Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 24., hétfő

Melegszendvics rusztikus-színes gombaraguval, ementálival, kovászos kenyeremmel










Talán tényleg sok volt mostanában a húsból? Egy héten belül ez a második húsmentes étel, amit bemutatok. Ebédre ettem ezt a pazar szendvicset, a múlt vasárnapi bundás finomságokból maradt úgy 10 dkg barna csiperkém. Bő vajon, magas hőfokon pirítottam át a direkt rusztikusra vágott, nem elaprózott lilahagymát, a piros húsú paprikát és a gombát kakukkfű ágakból kötött csokorral. Átnyomott fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal fűszereztem. Enyhén pirított kovászos kenyeremre halmoztam, és kis kockákra vágott ementáli sajttal megpakoltam. Grill programon a sajt enyhe barnulásáig sütöttem. Vajat, egyéb zsiradékot hasztalan volt a kenyérre kennem, kifejezetten bő vajjal készítettem a ragut, mely megfelelően zsírosította a kenyeret, mire a szendvics elkészült.
Az ízekben az volt a nagyszerű, hogy mind a zöldségek, mind a sajt végül enyhén édeskés ízben teljesedett ki, míg egyetlen alkotóelem sem veszítette el a rövid pirítás miatt az eredeti ízét, zamatát. Ahogyan már többször is hangot adtam neki, a pirított, házilag sütött kovászos kenyér íze, állaga összehasonlíthatatlan. Érdemes a kipróbálásra.

















8 megjegyzés:

  1. Brutális, rusztikus, gyönyörű! Nyam!

    VálaszTörlés
  2. Biztosan nem érzem teljesen a szendvics ízét, de a jó szaftos, csiri-csuri állagát, amit azért az olvadt sajt összefog, azt azért rendesen érzem. Egy borongós téli napon nincs ennél jobb vacsi vagy reggeli vagy S.O.S. ebéd :)

    VálaszTörlés
  3. Beastie:...igen! Brutális volt a szó legjobb értelmében!
    :)))

    VálaszTörlés
  4. Bea: Szikrázó napsütésben is szívesen megennéd, szerintem!
    ;-)
    Gomba szezonban is készítettem már egy hasonló szendvicset - akkor éjszaka:) - az a szendvics jutott az eszembe, így kívántam meg.
    Örülök, hogy nem egy raguhoz, vagy ilyesmihez használtam el a gombát, mert ez a szendvics sokkal brutálisabb volt!
    :)))

    VálaszTörlés
  5. Biztosan, de szerintem Te a szikrázó napsütésre feltálalsz majd valami habkönnyű, mégis laktató, tavasz- vagy nyárízű színes fogást. Már nagyon várom.

    VálaszTörlés
  6. Bea: Van benne igazad, mert tegnap valahonnan a spenót jutott eszembe, hogy készítek valami spenótos ételt. De még a téli ételek mennek nálunk. Krumplifőzelék, fasírt, fánk. Holnap indiai ételt készülök főzni (ember tervez, Isten végez:) de az sem lesz színes-zöldséges, tavaszidéző.
    Szóval, a legszínesebb, és "legfrissebb" étel a napokban ez a melegszendvics.
    Bár a krumplifőzelék citrusos illatú, és egyáltalán nem az a megáll benne a kanál típusú!..:)

    VálaszTörlés
  7. ...jobban tetszik, hogy citrus (a citrusos helyett:) illatú...:)

    VálaszTörlés
  8. Persze, most ezek illenek, de attól már várom a tavaszt és a tavaszhoz illő étkeket :)
    Meg a citrusillatú krumplifőzeléket :)
    Ja és a leveled is, mert már nagyon írnék egy ételedről "odaát" :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails