Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 17., szerda

50. házassági évforduló és ebéd a Belgában









A múlt hétvégén kimenőt kaptak a családban a szakácsnők, mert nagy eseményt ünnepeltünk. Anyósom és apósom 50. házassági évfordulóját. Ebédre jött össze a szűk család, hogy megüljük ezt a páratlan évfordulót. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen anyósom nagyon hosszú időn keresztül dolgozott együtt Boros László Venesz-díjas mesterszakáccsal, akit mifelénk mindenki a tágabb értelemben vett környék legjobb szakácsaként tart számon. Aki személyesen ismeri tudja, hogy emberi vonatkozásban is páratlan egyéniség. Igencsak határozott, mégis halk szavú és szerény, inkább lenyűgöző tudásával, mintsem önnön sztárolásával hívja fel magára a figyelmet. Különösen manapság ritka jelenség Ő.

A debreceni Belga étterem konyháját nyitás óta Boros László vezeti, így nem volt kétséges, hogy az ünnepi ebédet itt költjük el, ha már nem otthon.

Jómagam is közel 20 éve ismerem Lacit, abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az esküvőnkön is Laci főzött. Mind Lacitól, mind anyósom többi kollégájától nászajándékba kaptuk, hogy a lagzinkon Debrecen legjobb szakácsai főztek és legjobb pincérei szolgáltak fel. Felejthetetlen esküvői vacsora volt, az biztos.

Most egy diszkrét ebéd keretében ünnepeltük meg az „ifjú párt”, természetesen Laci készítette el ételeinket. Kicsit variáltunk is az étlaphoz képest, de nem volt veszélyes. Szerettem volna több ételt is bemutatni a Belga étlapjáról, de a lányom, a férjem és én is ugyanazt rendeltük – a kedvencünket – borjú szűzpecsenyét párizsi kávéház módra. A rozéra sütött borjúbélszín érméket vajon pörgetett szalma zöldségekkel és burgonyafánkkal tálalják, melyet mesés fűszerezésű vajmártással locsolnak körbe.




A kisfiam fűszeres-ropogós csirkeszárnyat kért, de zellerszár helyett krumplipürével.

Anyósom két fél adag csirkemellből készült ételből kapott egy tányéron ízelítőt: mandula forgácsban bundázott és mozzarellával sült változatokat.



Apósom natúr sertés szűzérmét kért kímélő zöldségkörettel.




Az ebédet leveses tálakban felszolgált marhahúsleves nyitotta házi csigatésztával, zöldségekkel és kockázott marhahússal.

Az összejövetelt ünnepi torta zárta, mely párizsi csokoládékrémmel készült.


Nagyszerűek voltak az ételek, mint már megszoktuk Lacitól a Belgában, a kiszolgálás gyors volt és kedves, a terasz pedig nagyon hangulatos. Bensőséges, jó hangulatú családi ünnepnap volt ez az évforduló.













5 megjegyzés:

  1. Boldog házassági évfordulót kívánok az Anyósodéknak!
    Hihetetlen, hogy az 50. volt!Annyira fiatalosak!:-)
    A menü, a torta, a virág, gyönyörűek voltak.
    Ti és a gyerekek is nagyon aranyosak vagytok!:-)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok! Sajnos, ma már ritkán hall az ember ilyen hosszú, együtt töltött évekről...Sok boldogságot, egészséget és még egyszer egy ennyit, kívánok Nekik!

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem először járok nálad. Mindjárt szét is nézek, de előtte hadd jegyzem meg én is, hogy csak néztem, hogy hány évesek lehetnek az ünnepeltek, hogy olyan fiatalos külsővel már 50-iket ünnepeltek a házas éveik számában.
    Nagyon szépen írsz az étteremről, a fotók ugyanazt a pozitív hangulatot támasztják alá.
    Sok boldogságot, egészséget az ünnepelteknek, no meg a család többi tagjának is.

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok én is :-)

    Valóban szép évforduló.

    VálaszTörlés
  5. Sok boldogságot az ünnepelteknek

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails