Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. június 3., vasárnap

Szalonnás spárgarőzse - babrőzse, színes paprikarőzse




A szezon legfrissebb és legszenzációsabb zöld spárgáját Kézdivásárhelyről Hidegségbe tartva vásároltam.
Hazautazásunk előtti napon késő délután indultunk Kézdivásárhelyről a panzióba, amikor táblán megpillantotta a férjem, hogy friss spárga eladó. Kérdezte, hogy ne álljon-e meg.
A kertészetben árulták helyben a hajnalban szedett friss zöld és vajspárgát, bevallom, nekem a zöld a kedvencem. Csak 1 kg-ot vásároltam, és vizes kéztörlőben, hűtőben tárolva a hazautazásig szállítottam haza a zsenge zöld spárgákat.
Ha belegondolok, hogy mire a zöldséges pultokba kerül a spárga mennyi idő telik el, és hány napig kerül ki a standokra, mire elkel, még így is frissebb állapotában készítettem el másnap az Erdélyben beszerzett spárga készletemet. Mondhatom, első osztályú spárgához jutottam.

Tulajdonképpen sietősen dobtam össze egy finom ebédet a hazaérkezésünk napján, hiszen az út hosszú volt, így volt pakolnivalóm és egyéb más dolgom is.
Sörtésztában sütöttem karajszeleteket melyhez köretként szolgáltak a spárgarőzsék. Éppen csak kattintottam párat, hogy ha úgy adódik, akkor bemutatom ezt a rendkívül finom és egyszerű fogást, hátha valaki még nem ismerné.

Igazából mutattam már be spárga és babrőzsét is az oldalon, mi több, érlelt sonkába csomagolva legutóbb színes paprikarőzsét is:




Pirított zöldségekkel töltött vajas tojáslepény szalonnás spárgarőzsével




Cigánypecsenye - cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrőzsével






Komótosan rozéra sült borjúbélszín érmék grillezett kecskesajttal, színes paprikarőzsével, vargányás burgonya krémpürével



Ötletes, egyszerű, mutatós és nagyon finom lehetőségek, ezért érdemes kipróbálni zöldségszezonban őket.

A zöld spárgát érdemes kiáztatni kicsit, hogy az esetlegesen a rügyekben megbúvó szennyeződést eltávolítsuk. Addig vágjuk vissza a szárát, amíg érezzük, hogy serceg, azaz fás lehet. Én a zsenge zöld spárgát nem hámozom meg.

Pároló betéten mindössze egy-két percig párolom, nem kell túlpárolni, hadd legyen roppanós. Tulajdonképpen olyan zsenge, hogy nyersen is alkalmas volna a fogyasztásra.

Baconba tekertem, szerintem minél nagyobb felületen terítjük el a szalonnát, annál jobb. Mutatósabb, ha csak egy sávban tekerjük be, de a szalonnának idő kell, hogy kiengedje a zsírját és átsüljön, a spárgának pedig nem tesz jót, ha sokáig sül.

Tepsire rendezve 180-200 C fokon néhány percig sülnek a rőzsék, nem érdemes megvárni, míg a spárga el kezd barnulni, esetleg túlsül.




Magában is megállja a helyét egy könnyű ebédre, ezt már csak azért is megemlítem, mert a férjem másnap megkérdezte, hogy nem ehetne-e magában, ebédre. Hús nélkül. Úgyhogy másnap készült még egy adag belőle.

1 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon ott van! Egyből megéheztem - pedig erről eddig még szó sem volt, és még van mit elintéznem elébb :-(
    http://2.bp.blogspot.com/-ddJ3MW5UPSo/T8uW4QGtl3I/AAAAAAAAagw/oKKyfdHcFDU/s1600/004.jpg

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails