Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 17., szerda

Ropogós héjú burgonyás házi kenyér, most szalonnasütéshez












Még mindig tesztelem az új sütési technológiát, amire „ráéreztem”. Ezzel a sütési eljárással gyakorlatilag olyan kenyeret tudok sütni sütőben, mintha kemencében sült volna. Dagasztás nélküli kenyeret sütöttem mostanában így fekete olajbogyóval dúsítva, valamint dagasztott fehérkenyeret zöld olajbogyóval. A sűrű, rusztikus dagasztás nélküli kenyér kifejezetten tapashoz és bruschettához készült, a ropogós héjú, de puha, foszlós belű fehér kenyeret pedig szendvicshez sütöttem, melyre bazsalikomos tojássalátát halmoztam.

Ezt a burgonyás kenyeret pedig kifejezetten a délutáni szalonnasütéshez sütöttem, hogy szinte a sütőből kerüljön ki a ropogós, friss kenyér.

Egészen egyszerű összetételű kenyeret dagasztottam az alábbiak szerint:

75 dkg kenyérliszt (BL 80)

20 dkg főtt krumpli hidegen

5,2 dl a krumpli sótlan főzőlevéből 20 C fokon

1,5 dkg élesztő

3 teáskanál finom tengeri só

A krumpli főzőlevét elkevertem az élesztővel és belereszeltem a főtt krumplit. Alaposan elkevertem. A lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem benne a sót, majd hozzáadtam a „krumpli kovászt”. Alaposan összegyúrtam a tésztát, olajat csorgattam rá és lefedve 10 percig pihentettem az első dagasztás előtt.

Olajos felületen könnyedén megdagasztottam. Újra 10 percig pihent. Még egyszer ugyanígy megdagasztottam újabb 10 perc elteltével, majd 30 percig pihentettem szobahőmérsékleten, letakarva. Újra megdagasztottam, majd meghajtogattam (téglalap alakúra paskoltam, fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra) és illesztéssel lefelé visszaraktam a tálba és lefedve pihentettem 30 percig.

Egy 22 cm-es átmérőjű tálat konyharuhával kibéleltem, liszttel alaposan megszórtam. A tésztát cipóformára formáztam és illesztéssel lefelé a tálba raktam az utolsó kelesztéshez. Kb. fél óra múlva előmelegítettem a sütőt 280 C fokra és betettem az öntöttvas wokomat, hogy átforrósodjon. Amikor kb. 50 perce kelt a formázott kenyértészta, akkor a tenyeremre borítottam majd rögtön, illesztéssel lefelé a búzadarával megszórt öntöttvas wokba fordítottam.




Most megvágtam keresztben a tészta felületét, alaposan megspricceltem hideg vízzel a kenyeret és az edény fedelét, amivel befedtem a kenyeret és 50 percig befedve sütöttem 280 C fokon. Két kis cseréptálba hidegvizet öntöttem és két oldalra betettem a sütőbe. 50 perc múlva levettem a fedőt és további 15 percig sütöttem szép barnára, ropogósra.

Rácson hagytam pihenni egy órát, majd megszegtem. A kenyér felső héja puhult valamennyit, a krumpli miatt valamivel kevésbé volt ropogós, mint az alsó héja, de ez szerintem természetes. Gondolom, a keményítő lágyítja. De semmit sem vont le a kenyér élvezeti értékéből, egyszerűen fantasztikus, ízletes, puha, de igazi falusi kenyér belseje lett a kenyeremnek. A héja pedig határozott és ropogós.

Mangalica sós szalonnát és debreceni páros kolbászt sütöttünk késő délután, a sok friss zöldség mellett fantasztikus főszereplője volt a vacsorának a burgonyás házi kenyér.

Azért sütöttem másfélszeres mennyiségből kenyeret, mert másnapra célom volt vele a grillvacsorához. Erről legközelebb mesélek.

15 megjegyzés:

  1. szép, nagyon szép.... a burgonyás kenyerek nagyon jó állagúak mindig.....

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nagyon guszta !! Éhes lettem !!!!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű! és nem csak a kenyér, hanem a szalonnasütés, többi "kelléke" is :)

    VálaszTörlés
  4. Az utolsó mondatodnál az jutott eszembe, hogy így folytatod: de sajnos nem maradt egy morzsa sem:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett a kenyered! A szalonnasütés többi kellékei is nagyon guszták!:-)

    VálaszTörlés
  6. Egészen fel vagyok dobva az új sütési technikának köszönhetően! Sajnos addig tervezgettük, hogy hová tegyük a kemencét a kertben, hogy végül - egyenlőre - kemence nélkül maradtam. A kemencés kenyerek héja csaknem utánozhatatlan, mégis így egészen hasonló héjat tudok "előállítani":) Még van pár "fogás", amit ki fogok próbálni, úgyhogy a kenyér marad terítéken! :))

    Gondaanyu: A résztvevők számát tekintve így is jó volt a huzatunk:) ...ugyanis csak hárman nyársaltunk! :))

    VálaszTörlés
  7. Azt a ropogós mindenit!!! :) De jól néz ki! Ilyen hangulatos környezetben fogyasztva- fenséges!

    VálaszTörlés
  8. Már a kenyér látványa elég volt, hogy megéhezzem :-)
    Pedig most "hízókúrán" vagyunk. Nem kéne, de együtt jár a nyaralással ;-P

    VálaszTörlés
  9. Türelem? Szalonnasütés közben? Amikor a nyál szaporábban csöpög mint a forró, füstízű zsír?

    :-))

    VálaszTörlés
  10. Első próbálkozó2014. május 10. 19:14

    Kedves Alexa Christi!

    Nagyon színvonalas a blogod, köszönöm a sok ötletet. Megpróbáltam ma megsütni ezt a szép burgonyás kenyeret (pontosabban a receptet 'háromnegyedeltem', mert csak annyi alapanyagom volt épp kéznél). Kívülről szép lett, de az íze sajnos nem sikerült - felvágás után nagyon, túlzott erős élesztő illatú és ízű volt a kenyér. Ez az illat már a készítés közben is jellemző volt. Mit ronthattam el? Köszönöm szépen, Attila.

    VálaszTörlés
  11. Első próbálkozó2014. május 10. 20:43

    Közben rájöttem a banális hibámra...elszámoltam az élesztőt :).

    VálaszTörlés
  12. Elkészítettem... dupla mennyiségben. Gondoltam sütök egy jó két kilós kenyeret.
    Aztán menet közben jöttem rá: lejárt az élesztő és nem kel meg...
    No, de hát mit tegyünk már ott a tészta hát kisütöm... Jó lett! Tömény, de jó kenyér lett! :)
    Két kilós egy kilós méretben... hmmm majd vékony szeletet szelek! :)

    VálaszTörlés
  13. Ötször kelesztett kenyér?

    VálaszTörlés
  14. Kedves Alexa Christi!

    Kovászos verziót nem szoktál sütni? Érdekelne annak a recepje, ha van :)
    Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails