Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 9., csütörtök

Retro ételek kicsit másképp: két rakott krumpli, egy eset





Mostanában, ez az utolsó retro kaja, mellyel előhozakodok, ugyanis több, új témakört is indítok. Azért, amikor becsúsznak a retrok, mert becsúsznak:-), akkor természetesen fűzöm tovább a róluk a szót.

Nem ez az első alkalom, amikor egy tálban, kétféle rakott krumplit készítek. Amikor nyavalyog a családom egyik fele, hogy ne legyen benne kolbász, én viszont ragaszkodom hozzá, akkor ilyet készítek.
Azaz nem pont ilyet, mert most az olaszos szakasz, kapott egy kis paradicsomot is, ami azért annyira nem meglepő egy olaszos ízesítésnél:-)
A hagyományos rész, az sem egészen hagyományos, mert én kisebb kockára vágva teszem a kolbászt is és a tojást is a rakott krumpliba. A kolbászt enyhén előpirítom, csak annyira, hogy meginduljon a zsírja. Nekem így ízletesebb.

Az olaszos rész, az vaj alapon kisütött 10 dkg vékony csíkokra vágott bacon szalonna, (ha nagyzolni akarnék, akkor pancetta-t írnék:-), morzsolt bazsalikom (még jobb a friss), ezen üvegesre párolt, 1 fej, apró kockára vágott fehér, vagy lilahagyma.



Most néhány darab koktélparadicsomot is adtam hozzá, melynek lehúztam a héját és összevágtam, és a raguval együtt kicsit sűrűbbre főztem.
Az olaszos rész, még kapott egy kis frissen reszelt parmezánt is, pontosan a rétegek félidejében.


80 dkg héjában főtt, sárga burgonyát nagyon vékony szeletekre karikáztam, a felével, az alaposan kivajazott tálat megraktam, a sorokat enyhén sóztam, borsoztam, majd a töltelékekkel háromszög területen lefedtem.




A magyaros rész: tojás, kolbász, tojás rétegben. 10 dkg jó minőségű paprikás kolbászt, és 5 db főtt tojást használtam fel.
Meglocsoltam a krém kevesebb, mint felével, melyet 4 dl zsíros tejföl, 1 dl sűrű tejszín, 1 tojássárgája, só, bors keverékéből készítettem. Kicsi vajdarabokat is morzsoltam rá.
Ezután befedtem a maradék burgonyával, és meglocsoltam a maradék krémmel.

Sajtot mindig reszelek rá, most éppen eidami került a tetejére, továbbá kevés, morzsolt vaj. Összesen, kb. 5-6 dkg vajat használtam el a tál rakott krumplihoz.

200 fokon, 30 percig, barnulásig sütöttem.



Az a kivételes helyzet állt elő, hogy mindenki a kolbászos részből kért. Akkor meg mondja meg nekem valaki, hogy mi értelme az „újragondolásnak”, ha végül szépen visszatérünk a hagyományos, jól bevált ízekhez?



Utóirat: a rakott krumpli nálam egy kicsit olyan étel, mint a pizza, például legjobb akkor, amikor hűtőt takarítok. A sárgaburgonya, tejszín, tejföl és vaj, elengedhetetlen kellékek, ezen felül számtalan formációban készítettem már, mondhatom, nagyon ízletesen el. Még néhány bevált verziót, a későbbiekben egészen biztosan bemutatok.

30 megjegyzés:

  1. Ajjaj! Kedvem kerekedett egy jo rakott krumplira. Nalam ezen a hetvegen a mangold (utolso szuret?) es a kecskesajt lesznek a nyerok! A tobbit ugyanugy csinalom, mint te. Ja, sok-sok friss salataval!
    Koszonom az otletet.

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük. Kolbászosan, tojással, hagyományosan.
    Nekem van egy trükköm ehhez a rakott krumplihoz. Csak simán rétegezem a kolbász, tojás és krimplikarikákat, nem sütöm elő. Viszont, zsírban üvegesre párolok egy kisebb fej vöröshagymát jó apróra kockázva. Ezt a hagymás zsírt elkeverem a tejföllel és ezzel csorgatom meg a rétegeket. Isteni ízt ad neki. Nálunk is sok fejessalátával, vagy kovászos uborkával fogy a legjobban.
    Egyébként a rakott krumpli tényleg jól variálható - úgy általában a rakott ételek jó hűtőnullázók! :)

    VálaszTörlés
  3. Olyan jó, étvágyhozóan írsz és olyan jók a képek Nevamesz, hogy kedvem lenne AZONNAL nekiállni...
    Tejszínt még nem használtam ennél az ételnél. Ki fogom próbálni, ahogy Duende javaslatát is :)
    Köszönöm, lányok.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a hagymas-csorgatosat en is kiprobalom!

    VálaszTörlés
  5. duende, Attilajukkaja: a hagyma isteni a rakott krumpliba. Van, hogy az egész rakott krumplit csak bacon szalonnával csinálom. Kisütöm a bacont, apróra vágott hagymát teszek bele, van, hogy még friss bazsalikomot, a sűrűjével rakom, a szaftját/zsírját csorgatom a krumplira.
    De vajat mindig teszek hozzá. Vagy a bacon alá, vagy csak úgy, nem hiába a jelem az indaneten Remy, a L'ecsó-ból:-)))

    VálaszTörlés
  6. bocsánat, nem a jelem (az az oviban volt:-) az avatarom:-D

    VálaszTörlés
  7. Igen, a hagyma nagyon jo. Bele is! De most a mangoldos-kecskesajtos verzio tetejere sutes utan is csorgatok egy kis hagymas tejfolt. Eddig altalaban csak sutes elott tettem ra, ami istenien ra is sult. De ettol a friss tejfoltol majd kicsit lagyabb, szaftosabb lesz, szerintem.
    ...En mar nem emlekszem, mi volt a jelem az oviban :o[

    VálaszTörlés
  8. Attilajukkaja: én csak arra, hogy nem szalonna volt a jelem:-DD Lehet, hogy a lekváros csirke? (Nem is tudom, miben volt ez a lekváros csirke?)
    Imádom a kecskesajtot! Most lesznek fogásaim kecskesajttal, szendvicseket csináltam/csinálok most egy sorozathoz:-)
    Nagyon jól hangzik, a mángoldos-kecskesajtos rakottas, remélem részletesen beszámolsz!

    VálaszTörlés
  9. Nem vagyok mesterszakács
    Ez csak azert vicces, mert eppen a heten mondta az egyik ismerosom, hogy olyan sanyaru gyerekkora volt, hogy meg az oviban is szalonna volt a jele!
    Jot nevettem rajta.
    Erre most te emlited ugyanezt, vagyis az ellenkezojet :o)))
    Mik vannak!
    A mangoldos-kecskesajtos kombinaciot nagyon szeretem: akar palacsintaba, akar lasagne-ba, akar krumpliba. A mangoldot hagyman megfonnyasztom, ha kihul osszekeverem a kecskesajttal (juhturo, feta is jo), aztan retegezem a fott krumplival, kemeny tojassal. Tejfollel lazitom, hogy ne legyen szaraz. A tetejere altalaban reszelt gouda sajtos tejfolt ontok. Be a sutobe. Ennyi. Lasagne-ba besamelt hasznalok a tejfol helyett. Aztan sutok hozza halat :o)))) Neeeeem, csak vicceltem! Kovi ubi vagy mas friss salata illik hozza, mert a sajttol eleg robusztus egytaletel lesz belole.

    VálaszTörlés
  10. Attilajukkaja: ez egy szakállas mondás, hogy valaki olyan "egyszerű", hogy még az oviban is szalonna volt a jele:-D Nem ismerted?
    Akkor a leváros csirkét sem:-) Azt hiszem egy Latabár filmben volt a lekváros csirke, de már nem emlékszem pontosan.

    Egyébként köretnek is szoktam rakott krumplit csinálni, formában, akkor inkább csőben sültnek mondhatjuk. Az kitűnő hal mellé is:-D

    Próbáld meg, hogy vajat is teszel bele, higgy nekem, hogy attól, fantasztikusan selymes lesz! Tudod, Remy.....:-D

    VálaszTörlés
  11. Nem vagyok mesterszakács
    A szalonnas dolgot nem ismertem :o)))) A lekvaros csirket mar tobbszor hallottam, de nem tudom, mibol/honnan van.
    Es rendben, teszek a krumpliba vajat is. Remelem, nem lesz tole tul nehez, mert a sajtok is eleg tomenyek! Majd beszamolok ;o)

    VálaszTörlés
  12. Nem egész csirkét, de csirkeszárnyat már sütöttem lekvárosan és oldalast is. Ugyanúgy fűszerezem, mint bármikor, csak a végén kap egy vékony lekvár-réteget. Nagyon finom, csak a sütésnél oda kell figyelni, mert értelemszerűen jobban odakap.
    A lekváros csirkeszárny nagy kedvenc, alig lehet abbahagyni az evését :)

    VálaszTörlés
  13. Bea
    Es a mezes-fokhagymas csirke?
    Garnelarakkal is nagyon finom :o)

    A Pekingi kacsahoz a Hoisin szosz pedig szilvabol keszul.

    VálaszTörlés
  14. Bea: akkor innen a lekváros csirke:-D
    Én is inkább mézzel dolgozom, de ez a lekvár téma sem utolsó:-)

    Most a hercegnő szendvicsekhez készítek egy mascarponés-szilvás krémet, Lorien receptjét veszem alapul. Érdekes lesz a szendvicsvarázs sorozat, csak nincs annyi nap, ahány féle szendvicset fogok készíteni:-D
    A kalsszikusokat már legyártottam, utána jönnek a tematikus szendvicsek!

    A pekingi kacsáról majd egyszer írok egy bejegyzést, csak a másik gépemen vannak a képek. A pekingi élményeim sem voltak semmik:-)

    Ha lesz rá időm, előszedem a képeket, és mesélek az élményeimről, mert nem hétköznapiak.

    A csirkeszárny nálunk is nagy kedvenc, a szakácsolvasókönyvemben szerintem 6-8 féle pácolást biztosan leírtam.
    A gyerekeknek viszont egy egyszerűbb verziót készítek, de az is nagyon fincsi.

    Bea: hogy is van az, a fűszerezés, és milyen lekvár kerül rá? Kíváncsi vagyok, hátha ez lesz a 10. verzió a szalácskönyvemben;-)

    Attilajukkaja: a vajtól nem lesz nehéz, sőt! Higgy nekem. A tejfölhöz pedig tegyél egy kis főzőtejszínt. Ettől lágy, selymes és ízletes lesz. Ha egyszer kipróbálod így, akkor mindig így fogod csinálni.
    Szerintem pont sajtból nem kell túl sokat tenni, rá, csak az íze, és a színe miatt;-)

    VálaszTörlés
  15. "Szerintem pont sajtból nem kell túl sokat tenni, rá"
    Ugy lesz. A jo minosegu kecskesajt raadasul nem is olcso!
    Koszonom a jotanacsokat!

    VálaszTörlés
  16. Nevamesz, nem hiszem, hogy felkerül a variációid közé, mert túl sok a műizé, amit használok. Esetleg átgondolod és megcsinálod "rendes" alapanyagokkal.
    Szóval, pironkodva írom erre az oldalra, hogy a csirkeszárnyakat bekenem a mustár+Piros Arany+kinyomott fokhagyma+olívaolaj keverékével. Óvatosan teszek bele sót, mert az említett anyagok tartalmaznak sót. Amikor ez megvan, akkor házi baracklekvárral kenem be a szárnyakat. A tepsit már nem olajozom ki. Kb. 180 fokon sütöm nagyjából 50 percig, de többször ránézek és forgatom a kis aranyosokat, mert hamar lekapna, ha hagynám :)
    Bocsi, hogy ilyen recepttel csúfítom az oldaladat, de én tényleg nem vagyok mesterszakács, sőt, még háziasszonynak is csak csapnivaló.
    Biztosan még finomabb dijoni mustárral, meg saját készítésű paradicsomos szósszal, de én inkább leülök és írok valamit...
    Szóval kalapom megemelem előttetek :)

    VálaszTörlés
  17. Bea
    Ha EXTRA SZUZ az olivaolajad, akkor mar jo vagy nalam, Baby! :o)))
    A Dijoni mustart a vilagert sem fogjuk kihagyni!!!!
    Off,..de csak egy picit off. Meseltem neked, hogy jartam Dijonban, amikor a mustarultetvenyeket kerestem? Meg kirohogni sem volt erejuk, annyira csodalkoztak rajtam a franciak. Egyszeruen nem ertettek, hogy a Bordeauxi borok, csigak miert nem elegitenek ki engem? Miert, miert? Mert DIJON a mustarjarol hires. Aha, mondtak a dijoni foldmuvesek, ahogy Svajc a csokoladejarol, ugy hires a mi falunk a mustarjarol! Ha-ha-ha! Basszus! Egy vilag omlott bennem ossze. Az angol tea, a dijoni mustar, a svajci es belga csoki,....ezek mind a gyarmatokrol szarmaztatott finomsagok, amiket kisajatitottunk. Mi, europaiak. Es ezt miert nem lattam eddig? Miert hittem, hogy ezek a mieink? Hogy a francba kepzeltem, hogy Dijonban mustart termelnek? Hogy lehettem ennyire buta?
    Na mindegy. Azota picit maskent szemlelem a vilagunkat, magunkat.... Nagyon maskent. Kicsit visszavettem az europai arcombol. Mar ideje volt.

    VálaszTörlés
  18. Attilajukkaja: :-)) Tudod, csapatmunka, mint skandinál (hogy is írta, kvízkommandó?, majd megnézem:-)
    Számítok természetesen az őszinte véleményedre, hogy osztod-e a fransziás vonalat. Amúgy a kevésbé kedvelt nagyanyámról ragadt rám a franciás ételkészítés. Gyermekkoromban ilyeneket főzött, hogy polgármester pecsenye barnamártással és társai... nyilván tőle ered az édes spenót is, csak azt Schenider nagymamám is átvette, mert mi is úgy szerettük.

    Bea: Nem tudsz, Te annyi pirosaranyat és fokhagymakrémet kinyomni, hogy pironkodnod kelljen, vagy rosszul érezned magadat az én oldalamon!:-)
    De! A friss fokhagymát sacc/kb 30 mp megpucolni átnyomni és megsózni. 10 perc múlva kész, a friss, ízletes zéró E fokhagymakrém. A piacokon lehet kapni házias készítésű darált pirospaprikát (a savanyúsnál), az ízhatás ugyanaz (vagy még jobb) és kevesebb a műizé benne, mint a pirosaranyban. Ráadásul rusztikus, így még ízletesebb.
    Csak fél, vagy egyévig eltartható a 10 évvel szemben:-), de legalább évente sétálsz egyet a piacon, és nem fogod tudni megállni, hogy körülnézz, vásárolj, és megfőzd!
    Szerintem ezzel még nem lőttem túl a célon!?:-D

    Abban pedig egyetértek, hogy az első az írás, mert Te abban vagy különleges (nagyon különleges!), DE néha hallgass rám, és észre sem fogod venni, és egyszerű jó kis kajákat, élvezettel fogsz összeütni, műizék nélkül, nagyjából ugyanannyi idő alatt.

    Cserében segítesz nekem az írásban, vagy leszek a múzsád, tudod;-))

    P.S.: amúgy a dijoni mustár tényleg megér egy misét. Én csak főzni használom, a kolbászfélékhez magyar mustárt eszem. Nálam, aki elég gyakran kencélek vele (majonéz, pácolás, ízesítés), hónapokig elég. Szóval.....

    VálaszTörlés
  19. Attilajukkaja: nem egészen értem a dijoni sztorit, bocsi. (lehet, hogy kicsit "kétütemű" vagyok már megint:-DD

    VálaszTörlés
  20. Attilajukkája: Nem extra, mert úgy tudom, extrával nem ajánlatos sütni, mert az nem bírja el a magas hőmérsékletet, azzal csak locsolgatunk :) De ez nem biztos, nem értek annyira hozzá. A dijoni történeten jót mosolyogtam. Hát igen, csalatkozik néha az ember :)
    Mi Fokvárosban kóstoltunk feketeborsot a feketeborsfáról. Erős élmény volt :)
    Nevamesz: Fokhagymát természetesen frissen! Piac nálunk nincs :)))
    Hát persze, azért járok ide, hogy tanuljak Tőled, Tőletek. Van még néhány, szívemnek kedves gasztroblog, de mondhatom, hogy itt a legvidámabb a hangulat és bátran le merem írni, hogy milyen béna háziasszony vagyok.
    Természetesen szívesen segítek, ha tudok :)

    VálaszTörlés
  21. Nem vagyok mesterszakács
    Ha nem ertheto egy sztori, az sohasem az olvaso hibaja!
    En ugy mentem anno dacume Dijonba, hogy azt hittem, ott terem a dijoni mustar. Igen, ennyire buta voltam! Aztan kiderult, hogy azon a videken azt sem tudjak, hogy nez ki a mustar novenye! Ahogy a svajciak vagy a belgak sem tudjak, hogy nez ki egy kakao ultetveny. Megis a Dijoni mustart es a svajci, belga csokit ismerjuk, mert azok hiresek. Miert? Mert ok dolgozzak fel. Behozzak fillerekert az egykori gyarmatokrol az alapanyagot es feldolgozzak. Na jo, ma mar ez egy picit maskent mukodik, de ez a lenyeg. A vilag pedig ugy ismeri meg ezeket a termekeket, mintha ezek valoban franciak vagy belgak lennenek. Ez olyan, mintha mi Sziberiabol importalnank a kaviart es nalunk csomagolnank,...esetleg egy kis indiai sot adnank hozza, utana pedig magyar termekkent csinalnank belole markanevet. Mi magyarok a sajat termekeinket sem tudjuk ugyesen eladni,...de ez egy masik sztori. Az angoloknak vagy a svajciaknak viszont ragyogoan sikerult ez a trukk. Az angol tea mara egy fogalom, pedig a legtobb angol azt sem tudja, hogy fan vagy bokron terem-e a tea. Eletukben nem lattak teacserjet. Nem is lathatnak, hiszen az angol teat Indiaban termesztik.
    Nem tudom. Ugy velem, nincs is poen. A naivitasom lett volna nevetseges, de ma mar inkabb szanalmas tudatlansagnak neveznem. En tenyleg azt hittem, hogy Dijonban mustart termesztenek.

    VálaszTörlés
  22. Bea
    Abszolut igazad van az extra szuzzel kapcsolatban. Azt nem szabad heviteni :o)
    Csak mindig a szilveszteri Radiokabare ugrik be, amelyben Stahl Juditot parodizaltak, aki mindent Exxxxtra szuz olivaolajjal ken ki es ont le, akkor is, amikor nem kell (disznovagas elott pl. a malac hatat is lelocsolja extra szuz olivaolajjal). Kerdezik tole, hogy a talat miert keni ki? Mert ugy nehezebb elmosogatni :o))) Stb.
    A bors egy erdekes noveny! Amikor eloszor lattam, nem ismertem fel a kis furtosket :o)
    Amugy nagyon kedves, amit Nemmesternek irtal!!!!

    VálaszTörlés
  23. Bea: a jó hangulat, és az építő hozzászólások mindig a kommenterek érdeme. A bloggazda, az próbálkozik, de, ha nincs társasága, akkor csak magában beszél(volt már erre példa:-D

    Úgyhogy köszönöm szépen a kedves szavakat, de a Ti érdemetek, hogy itt van jókedv, móka, kacagás:-)

    Megint jön a tanítónénis szöveg, ami pusztán tapasztalati alapon van, amúgy: olajból, zsírból, olívaolajból, mustárból, borsból, és még sorolhatnánk, többfélét érdemes itthon tartani.
    Merthogy az egyszerű napraforgó olaj is nélkülözhetetlen, de nem a salátába.
    Nem attól jó egy szakácsnő, hogy méregdrága dolgokat pacsmagol mindenre, mindenbe.
    Ugyanakkor, ha azt a pár csepp extra a köbön olajat, vagy mustárt megtagadja attól az ételtől (vagy sajtot stb.), akkor viszont nagyságrendekkel gyengébb eredményhez jut.
    Tehát jogos a sima olívaolaj a sütéshez. Az, hogy a hőt hogyan bírja...nos, ha a sima bírja, akkor az extra szűznek is bírnia kell, pusztán oktalan pazarlás extra szűben rántott husit sütni:-D

    Nekem a véleményem, hogy gasztronómia is csaknem tudomány. Szerintem. Végtelenül hosszú tanulmányút, mely során, beszerzed az infokat, megpróbálod megérteni, kipróbálod, és rájössz, hogy érdemes alkalmazni, mert úgy van. És talán fűzöd is tovább, ami egyszer másnak lehet építő újdonság:-)

    Na, ez jó hosszúra sikerült:-D
    (De legalább a saját oladalamon nem "böfög" senki vissza, hogy fosom a szót és offolok:-DDD

    Attilajukkaja: én úgy tudom, hogy ahhoz, hogy a mustár dijoni legyen, ahhoz egy jelentős részét a mustármagnak dijonban kell, hogy előállítsák.
    Onnan származik a mustárelőállítás fele a világban, tehát valószínüleg, sőt lehet, hogy biztosan, importálnak is mustármagot, de termelésnek lennie kell.
    Sok minden a gyarmatokról származik, hiszen nem volt minden őshonos Európában, de én arról olvastam, hogy már a 13.-14. században komoly mustármag termesztés és mustár előállítás folyt dijonban.
    Ezért nem értettem, a sztorit. Dijonban nem jártam, de Bordeauxban is bemutatták a szőlőt is és a feldolgozót is. Szerencsére a végterméket is:-D

    Nem vitatkozni akarok, Isten ments, de mostmár konkrétan érdekelne, hogy mi a valóság mustár ügyben Dijonban.
    Lehet, hogy meghívok szakértőket, spajzcetlit és muskotály küvét, ők lehet, hogy tudják a konkrétumokat.
    A Bűvös szakira is benézek, hogy volt-e már a témák között.

    Amúgy ezt Neked ott konkrétan mondták, hogy nem termelnek mustármagot?

    VálaszTörlés
  24. Nem vagyok mesterszakács
    "biztosan, importálnak is mustármagot, de termelésnek lennie kell"
    En is ebbe a csapdaba estem :o)))
    Ezert peldaloztam az angol teaval es a svajci csokival. Szerinted Nagy Britaniaban hany teaultetveny talalhato? Es a nagy svajci kakoultetvenyekrol hallotal-e mar? Nem? Talan nem veletlenul. A feher ember nagykepusege odaig terjedt, hogy meg el is hisszuk, hogy ezek a "markanevek" valamit is jelentenek.
    Mint irtam, a Dijoni paraszt azt sem tudja, hogy nez ki a mustar novenye. Azon a kliman nem is teremne meg. Viszont finom borokat termelnek es a csigakat is ott erdemes megkostolni. Ha rakerdezel, hogy "Na es a mustar?", akkor ramutatnak egy ceg epuletere es a boltjukra. Ott erdeklodhetsz!
    Te is erdeklodj a Nagyoknal. Kivancsi vagyok, mit mondanak.

    VálaszTörlés
  25. Attilajukkaja: én olvastam valahol, ezért csodálkoztam el. Mostmár tudnunk kell, hogy mi a szín tiszta igazság, engem nagyon érdekel.

    Meghívtam spajzcetlit és muskotály küvét, hogy osszák meg velünk, hogy ők mit tudnak erről.

    Most megint van a Sara Wiener a Paprikán, mintha onnan is emlékeznék a dijoni résznél, hogy volt mustármag ültetvény. Még magyarországon is termesztenek mustármagot, ha jól tudom világosat, a francia az pedig sötét, vagy fekete.
    A wiki is Európából származtat mustármagot, sőt...lehet, hogy ez kamu?
    Mostmár tudni akarom:-))))

    VálaszTörlés
  26. Nem vagyok mesterszakács
    Mostmar en is :o)
    De miert mondtak volna nekem ott, hogy nem termesztenek mustart, ha nem igaz? Ilyen "viccesek" lennenek ezek a dijoniak?

    VálaszTörlés
  27. Nem vagyok mesterszakács
    Ezt olvastam a neten: "A XIV. századra Dijonban alakult ki a mustárkészítés központja. Franciaország ma is megőrizte vezető pozícióját. A világ mustár termelésének több mint fele innen származik." Valoszinuleg tenyleg termelnek ott mustart es engem csak hulyitettek azzal, hogy nem. Egy hetig voltam azon a kornyeken es sok szolot lattam a foldeken, de mustart egy szemet sem. Amikor rakerdeztem, mosolyogva mondtak a helybeliek, hogy azt itt ne is keressek, mert nem termesztenek, hanem behozzak mashonnan. En meg elhittem :o[

    VálaszTörlés
  28. Attilajukkaja: én is olvastam ezt, csak megnyugtatóbb lett volna számomra, ha a termeszteni szót használják a szövegben, mert termelni lehet mustárt import alapanyagból is, nem? Nem is tudom.
    Viszont én olvastam egy másik leíratot, ahol egy másik francia mustárfajtával kapcsolatban (már nem találok vissza az oldalra:-) azt írták, hogy csak akkor számít annak a márkának, ha minimum a 25%-át a mustármagnak konkrétan a helyszínen termesztik, és helyi vizet, stb. használhatnak csak a feldolgozáshoz.

    Én ezért voltam részlegesen szkeptikus, hogy egyáltalán nem termesztenek mustármagot Dijon környékén.

    Egyébként, ha már a szürkemarháról is beszélgettünk, ez lehet, hogy olyan, mint amikor rákérdez az érdeklő külföldi a tudatlan debrecenire: hol lehet itten szürkemarha húst venni? A debreceni: ha, ha, ha szürkemarhát már csak a Hídivásáron mutogatnak......
    És, még csak haragudni sem lehet a tudatlan debrecenire, hiszen ocsó virsliből van kitéve mindenhol 1000 féle, szürkemarha húst pedig nem lát a szentem csak a hortobágyi húsboltban. Ott pedig értelem szerűen ritkán fordul meg.

    Ez viszont elgondolkodtató, hogy az emberek a tudatlanok-é, vagy a rendszer bánik el csúnyán velük:-((((

    VálaszTörlés
  29. Nem vagyok mesterszakács
    Igaz.
    Errol a szurkemarharol az egyik TUDOSZ (Tud. Dolgozok Szakszervezete) ujsag fedolapja jut eszembe, ahol egy gulya fenykepe viritott a vezercikk cime felett: A magyar szurkeallomany megorzesenek nehezsegei napjainkban.
    Frappansnak talaltam :o)
    Azt hiszem vissza kellene mennem Dijonba es jol megmondanom nekik, hogy "Latjatok? Kar volt nevetni rajtam. Megsem kerdeztem olyan nagy hulyeseget!!!"

    VálaszTörlés
  30. Azt nem tudom, Dijonban termelnek-e mustárt, de akadálya - a teácserjétől és a kakaóbabtól eltérően - nincsen, a mérsékelt övön jól érzi magát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Must%C3%A1rmag

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails