lett.









Kár, hogy elfogyott a pizza tészta, mert csak most kezdtem belejönni igazán a variálásba.
Úgyhogy legközelebb újra indítom a pizza tészta tesztet, kíváncsi vagyok arra, hogy egy előkészítéssel, hány napig és mennyi formációt tudok létrehozni.

Ha alaposan belegondolunk, akkor fillérekből, egyszeri, körülbelül másfél órás előkészítéssel, három alkalomra készítettem a pizza tésztából ízletes és ötletes ételt.
Ezek szerint csak megéri itthon, házi alapanyagból főzni?


Pizza tészta hozzávalók 8 nagy pizzához:

60 dkg kenyérliszt (BL 80)
40 dkg finomliszt (BL 55)
3 dkg élesztő (ha már reggel bedagasztom a pizza tésztát, akkor csak a fele)
3 dkg porcukor
2,5 dkg só,
10 dkg olívaolaj
60 dkg víz

Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, és kifejezetten nincs szükség meleg helyre, hogy gyorsabban keljen meg a tészta.
Az élesztőt elkeverem a csaphideg vízzel, és a porcukorral. A hozzávalókat először csak alaposan összedolgozom, letakarva 10 percig pihentetem, majd két evőkanál olajjal megkent munkalapon könnyedén átdagasztom. 10 perc múlva újra, olajos felületen dagasztom, csakis könnyed mozdulatokkal. Utána 20 perc múlva, majd 30 perc múlva. Az utolsó dagasztás után 30 percet pihen a tészta, és készen áll a formázásra.

Paradicsommártás:

1 közepes fej fehérhagyma
1 dundi gerezd fokhagyma, vagy 2 db kisebb
6-8 db koktél paradicsom, vagy 2-3 fürtös paradicsom
1 doboz egész, hámozott olasz paradicsom
1 kis üveg/doboz sűrített paradicsom (2 evőkanál)
2 evőkanál olívaolaj
Só, bors, szárított oregano, és bazsalikom
Friss bazsalikom levél

Az átnyomott fokhagymát egy mokkáskanál sóval, a szárított fűszerekkel forró olívaolajban elkeverek, és hozzáadom az apróra vágott fehérhagymát. Megdinsztelem, majd elkeverem a sűrített paradicsommal, utána hozzá adom a héjától megfosztott, kis kockára vágott paradicsomot. A dobozos paradicsomot is rusztikusra zúzom össze, és a levével együtt a mártáshoz adom. Sózom, borsozom, és kisebb lángon 20-30 perc alatt mártássá főzöm. A kisebbre vágott vagy tépkedett friss bazsalikom levelet, csak akkor adom hozzá, amikor leveszem a tűzről.

23 megjegyzés:

  1. Édesek ezek a pici pizzikék,
    azt kiáltják, most-rögtön enni kék:)

    VálaszTörlés
  2. Bea: régebben is sütöttem már kosárkákban mini pizzát, de ez így még finomabb! A kisfiam, az teljesen oda volt érte:-)
    Már ez megérte:-)))

    VálaszTörlés
  3. Elhiszem, hogy tetszik a gyerekeknek :) Szép gyerekkoruk van :)))

    VálaszTörlés
  4. Nem hiszed el, hogy mégis reklamálnak, hogy ezt főzz, azt süss.....holnap sütit sütök, olyan egyszerű, de nagyszerű fajtát, megígértem a kisfiamnak:-)))

    Megihlettél HSZSK-nál egy utolsó kommentre, még elalvás előtt nevettem egy jót az ötleteimen:-)))
    Vizuális vagyok, és elképzeltem a csapatot, ahogyan némafilmet forgat:-DD

    VálaszTörlés
  5. Csak fantáziálj, kell az most nagyon... :)
    Reklamációt meg fogyasztás után nem szabad elfogadni :D

    VálaszTörlés
  6. Jaj... Ez egy újabb "etetős" poszt... Mindig éhesen - és nehezen - megyek el innen :-(

    :-))))

    VálaszTörlés
  7. ex-Hobbiszakács: akkor maradj, én szívesen látlak:-)))

    Készítetem egy isteni zöldségkompozíciót, de "muszáj" volt egy olyan alapanyagot bele tennem, ami nagyon jellemző rám, és szerintem kevesen alkalmaznák ebben a formációban.

    Kíváncsi vagyok, hogy kitalálod-e, hogy mi az, az alapnyag: brokkoli, karfiol, zöldhüvelyű bab, sütőtök, sonkahagyma, fokhagyma, créme fraiche, kecskesajt, fűszerek, ÉS?

    VálaszTörlés
  8. Beus: nem az elfogyasztott étel miatt reklamálnak, hanem, hogy túl hosszú a kívánság lista, hogy mit főzzek.

    Bevallom néha önző vagyok, mert a bőrös sültek, azok az én kedvenceim, a tészták a férjemé, a pizzák a gyerekeké, és mindenki nagy sütis csak én nem:-))

    úgyhogy azért gyakran hajlik magam felé a kezem:-))))

    VálaszTörlés
  9. Nevamesz, én is úgy értettem :) Csak félreérthetően fogalmaztam.
    Szépen alakulgat a blogod :)

    VálaszTörlés
  10. Beus: tuuuuudom, csak még fecsegtem róla még egy kicsit:-))
    most megyek és elolvasom a pálinkás jó reggelt történetet:-)))
    A lányomnak is mondtam, hogy olvasson Téged, és ajánljon a barátainak, mert nagyon élveznék:-)))

    VálaszTörlés
  11. "muszáj volt egy olyan alapanyagot bele tennem, ami nagyon jellemző rám"
    ...Tippem: parányira sült libatepertő, vagy konfitált kacsazúza... (?)

    VálaszTörlés
  12. spájzcetli:-))
    langyos.....nagyon egyszerű összetevő, és valóban nem a vegetáriánus konyha alapköve:-))

    Azért poénkodom rajta ilyen jót, mert a férjem húsmentes ételt kért, és én ezt az összetevőt beletettem, - jótékony házastársi füllentés:-) és nem reklamált, nagyon ízlett neki, és nem kérdezett, rá, hogy mi van még ebben a csőben sült zöldségben?:-)))
    Hanem kétszer is alaposan belakmározott belőle;-)

    VálaszTörlés
  13. Nem vagyok mesterszakács
    Hat en biztosan sos ajokat tettem volna ra,...de felek az inkabb ram lenne jellemzo :o)
    En szalonna kockakra tippelek!
    Ha megsem,....akkor pacal!

    VálaszTörlés
  14. Jukka:-))

    Talált süllyedt!!!!!
    Mindig az első gondolat a jó! És eltaláltad azt is, hogy Neked mivel fogom ajánlani a bejegyzésben, úgyhogy kérlek, hogy lepődj meg majd légy szíves:-DDD

    Most jövök HSZSK-tól, majd nézd meg, hogy ott mit írtam az előbb Neked, mielőtt megnéztem, amit most írtál:-))

    Kezdjük megismerni egymást?:-))))

    VálaszTörlés
  15. Nem vagyok mesterszakács
    Szoval akkor pacal?
    Jaj, csak vicceltem!
    Gyorsan beneztem Skandihoz es nagyon szepen koszonom, amiket irtal :o)))) Tenyleg meghato!

    VálaszTörlés
  16. Nevamesza: -Készítettem egy isteni zöldségkompozíciót, de "muszáj" volt egy olyan alapanyagot bele tennem, ami nagyon jellemző rám-
    ... Amennyiben sózott ajóka vagy szardella volt az ALAPANYAG egyike, akkor szerény személyem egy kesze-kusza gasztro-vakvágány ingoványos terepére lett terelve! :)) (...óóó!, de gyönyörű képzavar!) :))
    Az én csekélyértelmű hasban-gondolkodásom a sózott ajókát, szardellát -a Parmigiano-Reggianohoz, a Grana Padanohoz hasonlóan- FŰSZERNEK, ÍZESÍTŐNEK tekinti...
    ...De azért, örömmel lettem volna a férjed helyében, és nem fukarkodtam volna a feldicsérő jelzőkkel! :))

    VálaszTörlés
  17. spájzcetli: szent igaz, az ajóka nálam is ebbe a kategóriába tartozik, ízesítőként használom, nem alapanyagként.
    Én viszont kolozsvári szalonna kockákkal "dobtam fel", az egyébként önmagában is attraktív zöldség kompozíciót, skorpió vagyok, így a természetemet megtagadni nem tudom:-)) pedig kétszer is visszakoztam, hogy nem kellene alkalmaznom ezt a "csalfintaságot":-))de végül győzött a természetem.

    Végül, engem igazolt az élet, mert észre sem vette a csalafintaságot, és így a zöldség kompozíció a nekem leginkább tetsző formájában és ízvilágában pompázott a tányéromon.

    Annyira jót tett az ételnek a csalafintaság, hogy eszembe jutott Jukka, hogy vajon mivel váltanám ki a jó húsos szalonnát, hogy mégis megkapjam azt a gazdag ízvilágot, ami végül feldobta a zöldségeket, és egyértelmű volt, hogy az bizony a jó öreg sós ajóka, amit pont erre találtak ki szerintem:-)))

    Nos, erről ment a talánykodás, és ez a kerek története:-)

    VálaszTörlés
  18. Nevamesza: ...na, ez van, mikor is női hölgyek diskurálnak és közbefülel egy nem közülük való!...
    - Attilajukkaja írta..: " Hat en biztosan sos ajokat tettem volna ra"
    - Nem vagyok mesterszakács írta..: "Talált süllyedt!!!!!
    Mindig az első gondolat a jó!"

    ...Az elvont gondolkodás nem áll tőlem távol, a logikai bukfenceket is képes vagyok olykor követni, sőt!, zen buddhista koanok befogadása terén sincs szégyellnivalóm!, de amikor a ti önellentmondó verbális bakugrásaitokat kellene követni!... :))

    VálaszTörlés
  19. Spajzcetli

    Kihagytal egy mondatot a diskurzusbol, pedig ott volt a lenyeg. Ha en keszitettem volna, ajokaval izesitem a zoldsegeket,...de valojaban szalonna kockakra tippeltem, mert tudom, Nemmester mennyire kedveli. Erre irta O, hogy "Talált süllyedt!!!!!". Reszben, mert valoban kolozsvari szalonnat hasznalt hozza, masreszt, mert belelat a fejembe es tudja, hogy en ajokat/szardellat hasznaltam volna :o)
    Amugy valoban szoktam fokhagymat + szardellapasztat hasznalni bizonyos zoldsegekhez. A brokkoli vagy a karfiol pl. zabalja ezt a kombinaciot. Oliva olajon megfuttatod mindkettot es ebbe forgatod bele a parolt zoldseget. Mennyei!

    VálaszTörlés
  20. Olyan nehéz megérteni a férfiakat, olyan furcsa logikájuk van... :D

    Ma egy teljesen egyszerű bablevest melegítettem (tegnap főztem) és szilvás gombócot ettünk utána (szomszédasszony jótékonykodott, nem a savanyúságos).
    De már várom, hogy kreatívkodhassak.
    Ezt nem felejtem el Nektek... HELYETTE IS ÍRHATNÉK, DE NEM, KIÜLDÖZTÖK A KONYHÁBA! :)

    VálaszTörlés
  21. Spájzcetli logikájában sincsen hiba, hiszen nem biztos, hogy olvasott/tud minden előzményről.

    Pl. azért ex-Hobbinak tettem fel a kérdést, mert a nyáron a grill ételek kapcsán volt egy diskurzus, hogy én mindenbe szeretek kolozsvári szalonnát tenni, amibe csak lehet. Fel is vetetettem, hogy készítek egyszer egy szalonnás nyársat óriás garnélával:-))
    Jukka étkezési szokásairól sem biztos, hogy minden "beszélgetést" olvasott.

    Így simán gondolhatta azt, amit gondolt, ráadásul, ha jól gondolom, akkor spájzcetli bármennyire kedveli is a kolozsvári szalonnát, ha választania kellene, szerintem első körben sós ajókát használna egy csőben sült zöldséghez:-))

    Viszont, ha azt, ami itt Jukka, Bea, és köztem zajlik beszélgetés azt női logikának nevezzük, ez esetben kivételesen megtisztelőnek tartom, ezt a nem minden összefüggésben csillogó jelzőt:-)))

    Tegnap elaludtam a gép mellett szó szerint, így már nem tudtam reagálni a kis csörtére:-))

    Most írom a mai bejegyzésemet, tegnap elaludtam rajta:-), no nem azért mert uncsi, hanem mert kipurcantam.
    Úgyhogy beszélünk még ma:-D

    VálaszTörlés
  22. Nem vagyok mesterszakács
    Azt a szalonnas bejegyzesedet nem emlekszem, hogy olvastam volna, vagy ha igen, akkor sem onnan tippeltem a kolozsvari szalonnara. Nem nehez eszrevenni az osszes tobbi receptben milyen szivesen hasznalod :o)
    De Spajzcetlinek olvasnia kellett, hogy ha en lennek, ajokat hasznalnek, de az nem annyira rad vallana. Ezert tippeltem a szalonnara. Szegeny inkabb mar meg van itt keveredve, ki mit irt :o)
    De egyben teljesen igaza van, a sos ajokat nem igazan nevezhetjuk alapanyagnak. Inkabb csak izesitonek.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails