Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 14., kedd

Pórés-besameles sóskafőzelék tojásos feltét variációkkal: fürj tükörtojással, sajtos omlettel, spanyol tortilla-val







Ugye milyen jól hangzik, pedig majdnem egy egészen egyszerű sóskafőzeléket főztem, és háromféle feltétet készítettem hozzá.
Anyósomnál ettem először sóskafőzeléket tojásos krumplival. Nálunk, inkább buggyantott tojással és tükörtojással tálalta nagymamám. Nekem kicsit nehezebb dolgom van, hogy főzeléket süssek el itthon, így még kreatívabbnak kell lennem.
A különlegesnek mondható feltétekkel éppúgy kedvet csinálok a családomnak ehhez az ételhez, mint a főcímmel, az olvasóknak.

A fél kilogramm megmosott, szárától megfosztott, friss sóskát durvára felvágtam. Két evőkanál vajban egy apróra vágott póréhagymát megdinszteltem, majd a sóskát ráhalmoztam, és vártam, hogy összeessen. Sóztam, alaposan megszórtam barnacukorral, és lefedve, kicsi lángon egészen krémesre pároltam.



Készítettem egy szokásos híg besamelt, két evőkanál vaj, egy evőkanál liszt, 3 dl forró tej segítségével, és a megpuhult sóskát ezzel öntöttem fel. Szükség szerint hígítottam forró tejjel, míg a kész, krémes állagot fel nem vette.
A kisfiamnak fürj tükörtojást sütöttem hozzá, és spanyol, füstös pirospaprikával szórtam meg.

A férjemnek sajtos omlettet készítettem hozzá, frissen reszelt gouda sajttal.



A női szakasznak pedig spanyolt tortillát készítettem.

30 dkg nem szétfővő burgonyát és egy nagy fej apróra vágott fehérhagymát 2dl felforrósított olívaolajba tettem. Csökkentettem a hőt, és körülbelül 15 perc alatt, megpároltam/sütöttem, rendszeres kavargatás mellett.



Leszűrtem a hagymás burgonyát, az olajat félretettem. 2 tojást felvertem, sóztam, borsoztam és a burgonyát beleforgattam.


Egy kisebb serpenyőbe tettem két evőkanál olajat, abból, amit félretettem. Felforrósítottam, és beleöntöttem a tojásos, hagymás burgonyát, és a hőt rögtön mérsékeltem. Addig sütöttem a lepényt, míg a közepéig átsült.


Egy tányér segítségével az olajat leöntöttem a serpenyőből, és a lepényt a tányérra csúsztattam. Visszaöntöttem az olajat a serpenyőbe, és a lepényt a hátára fordítva tettem vissza. Nem sokkal ezután elzártam a hőt, és hagytam, hogy a lepény egészen átsüljön.



Tányérra csúsztattam, és 10 percig pihenni hagytam.

Mint a tortát, felszeleteltem, és a sóskafőzelékkel tálaltam.

Nagyon tetszett mindenkinek a saját sóskafőzeléke, a speciális feltéttel, nem is kellett senkibe beletukmálni!

11 megjegyzés:

  1. Ez igazán ügyes! És még Te mondod, hogy nem vagy mesterszakács? Látom már: ez csak vicc:))

    VálaszTörlés
  2. Multkor vettem soskat, megdinszteltem egy kis olajon, de tul savanyunak talaltam (nem eleg zsenge!!) es nem volt kedvem veszodni vele. Bevagtam a melyhutobe. Ez a poreval torteno "higitas" nagyon jo otletnek hangzik! A besamel is. A pore ize karakteres ugyan, de nem tul agressziv. Szerintem segiteni fog.
    A spanyol omlettet pedig amugy is imadom! De meg sosem jutott eszembe feltetnek hasznalni :o)
    A 2 dl olaj az elejen picit megijesztett, de aztan lattam, hogy nem kell mindet meginni az omletthez. Vagy igen? Az egeszet visszateszed?

    VálaszTörlés
  3. Elnezest, a cim megtevesztett, de ugy latom a porehagymat nem a soskaba tetted. Nem baj! En akkor is abba teszem.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a sóskát, nagyon jó ötleteket adtál mellé!

    VálaszTörlés
  5. bodzazsuzsa: igazán aranyos vagy! Mestervizsgám nincs, de a koynhában úgyis a szív, a lélek, és a kreativitás számít:-))

    Attilajukkaja: ha elég ideig dinszteled a pórét, akkor egészen megszelídül, a besamales sóskához pórét, vagy fehérhagymát használok, hogy ne legyen hagyma íze, viszont a sóska önmagában túl egyszerű, túl nyers. A barna cukkoral sem kell csínyján bánni!

    Az olaj nagy része megmarad, az ahhoz kell az elején, hogy ne is főjön, ne is süljön a hagymás krupli, ki van ez találva (a spanyolok találták ki, nem én:-)! Egy egészen egyedi állagot, és ízt eredményez.
    Két evőkanál olajat használok ebből a továbbiakban, szükséges a bőséges zsiradék a megfelelő állag miatt.
    Viszont a végeredmény egyáltalán nem olajos!
    Szerintem is nagyszerű étel, fogok még készíteni többféle verziót belőle "csak több nap, mint kolbász", nincs elég óra egy napban:-((

    Vesta: ez volt a tiszta szándékom:-)) Örülök, nagyon!

    VálaszTörlés
  6. Nem vagyok mesterszakács
    En is szoktam spanyol omlettet csinalni, de sohasem hasznalok ennyi olajat. Na, majd ezt is kiprobalom!
    Aztan ujra figyelmesen elolvastam a soskadat es lattam, hogy megiscsak hasznaltal bele poret :o)
    Nekem a sima soska is szokott izleni, tejjel/tejszinnel felengedve, fott krumplikockakkal. Ha eleg zsenge, akkor nagyon finom tud lenni! Most kifogtam egy savanyubb eresztest. Koszonom a tippeket! Szeretek uj dolgokat kiprobalni. E nelkul nagyon uncsi lenne a fozocskezes :o)

    VálaszTörlés
  7. Jukka: sima tojásos krumplit is szoktam mellé készíteni: kevés olaj, krumpli kiskocka, megpirít, tojás felver, só, bors, ráönt, nem süti túl.
    Ennyire fáradt vagyok már:-)
    De olvasót szó nélkül nem hagyok:-D

    VálaszTörlés
  8. Nem vagyok mesterszakács
    Nem udvarlasbol mondom, de a blogod minden betujebol erzodik, mennyire fontos ez neked. Nem csak abbol, hogy fontosnak tartasz minden olvasodat (koszonjuk!), hanem az egesz kiallitasbol! En azert vagyok itt es nem a Malackarajon pl., mert ott mar erzodik, hogy a szerzoket nem csak a szivuk vezerlik. Es kulonben is jo nalad a tarsasag :o)

    VálaszTörlés
  9. Jukka: Ezek nagyon kedves sorok, köszönöm szépen:-))

    Én is azt hiszem, hogy ami szívből jön, azt nem lehet megjátszani, ami nem, az úgyis hamiskássá válik, előbb, vagy utóbb!

    Nagyon örülök, hogy itt vagytok velem, és remélem, hogy sokáig maradtok:-)))

    VálaszTörlés
  10. Csajok, én még bírom egy darabig ma... :)

    VálaszTörlés
  11. Bea: számítottam Rád:-))
    Fél szemmel a SZF-et nézem, meg az irányítópultot, mert jön a technikus holnap, és készülök rá. Megért az oldal egy kis javítgatásra, frissítésre....

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails