Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 11., kedd

Savanyú krumplikrémleves gazdagon







Vannak napok, amikor különösen megszáll az ihlet. Megkívánok egy ízt, egy színt, egy alapanyagot, vagy egyszerre többet, és elindul a fantáziám. Ma pontosan egy ilyen ételt készítettem. Délután leveles pogácsát sütök, ezért tartalmas, de könnyű ételt akartam főzni ebédre. Ma a szalonna, a krumpli és a babérlevél ihletett meg.
Míg előkészítettem a hozzávalókat, addig kitaláltam a fűszerezést, az állagot, és a tálalást, majd neki álltam megfőzni ezt az egytálételt.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra vágtam, 5 dkg füstölt, és 10 dkg kolozsvári szalonnát felkockáztam, a bőrét is az ételhez készítettem. Egy cikk zellert és 30 dkg sárgaburgonyát is felkockáztam, 4 gerezd fokhagymát megpucoltam, két karika citromot és 4 kisebb babérlevelet készítettem elő, valamint szerecsendiót, kurkumát, és a borsőrlőt.
Először a füstölt szalonnát sütöttem üvegesre, majd hozzáadtam a kolozsvári szalonnát. Amikor már kiengedte a zsírját, de még nem sült ropogósra hozzáadtam a hagymát, a babérleveleket, és együtt sütöttem. Ami illatfelhő ekkor felszabadul, az a szakács ajándéka, mennyei!
Ezt követően hozzáadtam a zellert, pár perc múlva a krumplit, az átnyomott fokhagymát és a szalonnabőrt, és így pörköltem pár percig az alapot. Ez után szűk mokkáskanálnyi szerecsendióval és kurkumával ízesítettem, megsóztam, valamint frissen őrölt borssal megszórtam.
Mivel előre előkészítettem a krumplit, az vízben állt, mindvégig a krumpli áztató levét használtam a hígításhoz. Ebből annyit öntöttem az alapra, hogy a hozzávalókat elfedje. Így főztem majdnem készre a krumplit, az utolsó 5 percre egy karika citromot is hozzáadtam. Az ekkor a fazékban lévő íz, és illat koncentrációjáról talán mesélni sem lehet, ezt meg kell érezni, tapasztalni.













Levettem a leves alapot a tűzről, kidobtam belőle a szalonnabőrt és a citromkarikát, a babérlevelet félretettem. Az alapot botmixerrel pépesre törtem. Visszatettem a fűszeres burgonyakrémet a tűzre, és folymatosan, kevergetve meghígítottam annyi vízzel, hogy nem híg, nem sűrű, hanem kellemes krémes állagot nyerjek. Közben beletettem a másik karika citromot, és visszatettem bele a babérleveleket, óvatosan kevergetve felforraltam.
Elég ízes volt az alap, így még utána sóznom sem kellett. Eddig a leveshez összesen 1 liter vizet használtam fel.
2 dl tejfölt és egy 1 dl tejszínt elkevertem és hagytam szobahőmérsékletűre melegedni, a forró krémlevest most ezzel habartam be.







Közben 4 közepes krumplit karalábé vájóval szétvájtam darabjaira, hogy krumpli forgácsokat kapjak belőle. 4 csík kolozsvári szalonnát gyufaszálra vágtam. Kárpát rozskenyeret megpirítottam, durvára reszelt sajttal megszórtam.
Ez alatt a leves elkészült, a habarással már csak éppen felforraltam, ilyenkor már nem szabad hosszasan forralni, főzni.
Fontos volt, hogy mindent frissen legyen egyszerre készen.
Forró, vaj-olaj keveréken a krumpli forgácsokat átpirítottam, csak a végén, enyhén sóztam és borsoztam. Egy másik serpenyőben eközben egy kis libazsíron megpirítottam a szalonnát, miközben a pirított rozskenyérre ráolvasztottam a sajtot grill programon.











Minden forró volt és friss, már csak tálaltam.




Pontosan 4 felnőtt adag egytálételt kaptam a fenti hozzávalókból. Nagyszerű ízeket, állagokat, illatokat nyertem az újabb tapasztalat mellett, pedig nagyjából csak szalonna és krumpli volt az egytálételem alapja!
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, mert különösen finom, és egyszerű!

11 megjegyzés:

  1. Nevamesz, én már nem mondok semmit...
    Az utolsó kép a túlcsorduló sajttal ez annyira Te vagy (és annyira én...) :)))

    Na de hol van Spájzcetli?

    VálaszTörlés
  2. Bea:...annyira nagyon finom volt...ha lenne fényposta...:)))
    Igen, az a túlcsorduló sajt, azon a ropogós kenyéren...mint egy szerelmespár...:)

    Spájzcetli?...remélem ma eljön közénk, érzem, hogy ma eljön!...:)

    Majd Skandihoz is benézek, mert Mormogival nyomtuk a sódert rendesen...:)
    Most megjön a kisfiam, az okoz itthon némi zűrzavart, de most már leszek részlegesen!

    Amúgy jól Vagy Beus? Mesélhetsz, ha van kedved!
    :)))

    VálaszTörlés
  3. Bea: itt vagyok én, már késő délután itt voltam... Ehhez a leveshez nem tudok, nem lehet mit hozzáfűzni... Talán csak annyit, hogy ismételten Nagyanyáim emléke idéződött fel bennem Nevamesza puritán levese kapcsán. (Micsoda silány, nedvszívásra alkalmatlan papírzsebkendők készülnek mostanában!...) A puritán jelző a leves alapanyagaira vonatkozik és nem konyhai technológiára... Ők tudtak hasonlókat rögtönözni egyszerű, mindennapos összetevőkből...
    Bea!, szerintem az első képsorozat utolsó -hetedik- képén vagytok "felismerhetőek", már mint Te és Nevamesza... :))
    ... Közben ezt mondjátok: -Olyan jó vagyok, hogy lágy kenyérre olvadok,... és az emberek kenyeret ne magába' egyenek!... :))

    VálaszTörlés
  4. Spájzcetli:...mintha csak összebeszéltünk volna...éreztem, hogy ma hallunk Felőled...ha csak nem Bea hívó szavára jöttél, és nem pedig a krumplilevesem illatára?!...:))

    ...ebben a percben göndörítettem fel utolsó fürtömet a hajcsavaróra, és mit látok?...itt vagy velünk!...:)

    Ha egyszer megfőzöd ezt a levest, pontosan ezzel az összetétellel, akkor tedd meg nekem, hogy beszámolsz róla! Kíváncsi vagyok véleményedre!
    Hárman ebédeltünk belőle, így egy adag megmaradt...hidegen ettem belőle, olyan, mint a savanyú krumplifagylalt! Igazi desszert, csemege!...:)

    VálaszTörlés
  5. Mit lehetne szólni hozzá? Jelentkezem előkóstolónak :-)
    "Ami illatfelhő ekkor felszabadul, az a szakács ajándéka, mennyei! " Sokszor mondták a konyha hölgyei, hogy "Óh, én már jól laktam a szagával!"
    Hogy eben mennyi volt az igazság és mennyi az önmegtartóztatás - nem tudom.
    Rendelhetek? :-)))
    Semmi bonyolultat, csak jóféle "arató" ételeket :-)))

    VálaszTörlés
  6. Mormogi Papa: Januárban arató ételeket? No, de ha ezt kedvelnél, akkor ez van!...:)
    Savanyú káposztás, házi kolbászos, füstölt oldalassal dúsított habart levesre gondolsz, és társaira? Hááát legyen, nyelvész kollégának mindent!
    :)))

    Én nem lakom jól pusztán az ételek illatával...:)...viszont ez amolyan előjáték, ami folyamatosan izgalomban tart míg főzöm az ételt...ez jelzi, hogy a végeredménytől nem kell félnem, mert nagyon jó lesz!
    :)))

    VálaszTörlés
  7. Hogy lehet, hogy a főzésről
    "mindig az jut" :-)))))

    Egyébként csak afféle nagyon kiadós egytálételre gondoltam, aminek gyakran alapja a kolompér.
    Vagy annak a lisztje :-) De nem ragoznám - a Te fantáziád már ennyitől is nekilódul :-D

    VálaszTörlés
  8. Komolyra fordítva...:)...szerintem, aki szívvel és érzéssel főz, az pontosan így írná le az élményeit - fájó szívvel mondom ki :) - anélkül, hogy "rosszra" gondolna...
    Egyébként is az a huncut, aki rosszra gondol!
    :)
    Rendben, főzök kolompér alapú ételeket a kedvedért...az, hogy Skandi ebbe még csak bele sem szagolhat...végül is ő nem rendelt, majd ha rendel, akkor paradicsom és krumpli nélküli ételeket főzök majd!
    :)))

    VálaszTörlés
  9. Szerintem a te receptjeid mellé teljesen felesleges tintapazarlás odaírni hogy "gazdagon"! :))

    VálaszTörlés
  10. Stockholmból jelentik: Szállnak a darvak...
    illetve más madarak, de beugrottak a filmcímek:

    A svéd, akinek nyoma veszett (Bacsó Péter 1980)
    http://www.imdb.com/title/tt0081117/

    Nézz be egy pillantásra :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails