Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. június 25., hétfő

Kovászos baguette – természetes kovásszal, természetesen. Baguette formázási útmutatóval.








Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy kifejezzem, mennyire boldoggá tesz, hogy még többen neveltek természetes kovászt az útmutatásaim alapján és süttök belőle csodásabbnál csodásabb kenyereket!
Mind, mind arról jeleztek vissza, hogy természetes kovásszal sütött kenyér íze az igazi békebeli kenyér íz. Summázhatom, hogy nem volt hiábavaló ennyit kampányolnom a módszer és a természetes kovász mellett.

Nyáridőben kevesebb kenyeret sütök, hiszen a könnyű, zöldséges ételek veszik át ilyenkor a főszerepet, illetve a sütőt begyújtani is kevesebbszer akaródzik. Mivel a kovászaim ott csücsülnek a hűtőm mélyében, amikor meggondolom magamat, illetve helyzet adódik, hogy kenyeret süssek, előveszek egy adag kovászt, és már akár másnap süthetek belőle kenyeret.
Szerintem az egyik leglényegesebb felismerésem a kovász nevelésével és tartásával kapcsolatban, a tárolással és élesztéssel kapcsolatos tapasztalataim és végkövetkeztetéseim.

A Vidék íze magazin felkérésére a békebeli kovászos kenyerem bemutatásával készültem. Ha már egy vekni kenyeret sütök, akkor gondoltam, hogy itt az idő, hogy egy újabb kenyérféleséget is kipróbáljak természetes kovászból. Ez a bagett.

A kenyértészta és az előkészítés a békebeli kovászos kenyerem mintájára történt, mindössze nem egy, hanem két adag tésztát dagasztottam be. Amikor a kenyértésztát kettévettem a veknihez és a bagettekhez, akkor az egyik részből egyszerűen bagetteket formáztam.

Olyan rengeteg magyar gasztroblog létezik már és köztük sok a sütéssel, kenyérsütéssel (is) foglalkozó, mégis David Lebovitz-nál akadtam rá egy megfelelő videóra a formázással kapcsolatban.
Nincs bagett sütőformám, de a videó ennek kiküszöbölésére is megfelelő útmutatással élt, így nem jelentett gondot a formázás és az utolsó kelesztés.
Ajánlom megtekintésre a videót, ahelyett, hogy hosszasan magyaráznám a formázást, hiszen roppant egyszerű, ha követjük a videó instrukcióit.
Egy adag kenyértésztából 3 bagettet formáztam, hiszen szem előtt kellett tartanom a fedeles tepsim méretét, de még így is szorosan fértek el. A tepsi mérete nem hagyta, hogy hegyes bagett végeket formázzak, de így is  mutatósak lettek..
Az utolsó kelesztés után a fedeles tepsimbe helyeztem át a megformázott és megkelt bagetteket, megspricceltem hideg vízzel őket és a tepsi fedelét, lefedtem a megspriccelt fedelével, majd a forró sütőbe toltam középső bordamagasságra.
A sütésnél nagyjából a gyökérkenyereim sütési technológiáját követtem, 250 C fokra előmelegített sütőben 25 percig, majd 190 C fokon 15 percig sütöttem, végig lefedve. 






Ropogós héjú, belül bársonyos és levegős baguetteket kaptam igazi kenyér ízzel. A magazin felkérésére készült tapas jellegű szendvicskrémekkel kínáltam fel a családnak.

A szendvicskrémekről is beszámolok majd, készült mediterrán tepertőkrém, rusztikus kolbászkrém, mascarponés szárított paradicsomkrém és természetesen aioli is. Egyszerűen, nagyszerűen sikerültek a krémek is.




5 megjegyzés:

  1. Nem bírom megállni, hogy le ne jegyezzem: a Bodzás szuperbagettje innen lesett recepttel készül:)))

    VálaszTörlés
  2. Mindegyik kenyeres es pogacsas bejegyzesed szuper! Egyiket biztosan kiprobalom!!!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Alexa!
    Nem szuperek, egyszerűen fantasztikusak a sütéseid!!!!!!!!!!!!!!!! Nem is tudok szavakat találni rá! Én egy 52 éves ffi vagyok és két és fél hónapja sütögetek kovásszal, egyre jobbak lesznek a kenyereim, bagettjeim, ahogy érettebb a kovász!
    Köszönöm, hogy van ez az oldal!!!!!!!!!!!!!
    KG

    VálaszTörlés
  4. Kedves Alexa! 2-3 hete találtam rá az oldaladra, mert nem hagyott nyugodni, hogy nem sikerül a kovászos kenyerem. Nagyon ügyes vagy, tök szépek a kenyereid, péksüteményeid. Azért írok, mert ma végre igazi kenyeret sütöttem, ami a családnak is nagyon ízlett. Köszönöm az iránymutatást, nagyon hasznos🤗

    VálaszTörlés
  5. Kedves Alexa! 2-3 hete találtam rá az oldaladra, mert nem tudtam belenyugodni, hogy nem sikerül kovászos kenyeret sütnöm. Nagyon szépek a kenyereid, péksüteményeid. Azért írok, mert ma végre igazi kenyeret sütöttem, a te iránymutatásoddal. Köszönöm a hasznos tanácsokat ��.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails