Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 18., péntek

A nagy pesto hadművelet




Már hetek óta készültem rá, hogy a bazsalikom ültetvényemet rendesen megritkítom. Már nincs a szabadban, különben lefagyott volna. Szerencsére van alkalmas hely házon belül, úgyhogy nem reménytelen, hogy lesz még bazsalikom szüret nálam.

80%-os ritkítást végeztem, az ágakon hagyva öblítettem át a leveleket, lecsöpögtettem, leszárítottam és csak a leveleket tálba szedtem.

35 dkg levelet sikerült összeszednem. Körülbelül egyharmada lila bazsalikom levél. Dilemmáztam, hogy külön pestot készítsek-e végül feladtam a „különcködést” és vegyesen készítettem el. Nem tudom, hogy biztosan jól tettem-e, mert sokkal intenzívebb ízű pestot kaptam, mint nyáron, amikor kizárólag zöld bazsalikom levelekből készítettem. Illetve a bazsalikom pesto mellett petrezselyem pestot is készítettem. Több nagyszerű ételt is bemutattam már a házilag készült, friss pestoval.


Hozzávalók majdnem egy liter pestohoz:


35 dkg bazsalikom levél

3 dkg fenyőmag (4-5 evőkanál)

5 dl olívaolaj (most spanyolt használtam)

8 nagy gerezd fokhagyma, összesen 4 dkg súlyban

só, frissen őrölt zöldbors

Mivel egy részét, körülbelül a felét lefagyasztottam azonnal, ezért csak a másik felébe került 5 dkg parmigiano reggiano. A napokban jutottam hozzá éppen egy kilós tömbhöz! :)


A leveleket robotgépben a durvára vágott fenyőmaggal és zúzott fokhagymával krémesre turmixoltam, olyan gyorsan, ahogyan csak tudtam. Majd kisebb sugárban hozzáadtam az olajat, folyamatos turmixolás mellett. Végül sóztam, borsoztam.

Amit fagyasztásra szántam azt üvegekbe kanalaztam a maradékhoz pedig hozzáadtam a parmezánt és még egy rövid ideig turmixoltam.






Üvegekbe kanalaztam és azonnal hűtőbe tettem. Már vacsorára készült belőle egy különlegesnek mondható tésztaétel, legközelebb erről mesélek!

Tisztában vagyok vele, hogy mozsárban autentikus elkészíteni, de sajnos annyi időm és erőm nem volt, amennyit elvárt volna tőlem a művelet.


3 megjegyzés:

  1. tudod Te, hogy én most mennyire irígykedem?

    amúgy mesélnél picit a bazsalikom ültetvényedről, s arról hogyan sikerült bazsalikomot nevelj? próbálkoztam, de nekem ki sem bújtak a magocskák. pedig volt lila is.
    amiket cserépben vettem boltban, azok nagyrésze nem is akart a konyhámban belekezdeni a túlélő hadműveletbe.

    szóval ha kérhetlek, készítesz egy hogyan készítsünk bazsalikom ültetvényt bejegyzést?

    VálaszTörlés
  2. :)) Igaz nem idegen számomra a kertészkedés, mert gyermekkoromban igen gyakran műveltem, de nem vagyok azért profi ... ahhoz képest, hogy ez az első év, első próbálkozás, hogy magról neveljek fűszernövényeket, nem panaszkodom! Többjük, még mindig virít, már a lakásban ...:)

    Az új telepítésnek úgyis csak március-május között lehet nekikezdeni, mi lenne, ha vennék magot és és akkor készítenék a keltetésről egy sorozatot?

    Persze beharangoznám és együtt keltetnénk ... ahogyan a kovász élete sorozatomnál ... mit szólsz hozzá?!

    VálaszTörlés
  3. hmmm....benne vagyok. mert nincs az a bazsalikom mennyiség amit ne bírnánk elpusztítani.
    remélem nem szalasztom el az akciódat.
    és előre is köszönöm.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails